Пренесоха чудотворната "Черна Богородица" в Силистра

https://www.24chasa.bg/novini/article/2110089 www.24chasa.bg
Духовенството в Силистра посреща с лития частица от мощите на св. Андрей Шогуна от Сибиу, дар от Румънската църква.

В цялата страна църквата чества вчера паметта на двамата Христови апостоли Петър и Павел - ревностни разпространители на християнството.

Патриарх Неофит оглави светата литургия в храма "Успение Богородично" в град Попово, като с това даде знак за всенародно почитане на светите първовърховни апостоли. В София празничното богослужение в храма „Св. ап. Петър и Павел" в кв. "Красна поляна" отслужи неговият викарий - епископ Йоан.

И във всички храмове на градовете и манастирите в Ловчанска епархия бе отслужен молебен за мир и благоденствие на българския народ.

Денят на двамата равноапостоли предизвика градски празник в Силистра. Там за поклонение пристигна от Несебър чудотворната икона на майката Божия "Черната Богородица" от Несебър, а Румънският патриарх Даниил изпрати като дар частица от светите мощи на св. Андрей Шогуна от Сибиу, който е най-новият светец на Румънската православна църква. Светините бяха посрещнати на площад "Свобода" и с литийно шествие и духовия оркестър на града бяха съпроводени от множество християни до катедралния храм "Св. Петър и Павел". След това архиереите направиха молебен с водосвет.

За храмовия празник Доростолският митрополит Амвросий прие шестима архиереи от братските православни църкви. Така в съслужие с него в катедралния храм бяха митрополит Лауренциу от Румъния, епископ Паисий от Полша, епископ Дамян от Киев, архиепископът на Констанца и Тулча Теодосий, както и духовенство от Румъния и Украйна.

АПОСТОЛИТЕ ПЕТЪР И ПАВЕЛ

Петър от беден рибар от Витсаида става един от първите ученици на Христос и е от преданите му последователи. Роденият в Киликия Павел първо изповядва юдейската религия и е сред фарисеите гонители на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение.