Св. синод: Информациите за насилствена смърт не се потвърждават

https://www.24chasa.bg/novini/article/2133461 www.24chasa.bg

Светият синод изпрати до медиите официално изявление относно кончината на митрополит Кирил.

Ето и пълния му текст:

"С тежка скръб Канцеларията на Св. Синод известява, че днес - 09 юли 2013 г., се е преставил в Господа Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

По информация от Варненска и Великопреславска св. митрополия съобщаваме, че упокоилото се тяло на митрополит Кирил е било намерено на плажната ивица при митрополитската резиденция, находяща се в район „Траката" и се намира в настоящия момент във варненска патоанатомия при Съдебна медицина. Информациите, които се срещат в средства за масова информация за причинена насилствена смърт, на този етап не се потвърждават по никакъв начин от МВР - гр. Варна и Синодалната канцелария призовава всички православни християни и родолюбиви българи да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, Който да настани душата на преселилия се от нас Варненски и Великопреславски митрополит в селенията на праведните.

Съобщаваме, че съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква - Българска Патриаршия, Св. Синод ще се събере в пълен състав своевременно - утре - 10 юни, от 10 ч. - на свое заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението от овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Кирил.

Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Варненска и Великопреславска епархия и подновяваме призива си за пристойно отношение и сърдечна молитва за прескъпия ни и непрежалим достоен архиерей - член на Св. Синод.

Вечна, блажена и светла да бъде паметта на упокоилия се в Христа Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.
Бог да прости!"