Пишат на Орешарски: Близки до властта са назначени в РВД. Проверете ги!

https://www.24chasa.bg/novini/article/2142599 www.24chasa.bg

Ръководител на полети, който е работил 13 години в “Ръководство въздушно движение”, в сряда прати писмо до премиера Пламен Орешарски да провери сигнал за 47 души, близки до бившите власти, които са били назначавани без конкурс в държавното предприятие в периода 2010-2013 г.

Авторът на писмото Радослав Ганев е подписал кореспонденцията със собственото си име. Той я адресира и до министъра на транспорта Данаил Папазов, до президента Росен Плевнелиев и до “24 часа”.

Според него заплатите в РВД започват от 3000-4000 лв. на месец и това е причината работата там да е изключително търсена. Държавното РВД от години носи славата на “база”, където отиват на работа близки хора около министерството на транспорта и въобще около управляващите.


В сигнала си Ганев е разделил назначените служители с известни фамилии в няколко категории. Хора на двама министри от ГЕРБ, приятели на служебен министър на транспорта, хора на управляващата партия, други кадри от младежката  секция, близки на самия шеф на РВД. Има и графа други. За да не обидим някого, който би бил пропуснат, публикуваме пълния списък от сигнала.


Подателят на сигнала наистина е работил в РВД, провери “24 часа”. След като се съврзахме с него, той показа и документите си за правоспособност и подробно разказа, че сам е напуснал предприятието.


В сряда се свързахме и с шефа на РВД Диян Динев, който получи от нас имената на подателя на писмото и заяви, че ще коментира по-подробно, когато се запознае с информацията. Все пак г-н Динев бе любезен да уточни: “Доста от хората, чиито имена са изнесени в писмото, са назначени, преди аз да съм директор в РВД, има и други по мое време, а има и хора от управителния съвет на предприятието, които са назначавани от министерството на транспорта.” “Ръководя 1150 човека и не познавам всеки служител лично”, заяви Деян Динев. (Виж позицията на шефа на РВД.)


Иначе списъкът “Ганев” е любопитно четиво. Части от него или поне отделни имена са излизали в пресата през 2011 г. Прави впечатление, че 

съпрузи и съпруги на хора от властта заемат ръководни постове в авиационното предприятие. Там за председател на УС на РВД е назначена Весела Карамилева-Тодорова, съпруга на бившия зам.-директор на НАП Тошко Тодоров. Самият той потвърди вчера за “24 часа”, че Весела му е съпруга и работи на този пост в РВД.
Съпругът на съдия Владимира Янева Илия Манолев пък е зам.-директор по административната дейност. Съпругата на бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров - Венета Флорова, е заела поста старши инспектор в отдел “Сигурност и защита”.
Други имена от списъка са в управата на РВД, се вижда на сайта на предприятието.
Сред имената има и хора от музикалните среди.


В държавното авиационно предприятие е настанен Десислав Семерджиев, музикант от група Д2.


Той е организатор дейности “Рехабилитация и ПОО”, т.е. отговаря за почивните станции на авиодиспечерите. Потърсихме музиканта за коментар, той не бе много словоохотлив.


Че е престижно да се работи в РВД, ставаше ясно и от публикации преди 2011 г. Тогава бе съобщено, че и тройната коалиция е назначавала свои близки там. В предприятието са работили съпругът на пресдиректора на Сергей Станишев Таня Джаджева - Антон Джаджев, дъщерята на ковчежника на БСП Димитър Дъбов - Мария Дъбова, синът на бившия транспортен министър Стамен Стаменов и доста други.

Какви точно са заплатите в РВД, официално не се съобщава

Това е държавна, търговска и т. н. тайна от години. Вероятно точно затова за възнагражденията в предприятието се носят легенди.


През годините “24 часа” е задавал два пъти въпрос и за това по Закона за достъп до информация, но отговорите са били, че това е информация, която засяга конкретни физически лица и възнагражденията им може да се съобщят само с изрично тяхно писмено съгласие.


Затова цифрите, които ще споменем тук, са от разкази на анонимни служители на РВД и с тях не претендираме за абсолютна точност. Твърди се, че секретарка на началник в РВД получава около 4000 лв. на месец. В предприятието длъжността се нарича “главен експерт” в отдел “Секретариат”.


Специалист, което е редови служител, се разписвал срещу 5000 лв. месечно. Заплатите на самите авиодиспечери са около 8000 лв., а началниците им вземали към 10 000-11 000 лв.

Десо от Д2: “Не мога да разбера защо ми задавате такива въпроси”

Перкусионистът Десислав Семерджиев, познат като Десо от Д2, отказа да коментира дали е назначен като организатор дейност “Рехабилитация и ПОО” към “Ръководството на въздушното движение”. “Не мога да разбера защо ми задавате такива въпроси. Нямам намерениe да отговарям”, каза само Семерджиев и затвори телефона. От 2012 г. той вече не е член на групата.

Радослав Ганев: И главният прокурор да види какво става там

  

- Г-н Ганев, защо решихте да пишете до министъра на транспорта, до премиера и президента? Какво трябва да видят те в РВД?


- Основният проблем в РВД е невъзможността на ръководството да изпълнява инвестиционната си програма. Илюстрация на това е шестгодишното закъснение на проекта за изграждане на нова контролна кула на летище София. Проектът за 14 млн. лв. беше забавен на всички нива от държавната администрация, въпреки че на заседание на министерския съвет от 27 октомври 2007 г. е приет за проект с национално значение за България. За периода от август 2007 г., когато заработиха новите писти, до декември 2012 г., когато беше пусната кулата, полетите на летището са извършвани с повишен риск.


От отговор на министерството на транспорта на мое писмо става ясно, че забавянето на новата кула се дължи на “обективни причини, породени от необходимите процедури по съгласуване, проектиране и получаване на разрешителни за строеж”. Забележете, забавяне в период от 6 г.Това, че полетите са извършвани в риск, не е субективно мнение, а обективна оценка на експертите от Специализираното звено за разследване на авиационни събития към министерството.

- Какво е установило това звено?

- На сайта на министерството на транспорта има доклади от официалните разследвания, които се правят на всички инциденти. Там са описани случаи, в които е ясно, че липсата на контролна кула създава предпоставки за такива инциденти.

- Каква е връзката на тези проблеми с изнесените от вас имена на назначени с протекции хора в РВД?

- Този списък би означавал, че срещу назначения на хора без конкурс ти получаваш нещо.
Ако тезата за търговия с влияние чрез 100 човека е вярна (в последния му сигнал става дума за 47 души - бел. ред.), институциите би трябвало да сезират и главния прокурор. Защото това е едно предприятие, което в мирно време дава информация за всяка точка на военните. Т.е. то има пряка връзка със сигурността на пространството. Част от моята работа е била и координация с военните органи. В мирно време РВД поема и такива функции. Така че всеки проблем, свързан с предприятието - като липсата на софтуерна система, на контролна кула, на радар, те се отразяват на сигурността в глобален план. Сега сме партньори и на НАТО.

- Защо вие не сезирахте прокуратурата?

- Направих го. Имаше преписка в Софийската градска прокуратура по мой сигнал до МВР. Но най-общо не са били открити слабости и пропуски. Освен това не са били взети под внимание докладите от инцидентите, защото се оказало, че не са ги открили. А те са публични, в сайта на ресорното министерство.

- Какво ще кажете обаче срещу тезата, че е известно открай време как в РВД влизат само свои хора? Това са факти не само от управлението на ГЕРБ, а и при предишни управления на други партии.

- Да, аз наистина не отричам, че винаги е имало такива назначения. Но при ГЕРБ като че ли този проблем се изостри, достигна до мащаби, доста по-големи, драстични. Стигна се до изключително натрапчива ситуация. Преди по-често се правеха конкурси и по-малък брой се назначаваха така, без регламент.

- С тези хора в списъка вие работили ли сте?

- Не, аз напуснах през 2010 г. и единственият човек, когото съм виждал при вече бившия генерален директор Георги Ангелов, беше Илия Манолев.


- Откъде знаете за тези хора тогава?
- От анонимен източник в РВД. Но се виждат доста подробности - виждате, приятелката на приятелката...

- До вас е подадена информация, по която си личи, че човекът е добре запознат с личните взаимоотношения на работещите. Истина ли е това според вас?

- Аз искам проверка. През 2011 г. се срещнах с директора Диян Динев и той каза: Аз съм принципен човек и в това предприятие без конкурс няма да бъде назначен никой. Аз попитах, дори на “ти”, защото го познавам от залата: “Дидо, ти някога държал ли си конкурс?”. Той ми каза: “Аз съм по-различен, но ти трябва да проверяваш на сайта”. И досега на сайта не е обявено нито едно свободно място или конкурс. За мен това е неприемливо.

- Тези хора са обслужващ персонал, а не диспечери.

- Има и експерти.

- Но вие настоявате всеки да бъде назначен с конкурс.

- Трябва да има обявен подбор и по какви критерии се избират хората. Дори за най-ниските длъжности - за специалист, заплатите започват от 3000-4000 лв.

- А казвате, че стигат до 8000-10 000 лв.

- Да. За ръководител-полети заплатата е около 8000 лв. На ръководството вероятно и повече. С тази практика ръководството заздравява позициите си.

- Защо напуснахте? И няма ли да ви обвинят в политически пристрастия.

- Да, назначен съм с конкурс. Но напуснах, защото, когато поставям такива проблеми, смятам, че аз трябва да демонстрирам несъгласието си с това, което става, като се разгранича от екипа.

Винаги в РВД го има оправданието, че управлява някаква висша сила. Аз разбирам ръководството, не бих искал да ги обвинявам, да ги критикувам.

Генералният директор на РВД Диян Динев: Няма “хора на генералния
директор”. Това  е откровена лъжа


- Г-н Динев, как ще коментирате сигнала, пратен от бивш служител на РВД, за хора, близки до последните власти, назначени в предприятието?

- Ръководя 1150 човека и не познавам всеки служител лично. Бих могъл да коментирам, като се запозная подробно със сигнала. Но ми се струва, че 50-60% от информацията е неразбираемо откъде идва.


- В него има и група хора, за които се твърди, че са ваши протежета?

- Категорично отричам, че тези хора са свързани с мен. Това е откровена лъжа. Вижте какво пише в този списък: Пламен Петров- шурей на Диян Динев. Моят шурей се казва Николай Караколев и е цирков актьор в Англия. Аз друг шурей нямам! Какво значи- кръг на този, кръг на онзи...


- Не значи ли, че всяка власт ползва РВД, за да уреди близки свои хора - не само роднини, но и приятели?

- Част от хората в списъка са назначени, преди аз да стана директор на РВД, има и други, назначени по мое време (г-н Динев застава начело на РВД на 22 юни 2010 г.) плюс хора от управителния съвет, които са назначавани от министъра на транспорта. Аз не съм запознат кой на кого е приятел или роднина. И нямам представа откъде са данните на господина. В този списък се споменава и Димитър Пашов, който е поставен от автора на сигнала в графата “други". Този човек е от много години в РВД, той е експерт. Има и много други. Направил съм проверка - в края на 2009 г. съставът е бил 1209 души, в момента са 1108 души - което е с 9% намаление.

- Защо е толкова важно да се работи в РВД? Може ли да свалите малко информационното було върху заплатите на вашите служители.

- Това е търговска тайна. Ние си имаме конкурентни служби и възнагражденията са съпоставими с техните.


- Познавате ли автора на сигнала г-н Радослав Ганев, той е бил дългогодишен ваш служител, ръководител-полети?

- Не е бил ръководител-полети.

- А какъв?

- Асистент на ръководител-полетите. Той е напуснал по собствено желание през 2009 или 2010 г., преди аз да стана директор. Този господин е писал такива неща и преди. И преди съм отговарял...