Купувачът на „Доверие“: Не използваме офшорни капитали

https://www.24chasa.bg/novini/article/2155734 www.24chasa.bg

United Capital PLC е холдингово дружество, занимаващо се с финансови услуги, ситуирано във Великобритания и е с широк спектър от международни интереси. Това се казва в изявление на компанията, която иска да придобие ПОК „Доверие".

Сделката от няколко дни стана причина за сериозен шум в страната. Днес от ГЕРБ заавиха, че са притеснени от продажбата на "Доверие". От БСП пък поискаха спиране на сделката.

Подчертава се, че към настоящия момент е в процедура за публично предлагане на акции без обвързване с офшорни капитали.

Капиталът по сделката се осигурява изцяло чрез нейните акционери, съгласно изискванията на регулаторните органи във Великобритания и България.

Активите на дружеството включват участие в застрахователни компании, фондове за недвижими имоти, банки и индустриални активи в няколко държави. United Capital PLC управлява активи за повече от 2 милиарда евро.

Компанията като бизнес модел е с висока степен на диверсификация и е регистрирана съгласно законодателството на Великобритания за управление на активи, заявяват от дружеството.

Международният състав на United Capital PLC включва борд на директорите в широк спектър от физически лица от САЩ и Австрия, като е показателен утвърденият председател на Борда на директорите в лицето на госпожа Дебора Стърман, която е инициатор на първият колективен иск срещу банки в Швейцария на стойност 1.25 млрд. долара.

Един от основните инвеститори в компанията е Сергей Мастюгин - член на надзорния съвет на ИнвестБанк Русия. В своята оперативна дейност компанията е получила и одобрение от регулаторен орган в страна от ЕС като основен акционер в застрахователна компания.

Дружеството е официално съинвеститор с националната агенция за инвестиции във Виена в проектна стойност 300 милиона евро, официално представен и пред австрийските медии.

Става ясно, че United Capital PLC е в процедура на придобиване на две банкови институции на територията на Европейския съюз и САЩ, а съгласно подписания договор за конфиденциалност основната информация по изпълнение на сделката с ПОК „Доверие" ще бъде предоставен на регулаторните органи в България.

United Capital PLC заявяват, че се дистанцират официално от всички лица, които се упоменават в българските медии и не представляват акционерите на дружеството.