Потрошиха соларен парк на кмет от БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/2181818 www.24chasa.bg
Кольо Келерджиев Снимка: Сайт на община Бяла

Фотоволтаичният парк, изграден от фирмата на кмета на Бяла, Русенско, Кольо Келерджиев, е бил потрошен от неизвестни вандали, съобщава БГНЕС.

Над 200 панела в соларната централа, която е разположена на 1 декар в русенското село Стърмен, са пробити с помощта на твърд предмет и са неизползваеми. По първоначални данни щетите се изчисляват на 6-цифрена сума.

Полицията води разследване, образувано е досъдебно производство. Местните хора не изключват да има политически мотиви в извършеното посегателство, тъй като кметът на Бяла е издигнат от БСП. Въпреки че фирмата е прехвърлена на баща му, е възможно във връзка с напрежението в страната да има поръчка да се унищожи паркът, коментираха жителите на Стърмен.

"Жалко, че никой не е разбрал как е станало и защо е станало. Според личното ми мнение това е плод на един много болен акъл. Тези политическите блъсканици довеждат до фатален край - на някой човек му коства живота, а на някой човек му коства инвестицията, която е вложил за много години. Тая инвестиция, направена от него, ще се ползва от цялото село, ще се ползва от цялата енергийна система. Кметът беше в много добри отношения с всички съселяни, ползва се с добро име в селото, в града", сподели бившият кмет на Стърмен Гено Синабов.

Смята се, че извършителите са поне трима, тъй като всяко едно пано е пробито отделно. А предвид големия брой повредени панели, е било необходимо доста време. Паркът не се е охранявал, тъй като в селото няма престъпления, казаха хората.

Фотоволтаичният парк е изграден преди четири години с пари от фонд "Земеделие" след спечелен проект.