Тайна кушия кой ще вземе пръв София - Бургас за 2 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/2187029 www.24chasa.bg
Магистрала "Тракия"

Кой ще вземе София - Бургас за 2 часа, е новата мода сред автоджигитите. Това означава средна скорост от около 180 км/ч. След пускането на последния участък от магистрала "Тракия" преди 2 седмици по форуми в интернет вървят договорки и залагания.

Шофьор взел за 2 часа цялото трасе от 360 км на новооткритата магистрала “Тракия”. Това разкри депутатът от Коалиция за България и член на транспортната комисия в парламента Мартин Захариев.

Мъжът се похвалил за геройството си на маса преди дни, разказа Захариев. За да постигне този резултат, той се е движел с 40 км над разрешената за магистрала, или средно със 180 км/ч.

Още в първия уикенд след откриването на новата отсечка на 15 юли автоманиаци организират в интернет форуми гонки. Пръв призив до морето да се стигне за по-малко от 2 часа пуска участник във форума на сайта skyscrapercity.com .

“Следим коментарите в този, а и в други форуми.

Намеренията за гонка на  магистрала “Тракия” не са били осъществени”, заяви началникът на сектор “Пътен контрол” главен комисар Валери Митов.

По думите му няма увеличаване на броя нарушители по магистралата, които карат с превишена скорост по магистралата в последния месец.

“София - Бургас: 2 часа”, гласи обаче съобщение от пореден автоджигит през изминалите почивни дни до приятели в социалните мрежи.
“Контролът е завишен от началото на летния сезон. Освен стационарните камери по трасето, които правят перфектни снимки включително и през нощта, има мобилни екипи по цялото трасе денонощно”, обясни Митов.

Той призна обаче, че има индивидуални нарушители, които са санкционирани за рекордно превишение на разрешената скорост от 140 км/ч.

Порше е било засечено с 253 км/ч в отсечката близо до Пазарджик м.г. в деня, в който там бе монтирана стационарна камера. Последвали са актове за шофьора на БМВ, профучало с 247 км, и т.н.

“Още на утрешното заседание на парламентарната комисия вкарвам точка за завишен контрол на магистрала “Тракия”. Ще настоявам по нея да има по-солени глоби от заложените в момента в закона”, съобщи още пред “24 часа” Мартин Захариев.

Точният размер на санкциите ще бъде предложен след срещи на ръководството на транспортната комисия на НС с професионални организации и представители на КАТ. Захариев настоява особеният режим по магистрала “Тракия” да бъде въведен веднага, преди депутатите да излязат във ваканция, която най-вероятно ще е от 7 август.
Само в неделния ден 7 души бяха ранени при верижна катастрофа на същата магистрала. Инцидентът е станал на 131-ия километър в посока Бургас, съобщиха от полицията.

Първоначално холандски мерцедес се блъснал в оградна мрежа на аутобана. 10 мин по-късно покрай местопроизшествието минал друг мерцедес от Холандия. Шофьорът му се загледал по катастрофиралия автомобил, навлязъл в лявата лента и блъснал движещия се пред него фолксваген с холандска регистрация. Същата кола била ударена втори път от опел, в който също пътували турци с холандско поданство. В задната му част пък се натресъл старозагорски опел.

В болницата в Пловдив били откарани трима от турците с холандско гражданство и четирима българи. Чужденците са с охлузвания и след преглед са били изписани. Нашенците са от Стара Загора и са получили по-сериозни наранявания. Майка и двамата  синове на 19 и 15 г. са хоспитализирани. Жената и по-малкото момче са със счупени крака. Тяхна спътничка е получила травма на главата.

По първоначални данни причината за инцидента е високата скорост, с която се движел първият катастрофирал автомобил.