Адвокати искат български съд за Ваньо Минков, а не в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/2247359 www.24chasa.bg
Ваньо Минков с приятелката си Атина, която го защитава по фейсбук.

След Гери Червенкова и Ваньо Минков ще има още българи, чиято екстрадиция се иска от САЩ по обвинения за престъпления по компютърен път, без да могат да се защитят или да бъдат съдени у нас. Това е мнението на варненските адвокати, ангажирани със случая на 31-годишния Ваньо Минков, който е обвинен за хакерство и финансови измами.

Варненският окръжен съд потвърди екстрадицията на младия мъж, който се разследва от федералните власти в САЩ. Въпреки че не е стъпвал в Америка, Ваньо може да се окаже зад решетките там.

“Възможността за защита на българските граждани според договора за екстрадиция, ратифициран от наша страна през май 2009 г., е минимална. Ние като юристи го поставяме на дневен ред отново.

Адвокат Иван Томов смята, че спогодбата със САЩ спешно трябва да бъде изменена. СНИМКИ: АВТОРЪТ И АРХИВ
Адвокат Иван Томов смята, че спогодбата със САЩ спешно трябва да бъде изменена. СНИМКИ: АВТОРЪТ И АРХИВ

Не коментирам по времето на чие управление и по какви съображения е бил подписан. Държавата е осигурила минимални възможности за защита на наши граждани по тази спогодба”, казва адвокат Иван Томов, един от защитниците на Минков. След повече от 60 дни в следствения арест мъжът се появява в съда леко притеснен, но гладко обръснат и с идеално изгладена маркова риза.

Той не е бил никога в САЩ и не е имал работа с правосъдието. Неговата американска мечта досега е била в България - опитвал е бизнес с казино, но не му се получило и го продал. Наскоро завършил курс за моряци с надежда да се качи на кораб и да изкара повече пари, обаче го арестували. Обича лукса и хубавия живот - виждали са го да кара лъскави коли, да участва в нощния живот на Варна.

Всичко свършва на 31 май т.г., когато е прибран с белезници въз основа на заповед за арест от съда в Ню Джърси. Първо е обявен за международно издирване чрез Интерпол. Дни по-късно органи на нашата спецпрокуратура атакуват дома на майка му и го обискират близо денонощие. Търсят доказателства за хакерска дейност.

Изземват техника и документи и прибират Ваньо в ареста. Акцията е разпоредена от Върховната касационна прокуратура след нота на правителството на САЩ за правна помощ по воденото дело. След обиска доказателствата са предадени на федерални агенти и са отпътували за Америка.

По време на обжалването на екстрадицията в съдебната зала за морална подкрепа дойдоха майката на Ваньо - Веселина Иванова, и приятелката му Атина. И двете се разплакаха, когато чуха определението, дадено от съдия Асен Попов. Магистратите одобриха екстрадицията на Ваньо Минков в САЩ.

Според службите зад океана мъжът е участвал в схема, чрез която са хаквани банкови сметки на фирми, чрез компютърни манипулации са откраднати значително количество пари, отклоняван е ДДС. Близки до разследването твърдят, че Минков е продал ID-та, пароли и лични данни на близо 100 000 американци. От това е получил над $ 500 000 отплата.

Според обвинението на САЩ престъпленията на Минков са извършвани от България, но срещу американските граждани и правителство. В обвинителния акт от 9 април, издаден от разширен състав на федерални съдебни заседатели, са посочени няколко престъпления.

По американското законодателство всички те се наказват с лишаване от свобода от 10 до 30 г. Минков е обвинен в заговор за измама на правителството на САЩ по телеграфен път и схема за данъчни измами, заговор за извършване кражба на чужда идентичност, за неправомерно получаване на данъчни облекчения.

Ако бъде признат за виновен по US законодателството, варненецът може да лежи там между 60 и 300 г. В Щатите присъдите не се кумулират, както у нас, а се натрупват.
“Моят клиент е в добро разположение на духа. Знае, че не е извършил престъпленията, за които e обвинeн. Ще търсим всякаква възможност за защита”, казва адвокат Томов.

Текат дните, в които защитниците на Минков имат възможност да спрат екстрадицията с жалба до Варненския апелативен съд. Адвокат Бранимир Балачев и колегите му ще запознаят със случая главния прокурор Сотир Цацаров. Според тях договорът със САЩ противоречи на Конвенцията за защита на правата на човека. Смятат да стигнат до Европейския съд за правата на човека.

Освен това защитниците на Минков ще искат проверка на действията на прокуратурата. Престъпленията, заради които службите на САЩ искат да съдят варненеца, са с двойна подсъдност. Ако има данни, че той е извършил престъпление на територията на страната ни, би трябвало да се образува наказателно производство от българската прокуратура.

То е основание за отказ да бъде уважено искането за екстрадиция в САЩ. “Въпросът е защо прокуратурата не е образувала наказателно производство”, пита адвокат Балачев.
“Това, на което ставаме свидетели в момента, е същото като провадийският съд примерно да иска екстрадиция на американец, сгазил на някого доматите”, каза адвокат Балачев.

“Ваньо ползва интернет чрез безжичен рутер от варненски доставчик. Не е трудно да се пробие безжична връзка, дори и да има парола. На разстояние 400 м всеки може да се е прикачил към интернет връзката на клиента ми”, казва адвокат Томов. Въпреки продължителния обиск в дома му не е открит лаптопът, търсен от американските разследващи като доказателство.

В документите на обвинението са посочени счетоводни програми, които са били хакнати от престъпниците, но не са обявени имената на ощетените фирми и лица. Не е посочен и размерът на щетите. Тази пролет в мрежата службите улавят компютърен спец, който продава по интернет данни с информация за дебитни и кредитни карти на американци.

Един от IP адресите, ползвани за достъп до тези акаунти, се оказал на Ваньо Минков. Така той попада сред заподозрените. Познатите му обаче не са чували той да е виртуоз на компютъра. Завършил е за барман и сервитьор в гимназията по туризъм. Не е учил повече. Пред съда Ваньо заяви, че е невинен.

“Проблемът сега е, че той се върти в омагьосания кръг на тази спогодба”, коментира адвокат Томов. За него е странно защо нотата на US посолството е от 25 февруари, когато изобщо още не е имало обвинение от съда в Ню Джърси - издадено през април. Съдът обаче приема всички документи за изрядни.

“Най-големият ми страх е, че ако го екстрадират, може да не го видя повече. Години могат да го влачат по съдилищата там, докато го накарат да признае нещо, без да е виновен”, плаче майката на Ваньо - Веселина.

Дни преди първото дело за екстрадиция приятелката му Атина организира акция във фейсбук “Не на екстрадицията на Ваньо”. В групата са се включили над 2000 човека, но на последното дело пред съда за подкрепа дойдоха едва 20-ина.

“Преди дни аз и Ваньо разбрахме кои са ни истински приятели. Благодарим на тези, които ни уважиха и бяха до нас в най-кошмарния период от живота ни”, пише в мрежата Атина. Тя е приела за лична кауза защитата на българи при искане за екстрадиция. Според коментари в групата спогодбата със САЩ трябва да бъде спешно променена, а българската държава да застава мощно зад гражданите си.

След като прекара над 60 дни зад решетките и празнува рождения си ден сред съкилийници, Ваньо Минков остава в ареста. Съдът реши, че има риск при освобождаването му да се опита да заличи следи по престъпленията, в които е обвинен. Според магистратите са спазени всички изисквания по договора за екстрадиция и е редно Минков да бъде съден в САЩ.