Армията съкрати офицер с 5 г. стаж въпреки договор за 10 г. служба

https://www.24chasa.bg/novini/article/2288768 www.24chasa.bg
Старши лейтенант Йовко Йовев вече като офицер от резерва. СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

На 17 юли т.г. старши лейтенант Йовко Йовев е освободен от армията. Той е на 28 г., завършил е Националния военен университет "Васил Левски", зад гърба си има 5-годишен командирски стаж в химическия батальон в Мусачево.

Уволняват го заради съкращения на щатовете - от началото на годината мусачевският полк се свива до размерите на батальон.

В деня, в който напуска обаче, Йовев разбира от "24 часа", че на армията не достигат 720 офицери, като около 500 са за нуждите на бойните части. Думите са на министъра на отбраната Ангел Найденов от първата му голяма пресконференция.

С вестника в ръка младежът чука на вратата на Централното военно окръжие в София. Той иска да служи независимо къде - няма претенции нито за място, нито за длъжност. В окръжието обаче го заливат със студена вода. Нещо си се объркал, младеж, търсим само неколцина за гвардейския оркестър.

Какви са фактите? Свободни места в армията наистина има. С малката уговорка, че става дума за щатове, умишлено държани незаети от бившия министър Аню Ангелов. Така хем не се раздува фонд "Работна заплата", хем при поредните съкращения няма да се реже живо месо, а само кухи бройки.

От дни Йовев вече е аут от войската. По закон напуснеш ли веднъж службата, връщането на офицерско място е почти невъзможно. Да не би като съм "остарял" с 6 месеца, да съм загубил опита и знанията, натрупани във военното училище и поделението в Мусачево, недоумява младежът.

Старши лейтенантът пита още защо договорът за задължителна 10-годишна служба, който е подписал на прага на военното училище, важи само за него, но не и за МО. Според закона офицерът, който напусне армията преди да е изслужил 10 г., трябва да плати средствата, които държавата е изразходвала за обучението му. Ако обаче държавата го изхвърли преди 10-ата година, тя не понася никакви санкции.

В писмо до "24 часа" от Министерството на отбраната уточняват, че санкцията за държавата се състои в това, че плаща на Йовев обезщетение в размер на толкова месечни заплати, колкото години служба е успял да навърти. Тоест за 5 години - не повече от 5000 лв. Според юристи обаче на принципа на пропуснатите ползи държавата дължи на старши лейтенанта не 5000, а цели 60 хил. лева! Толкова е можел да заработи за петте години до края на договора. 5 години по 12 месеца прави точно 60.

В писмото до "24 часа" от МО не посочват конкретни причини за уволнението на Йовев. Съобщават, че от 1 декември 2012 г. щатът на военното формирование в Мусачево е бил намален с 19 бройки. Достойните да продължат службата били определени от специална комисия. По какви критерии - не става ясно. На 3 декември м.г. започва да тече т.нар. 6-месечно предизвестие за прекратяване на договора за военна служба. Съгласно закона в рамките на тези месеци военнослужещите имат право да търсят вакантни длъжности, които се обявяват на сайта на МО.

На 12 май Йовев кандидатства за три от обявените длъжности. За първата е класиран на 14-о място, а до другите изобщо не е допуснат заради неподходяща военноотчетна специалност (ВОС). Пример - местата са за ВВС, а Йовев е от сухопътните войски.
През февруари 2012 г. младежът пуснал рапорт за преместване в поделенията в Горна Малина и на 4-и километър в София, където имало незаети длъжности. Рапортът обаче бил спрян от командира на поделението подп. Васко Михайлов. Наша проверка показа, че бившият военен министър Аню Ангелов е издал заповед никой да не спира рапорти на офицери за кандидатстване по т.нар. регистри за свободни места. И никой до ден днешен не я е отменил. Идеята на заповедта е съдбата на военнослужещите да се решава от специални комисии по подбора, а не според субективното мнение на една личност.
През септември 2012 г. подп. Михайлов заявил на Йовев, че за него ще има място в новия щат. Дори го накарал да пусне рапорт за по-високо ниво на достъп до класифицирана информация,защото новата длъжност го изисквала. Две седмици преди заседанието на комисията по подбора обаче му съобщил да си търси нова работа.
Тогава Йовев пуснал жалба до Софийската военноокръжна прокуратура, в която оспорил начина на подбор кои офицери да бъдат уволнени и кои да останат, посочил и други нередности. На всички преписки получил отказ за образуване на досъдебно производство, тъй като не били открити формални нарушения.

В търсене на свободно място Йовев се срещнал с офицери от по-високи щабове, които познава от съвместната служба в химическото поделение. Какво било учудването му, когато един от тях директно го попитал дали наистина е алкохолик и наркоман. "Не съм наркоман, аз рядко употребявам дори алкохол.

Все пак съм редовен кръводарител, нали щеше да се разбере",отвърнал младежът. На въпрос откъде са чули тази клевета, получил отговор: "От командването на батальона".
Междувременно кандидатствал за 3 места по регистъра за свободни длъжности, но и за трите получил отказ. Отхвърлили кандидатурата му и за химическо поделение в дълбоката провинция. Там командирът директно го помолил да запретне ръкавите на ризата си, за да види дали няма следи от убождания. Явно уж случайно пуснатата клевета била стигнала и до там.

И така близо 6 месеца. Имах чувството, че където и да отида, ще ме посрещнат с вече репетираната реплика:"За теб място няма", сподели Йовев.

По-късно младежът поискал да го изпратят във ВМА за токсикологичен анализ на кръвта. Така най-сигурно щели да отпаднат обвиненията в наркомания. Подп. Михайлов обаче не дал ход на молбата. Аргументирал се, че докато определят дата за изследвания, Йовев може вече да не е в МО и да е изгубил това право.
От свои колеги Йовев разбрал, че наистина е имал място в новия щат, но бил изместен от друг млад офицер, за когото някой отгоре се обадил.

Писмото на старши лейтенанта до вестника завършва така: "А колкото до мен с това военно образование май ще съм принуден да си търся работа като военнослужещ под знамената на съседни нам държави. Защото нашата, Българската армия, няма нужда от мен въпреки огромните средства, израздходвани да бъда обучен. Вероятно ще се превърна в поредния родолюбец, когото държавата насила принуждава да избере Терминал 2."

Колеги на Йовев съобщиха пред "24 часа", че наскоро дъщеря на един от бившите началници в поделението била назначена директно от военното училище. Приятелите на Йовев твърдят още, че дъщерята на командира подп. Михайлов също е назначена на щат в батальона, макар и като гражданско лице. Представител на вестника така и не успя да се види с командира на батальона. От МО заявиха, че тяхната проверка била достатъчна.