Братовчедът на Георги Марков - Любен: Ако разследват като досега, и 100 г. няма да им стигнат

https://www.24chasa.bg/novini/article/2293327 www.24chasa.bg
Георги Марков заедно със съпругата си Здравка и приятелката на Стефан Буров СНИМКА: АРХИВ

Прокуратурата ще реши днес дали да бъде прекратено разследването по убийството на писателя Георги Марков. В полунощ срещу 12 септември изтича 35-годишната давност по това разследване. То е продължено с 5 години след 30-годишната давност през 2008 г. поради включването и на опита за покушение срещу журналиста Владимир Костов.

"Тяхна работа! Може да има още 100 години да разследват, но ако е във варианта като досега, по-хубаво да го няма. Особено както беше през последните 15 години..."
Така коментира за "24 часа" новината на Главна прокуратура Любен Марков, братовчед на писателя. Според него крайни резултати от разследването досега няма, защото специализираните органи не ги търсели както трябва. До 1993-1994 г. се работело професионално по случая, после нещата са затаявани.

Всеки следовател по делото очаквал нареждане отгоре и всичко се протакало, за да дойде 2008 г., когато изтекъл 30-годишния срок от престъплението. "Сто процента съм убеден, че убиецът е Франческо Голино, но е важно да се знае кои са поръчителите и помагачите му. 

Кучето за това е заровено в прокуратурата", каза още Любен Марков.

Вчера в черквата в "Княжево" беше отслужена панихида по случай 35-годишнината от смъртта на Георги Марков. Той умира на 11 септември 1978 г. в Лондон. Четири дни преди това - на 7 септември, при разминаването с непознат мъж на моста "Ватерло", Марков усеща странно убождане в бедрото. Когато се обръща, вижда, че мъжът се е навел и взема от земята чадъра си.

Още вечерта Марков вдига температура, изпада в треска и е откаран в лондонската болницата "Сейнт Джеймс", но лекарите не успяват да го спасят. Експертиза показва, че причината за смъртта е отравяне на кръвта. При аутопсията от дясното му бедро е извадена миниатюрна сачма от платинено-иридиева сплав с каналчета за отрова. В сачмата имало рицин.
В международната шпионска лексика тази афера става известна с името "българския чадър".

Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в "Княжево "(София). През 1946 г. завършва Първа мъжка гимназия и индустриална химия в Политехниката. Трудовия си стаж започва като учител в керамичния техникум, после работи във фабрика "Победа".

Три законни съпруги, една голяма любов, незавършила с брак, и много женски авантюри има в бурния си живот писателят. Изглежда, всички те са го зареждали с онази енергия, без която е немислима магията, наречена творчество.

Приятелите му го наричат Джери. Някои и Джери Лудото. Талантлив, изключително амбициозен. На 10 юни 1953 г. едва 24-годишен се жени за 19-годишната Деспина - съседско момиче от Княжево. Двамата заживяват на квартира на ул. "Екзарх Йосиф" и в нея Марков написва първите си две книги - криминалната "Цезиева нощ" и юношеската научнофантастична повест "Победителите на Аякс".

Георги е с един дроб, има племоторекс и го лекуват в санаториума във Владая, като вкарват въздух между плеврите, за да свият дроба и раната в него да зарасне.
Там Георги Марков се запознава с красивата Здравка и не след дълго се жени за нея. Тя работи като втори режисьор в киното.

Двамата заживяват на един таван в кооперация близо сегашната зала "Универсиада". Въпреки теснотията са влюбени и щастливи. На този таван Марков написва романа си "Мъже" и през 1962 г. получава наградата за най-добър роман на годината, Преведен е в почти всички соцдържави. Приет без кандидатски стаж в Съюза на писателите. След години той ще нарече този свой писателски тогавашен успех "суетен позор".

Успехът на романа "Мъже" решава и жилищния проблем на младото семейство. Дават им партерно жилище в панелен апартамент в "Красна поляна". След време те го разменят с родителите на писателя Анжел Вагенщайн за вила в Драгалевци, национализирана от богат търговец.

В тази вила Георги Марков написва "Портретът на моя двойник", "Жените на Варшава", пиесите "Кафе с претенции", "Да се провреш под дъгата", "Аз бях той", "Комунисти" и сценария за "На всеки километър".

Става все по-известен като писател, а в живота има две страсти: жените и покера. Но заради покера е готов за момента да се откаже и от най-красивата жена. Веднъж в комбина с Христо Друмев при игра на покер само с един удар печели 6000 лв. - огромна сума за онова време.

Георги Марков е един от петимата сценаристи на прословутия тв сериал "На всеки километър". Другите са Павел Вежинов, Свобода Бъчварова, Евгени Константинов и Костадин Кюлюмов. Всеки разработва своя герой, но човекът, който обединява драматургично всичко е Марков. Негов герой е най-впечатляващият образ в сериала, суперполицаят Богдан Велински, прототип на когото е самият Никола Гешев.

Въпреки популярността му обаче за кратко време от театрите са свалени три негови пиеси: "Атентатът", "Аз бях той" и "Комунисти".


През юни 1969 г. той решава да отиде на гости в Италия при брат си Никола. Два месеца след отпътуването съпругата му Здравка получава следното писмо: "Що се отнася до моето завръщане, още не зная кога ще си дойда, но вероятно през есента. Както ти е известно, аз претърпях пълен провал с работата си у нас и трите ми пиеси са спрени, издателствата не искат да печатат нито ред от мене, същото е отношението на радиото и телевизията.

Така че реалният ми изход е, като се върна, да се хвана с инженерство или с някаква друга професия, което означава коренна промяна на начина ми на живот. Все още не зная какво ще излезе от това..."

На 11 септември 1971 г. Марков взема окончателно решение да не се връща в България. След Италия заминава в Лондон и през 1972 г. започва работа радиостанции Би Би Си.
В България през същата 1972 г. е осъден на 6 и половина години затвор и е изключен от СБП. Името му е изчегъртано от финалните надписи на сериала "На всеки километър" и филма "Мъже", книгите му са иззети от книжарници и библиотеки. ДС започва разработката му под кодовото име "Скитник".

През август 1974 г. пиесата на Георги Марков "Архангел Михаил" печели първа награда на международния театрален фестивал в Единбург. Същата година на лондонска сцена е поставена пиесата му "Да се провреш под дъгата".

На 5 юли 1975 г. сключва брак с Анабел Дилк. По майчина линия тя е внучка на лорда на Челси. Прадядо й е сър Чарлз Дилк, който след потушаването на Априлското въстание държи пламенни речи в английския парламент в защита на българите. Бащата на Анабел дълги години е шеф в Би Би Си. Една година по-късно се ражда дъщерята на Георги и Анабел Александра-Райна.

След 1989 г. в България започва разследване по убийството на Марков. То върви неравномерно и с променлив успех. Сменят се разследващи екипи, но работата им зависи от тези, които са във властта.

Журналистът Христо Христов успя да издейства разкриването на част от архива на ДС по случая "Георги Марков" и наяве излезе името на италианеца с датски паспорт Франческо Голино, работел за българските тайни служби под името Пикадили. Той е запозреният пряк извършител на убийството на Георги Марков.

През пролетта на 2013 г. режисьорът Клаус Дексел представи в София документалния си филм "Накаран да замлъкне: Георги Марков и убийството с чадър", с който също опитва да разплете мистерията. Според филма мотивите за убийството идват от София,
технологията - от Москва, а най-вероятният извършител е Пикадили.

Дексел показва причините, поради които убийството не е категорично разкрито и досега: унищожаването на част досиетата на ДС, недоброто партньорство между следователите, съзнателното прикриване на информация от страна на на службите и на двете страни. и др.