Изтровиха животните в парк "Славия"(Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/2306424 www.24chasa.bg
Tялото на едно от мъртвите кучета.

Трупове на отровени животни, проснати из целия парк до стадион "Славия", шокира ранобудни софиянци, разхождащи домашните си любимци призори.

На смразяващата гледка по изгрев слънце първа се натъкнала пенсионерката Мими Петрова, която видяла телата на три бездомни кучета и две котки, които лежали безпомощно пред блок 8 в квартала. До тях се търкаляли две празни купички с изядена храна.

"Вероятно вътре е била поставена отровата, по стените се виждаше, че е розова на цвят,
беше ужасно", сподели жената, която веднага се обадила за помощ на тел. 112.

Останалите трупове на отровени животни били открити по-късно около строежа в парка, както и по близките поляни.

"Обикновено тук има много хора, които си разхождат кучетата, но не и днес, зловещата вест се разпространява от уста на уста и всички бягат от парка", обясни друга жителка на квартала.

От неизвестното вещество са убити общо 6 домашни кучета, поне три бездомни, две котки и няколко гълъба, разказаха ветеринари от близка клиника.

"Пред очите ми кучето Джесика налапа нещо от земята. Веднага започна да трепери, след секунда повърна, подплаши се и се скри до близката детска градина. С приятели хванахме животното и се опитахме да помогнем", разказа Събина Панайотова, която разхождала домашния си любимец около 9 ч сутринта.

Отровата е много опасна, по чудо не са пострадали деца, защото тук наблизо е детската градина. Едно от умрелите животни е било открито до пързалката, разказаха хора от квартала.

"Веществото е било силно концентрирано, кучето ми Парсефона вероятно е погълнала нещо, защото изведнъж започна да трепери и след секунди да повръща, схвана се цялата. Наложи се да я нося на ръце до близката ветеринарна клиника, където веднага поставиха антидот. Добре, че са го уцелили, защото с предишните кучетата, които са пристигнали за помощ, не са успели да помогнат. При моето обаче са решили да дадат максималното количество, и то е подействало добре", разказа преводачът Георги Пашов, собственик на 10-годишен ирландски сетер, който единствен оцелял.

"В момента животното е добре, но ще остане при нас да го наблюдаваме. Все още изчакваме кръвните проби, за да разберем повече за това какво му е", обясни доктор Николай Недев от клиниката. Ветеринарят добави, че през нощта са били докарани още две домашни кучета, които обаче са починали. Други две пък издъхнали в ръцете на собствениците си.

"Предполагаме, че веществото е от типа на фосфорноорганичните пестициди. Вероятно е било силно концентрирана и е използвана храна за примамка", допълни още докторът.
"Поставили са го в сухари, които са пръснали из целия парк, искали са да убият повече животни", възмущаваха се собствениците на кучета.

Точното съдържание на отровата, така и не стана ясно вчера. Според експерти изследването било твърде скъпо.

При такава ситуация най-добрият начин да помогнете на своя домашен любимец е да му се даде кислородна вода с оцет. Това предизвиква повръщане на цялото вещество. След това превантивно се дава и медицински въглен за успокоение на стомаха, обясни Събина Панайотова.

Предстои разследване на случая, обасниха от полицията. "Не вярвам да хванат някого, в полицията не обръщат внимание на такива неща, коментира Панайотова.

Според думите на кучкарите никой не се е погрижил да обезопаси мястото и да предупреди хората за отровата. Затова самите те направили набързо надписи, които разлепили по дървета в района: "Внимание, опасна отрова, предизвиква треперене и гърчове."

СИМА РАДКОВА

"Екоравновесие" прибрали пет трупа

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Пет трупа - четири на кучета и на една птица, са прибрали вчера екипите на "Екоравновесие" след проверка в парка до стадион "Славия".

Кучетата са били бездомни. Не сме имали сигнали да са агресивни. Хората от квартала се грижеха за тях, животните са били кастрирани, обясни шефът на "Екоравновесие" д-р Манол Нейков.

Прибраните трупове се съхраняват в отделна камера и няма да бъдат предадени на екарисаж. От "Екоравновесие" са предприели тази мярка, тъй като очакват прокурорско разпореждане за евентуалното предаване на труповете на отровените животни за аутопсия.

Д-р Нейков уточни, че това е първият случай на масово отравяне на животни в столицата за последните два месеца.

Шефът на общинската дирекция по сигурността Красимир Димитров уточни, че сигналът за пръснатата прахообразна отрова в парка, е подаден в 9 ч сутринта вчера. На място освен общински експерти са пристигнали екипи на пожарната, гражданска защита и полицията. Намерената отрова е предадена на здравната инспекция, която трябва да установи каква точно е.

В парка са поставени предупредителни табели. Тъй като имотът е частен обаче, няма как той да се охранява от екип на общинска полиция.