Е-гише ще улеснява корабния бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/2308235 www.24chasa.bg
Беате Гминдер на конгреса.

Единни електронни гишета ще намалят хартиите и чиновническата тежест в корабния бизнес. Те трябва да отворят през 2015 г., а средствата за новата услуга ще са от Оперативна програма "Транспорт", каза във Варна зам.-министърът на транспорта Петър Киров. Той участва в Международния конгрес за син растеж в Черноморския регион във ваканционен клуб "Ривиера". Морският клъстер в България събра на първа по рода си среща представители на евроинституциите, държавата и морския бизнес от България, Украйна, Турция и Румъния.

"Контролът на граничните служби - митници, санитарен и ветеринарен ще ползва една база данни. Това ще улесни корабните агенти да не представят информация на всички институции на пристанището", обясни той. Е-гишетата са по стандарт, разработен от Международната морска организация за улесняване на търговското корабоплаване.
Предстои изграждане на интелигентни морски системи за наблюдение на морския транспорт, съобщи зам.-министър Киров. Те ще помагат за избягване на нелегални замърсявания и сигурността на корабоплаването.