Икономисти: Чака ни по-страшна зима от "Виденовата"

https://www.24chasa.bg/novini/article/2336832 www.24chasa.bg
Кольо Парамов Снимка: бТВ/ Архив

България ще преживее нова "Виденова зима" заради финансовата политика на кабинета „Орешарски". Такава прогноза направиха пред бТВ двама икономисти с различни политически убеждения - левият Кольо Парамов и десният Евгени Кънев.

Те са единодушни, че правителството продължава да провежда популистки мерки, за да си купува подкрепа.

„БСП не разбира какво е състоянието на бюджета и възможностите на държавата - това, което прави, е пълен популизъм", коментира Парамов.

„Виждам едни панически действия - въпреки недоброто положение на публичните финанси, се виждат едни, меко казано, популистки мерки за купуване на подкрепа", добави Евгени Кънев от Реформаторския блок.

Според Парамов предстоящата зима ще бъде „малко по-зле от Виденовата", когато хранителните продукти изчезнаха от щандовете, инфлацията достигна много високи нива и доведе до фалита на множество банки.

„Просто ще има друго име и същите характеристики," смята Евгени Кънев.

„Ситуацията е достатъчно напрегната по изпълнението на бюджета, тази пошла лъжа на БСП трябва да се разобличи. Цели два месеца говорихме, за да вземем 1 млрд. заем, а за седмица, без да се е говорило, финансовията министър ще вземе още 700 млн. лв. До декември ще вземат още 1 млрд. лв., през януари ще им трябва още един", посочи Кольо Парамов.

Според неговата теза като финансист министър-председателят Пламен Орешарски знае какво го чака и ще продължава да взема заеми и ще се опитва да се размине с протестиращите.

„В един момент в края на ноември, че този предколапсен режисьорски маниер на управляващите не може да продължава вечно", обясни още икономистът.

Парамов обясни, че парите за коледни добавки, за които социалният министър Хасан Адемов заговори отново през тази седмица, са най-малкият проблем, който кабинетът трябва да решава, и даде пример с тежката ситуация в здравеопазването.

„Икономиката, която трябва да връща заемите, не се подобрява. Когато безработицата започне да расте, има голяма опасност всички да дойдат в София и тогава възможността да се управлява ще бъде изчерпана", допълни Евгени Кънев.