Пускат през 15 мин. сигнали след изчезването на деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/2344109 www.24chasa.bg
ИВЕЛИНА ЗАХАРИЕВА МИНЕВА на 17 години от с. Дълбоки, Стара Загора, напуснала дома си на 12 март т. г.

Сигналите за отвлечени или изчезнали деца ще се излъчват в продължение на няколко часа след постъпването им през 15-20 мин едновременно по телевизии, радиа и онлайн информационни агенции, както и в търговски вериги.

Това ще стане възможно след Нова година, когато ще започне работа системата за ранно оповестяване на изчезнали или отвлечени деца, съобщиха от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

"Дано никога не се налага да ползват този вариант за бързо оповестяване, но ако потрябва, ще имаме възможност така да стигнем до възможно най-много хора. Гражданите, които са видели нещо подозрително или имат някаква информация, ще могат веднага да съобщят в полицията", обясни Захария Стоянов, шеф на сектор "Издирване" в ГДНП.

Системата ще се задейства в рамките на един-два часа след инцидента чрез изградена връзка с партньорите на полицията. Това ще бъдат телевизии, радиа, вестници, онлайн издания, информационни табла в средствата за градски транспорт, метрото и големи търговски вериги. Светкавично ще бъде пращан

файл със снимката на отвлеченото
или
изчезнало дете

В данните ще има и подробна информация за детето, както и мястото, където е видяно за последно. Ще бъде включена и информация за евентуалните похитители.
Съобщенията ще бъдат пускани веднага в реално време с подходящ звуков сигнал. В големите магазини съобщението ще се излъчва на видеостени.

В тази система ще бъдат включвани само деца със случаи, подобни на отвличането на Лара Банева, която бе похитена на 5 март т. г. и бе държана в плен 48 дни. Както и на 7-годишния Веселин Игнатов, болен от аутизъм, който бе открит месец след изчезването си във водите на Искърското дефиле през 2010 г.

Все още обаче няма точен стандарт за това точно колко време след инцидента ще започне да се излъчва съобщението, защото това зависи от първоначалната информация и прокуратурата, допълват от полицията.

"Задействането на тази система означава нещо като система за национална опасност", коментира още Стоянов. По думите му целта е не само да се разбере, че има отвличане на дете, но и да се види снимката, да се прочете информация както за детето, така и за евентуалните похитители, за да могат повече хора да помогнат. Телефоните, на които ще се дава информация, ще бъдат 112 и 116 000.
Подобни действащи системи за ранно оповестяване има в няколко европейски страни - Франция, Румъния, Чехия, Холандия, Полша, Гърция и др.

Във Франция
тя съществува
от 5-6 г.

и са обявявани 9 случая досега по този начин. Според практиката в европейските страни сигналът се излъчва в продължение от 3 до 7 часа през 15 минути. Предстои у нас да се уточни точният интервал на излъчване на съобщенията и кои ще са конкретните партньори. Полицията обаче вече е в последен стадий на преговори и са набелязани основните рамки.
За първите девет месеца на тази година 33 деца са изчезнали, а 42 са били намерени. Всяка година се обявяват за издирване около 50 деца. За миналата година са изчезнали 45 деца, откритите са 45.

Децата са особена категория, тъй като за намирането им се извършват специфични действия. Смята се, че те лесно може да станат жертва на престъпление или да пострадат при нещастен случай, обясни още Стоянов.

Той допълни, че няма ръст в броя на изчезналите деца или младежи. Според него обратното впечатление може би се дължи на зачестилата информация в медиите за издирвани хора, която подава МВР и която се разпространява със съгласието на близките на изчезналия.
Имало и немалко случаи, когато по различни причини близките отказват подаването на информация. Всеки случай на човек, напуснал дома си, е конкретен и има свои особености.

Хората трябва да знаят, че никой не е застрахован от подобен проблем и когато това се случи, не е нужно да чакат 24 часа, за да сигнализират в полицията, обяснява Стоянов. Когато има тревожност и притеснение, е важно още в първите часове да започне издирването. Затова нека хората не се притесняват и спешно да се обаждат в полицията при подобни случаи, коментира той..
Всеки случай е конкретен и има свои особености, но може да бъде направен обобщен извод, че възрастовата граница намалява, като не са изолирани случаите, при които издирваме 10-11-годишни деца, обяснява Стоянов.

Причините за тези бягства от дома са предимно в семейството, защото

децата не се
чувстват разбрани

Прекалената строгост и обратно - пълната незаинтересованост на семейството от проблемите на детето водят до отчуждение и го тласкат на улицата. По-късно страхът от наказание го възпира да се прибере обратно в дома си, показва полицейската практика.
Вече от няколко години работи системата, чрез която се състаряват физиономиите на хлапетата на снимки. Досега са били състарени общо 11 изчезнали деца.

Не за всеки случай може да се използва способът за състаряване на фотообрази. Първото условие е изчезналото дете да е изчезнало в по-ранна възраст.
Необходими са

снимки на
родителите му,

както и на неговите братя или сестри. Фотосите трябва да са от различен етап от живота им, за да се види как се променят чертите им в годините.

Актуализирането на портретите се прави с помощта на компютърна програма, но също така се използват и художествените умения на служителите от центъра. Крайният продукт може и да не е най-точният, той показва само предполагаемия външен вид. Съвпадението е между 3 и 5%. Въпреки това експертите не се отказват да търсят малчугани и по този метод, защото и в един случай да успеят, пак си струва.

Захария Стоянов, шеф на сектор "Издирване" в ГД "Национална полиция": Още търсим убити от групата на Килърите

- Търсите ли нови случаи, свързани с Килърите?
- Търсим, разбира се, установяваме къде може да бъдат загробени още жертви на такива престъпни групи.

- Работите ли по откриване на Мето Илиенски?
- Да, търсим и него, независимо че бе обявена гражданската му смърт.

- Има ли чужди бандити у нас, които търсите по искане на чужди служби?
- Да, имаше случай на арестуван белгиец, който бе издирван за измами за над 35 млн. евро. Открихме го в София по молба на чуждестранните ни партньори. Когато го хванахме, той бе изненадан неприятно, че сме го намерили.

- Къде и как откривате изчезналите хора?
- След оперативно-издирвателна работа на разследващите успяхме да стигнем до мъж, който призна накрая, че е зазидал баща си в дома си в Габрово. Мисля, че при повечето престъпници съвестта заговаря рано или късно. В Добрич стигнахме до мъж, който се оказа, че е убил жена си преди 15 г. и я е заровил. Често в разкриването на престъпление и издирването на хора е необходимо време, за да може процесът да узрее и да се съберат необходимите доказателства.

- Какъв процент от изчезналите хора са обект на престъпления?
- Всеки случай на издирвано лице има своята специфика, включително и по отношение причините за изчезване. След като е подаден сигнал за издирване на лице, служителите от полицията правят проверки на мястото, където е изчезнало, проучват се обстоятелствата, правят се огледи, издирват се свидетели и се провеждат беседи с тях.
Проверява се най-близкото обкръжение, предварително се изграждат версии, преценява се дали изчезването може да е заради престъпление, нещастен случай, или човекът поради друга причина е напуснал обичайното си местопребиваване. Причините да напуснеш дома и близките са различни за всеки. Например - семейни проблеми, кредити, които не се погасяват, желание за смяна на обстановката. (24 часа)

 

След 20 г. в неизвестност свалят от издирване

Според закона изчезналите се търсят до 20 г. Ако в този период те не бъдат открити, се свалят от активно търсене и случаите отиват в архив. Там има хора, които не са намерени от 1960 г. В полицията делят на две групи изчезналите - хора, от които няма следи, и други, за които се знае, че и по-рано са напускали дома си и се крият от близките си. Най-често причините да не се сбогуват и да решат да не се връщат са надеждата за по-добър живот, търсенето на ново поприще, създаването на ново семейство и пр., обяснява Захария Стоянов.

Много от хората напускат доброволно домовете си по различни причини, без дори да съобщят на близките си - задължения към физически и юридически лица, желание да се сменят обстановката и средата на движение. (24 часа)