Жоро Пясъка и хора от ДС задигнали пакарда на Георги Димитров

https://www.24chasa.bg/novini/article/2351365 www.24chasa.bg
Уникалният пакард стои запориран в музей в Чикаго. На малката снимка Георги Димитров. СНИМКИ: АРХИВ

Кафеджията Жоро Пясъка заедно с още двама авери, свързани с ДС, са участвали в кражбата на пакарда на Георги Димитров, струващ поне 6 млн. долара, научи “24 часа” от отлично осведомени източници.

Историческата реликва била подарена на вожда на БКП от съветския лидер Йосиф Сталин веднага след Втората световна война.

Необичайната кражба на 7-тонния автомобил стана през 1992 г. от музея на ул. “Опълченска” и оттогава досега престъплението тъне в забрава, а крадците не са арестувани. Доста от тях обаче вече сами се хвалят с постъпката си, без да се притесняват от наказателно преследване.

В момента луксозният автомобил е в частен музей в Чикаго, а съдът в САЩ трябва да реши дали да ни го върне обратно. Предстои да бъде разпитан и последният му притежател, който според събраните, платил за него нищожните 300 000 долара.
Автомобилът е изнесен, след като улиците в района са били завардени от униформени полицаи, които са били купени срещу дребни стотинки, твърдят запознати. Ролята на Жоро Пясъка била да наблюдава от кафенето си,  което се намирало близо до музея, и да координира операцията. Именно той е избрал и точния момент за удара.

Повече четете ТУК