Човек на Баретата рани гард, стреля по полицаи, бяга 5 км през ниви (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/2363702 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

37-годишен бандит от групата на Златомир Иванов-Баретата рани охранител, стреля по полицаи, а след преследване през ниви се скри в къща в ихтиманското село Живково, преди да бъде арестуван от командоси.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева 

Среднощният екшън започна около 2 часа, когато Юлиян Зашев, който наскоро излязъл от затвора, демонстративно се заяждал с посетители в заведение в Ихтиман, препасан през кръста с нож. Когато охранител го помолил да напусне, Зашев безцеремонно извадил незаконния си пистолет "Макаров" и стрелял по него. Гардът се проснал на земята, ранен в областта под сърцето, а по-късно разследващите открили още седем гилзи по пода.

"Охранителят е с опасност за живота и трябва да бъде оперириран", обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Минути след стрелбата рецидивистът излязъл навън и заредил отново оръжието си, като го насочил към дошлите на място униформени.

"Заплашил, че ще ги избие. Колегите реагирали изключително професионално, като не допуснали престрелка, защото пред заведението по това време имало много хора. Затова те ще бъдат наградени", коментира още Лазаров.

След като се измъкнал от полицаите, Зашев побягнал, а полицаите се втурнали след него. Бандитът хукнал през нивите към близкото село Живково. По време на гонитбата, продължила 5 км, Зашев стрелял по полицаите.

"Преследването е било с риск за живота им, колегите са залягали,  за да се предпазят, и отново са продължили", допълни още главният секретар.

Щом пристигнал в селото, бандитът се скрил. Тогава полицаите блокирали цялото каре от десетина къщи, където предполагали, че се укрива Зашев.

"На място баретите започнаха претърсвания къща по къща, плевня по плевня, обор по обор и до последния момент спазиха указанията мъжът да бъде задържан жив и здрав", каза Лазаров и подчерта, че не би допуснал да бъде застрашен живота и здравето на полицаите и това било причината да вдигне на крак баретите.

"Знаете, че те имат спецподготовка и боен ред и могат да задържат точно лица, извършващи терористична дейност или тежки криминални престъпници. В случая, след като е застрашен животът на полицаи, не съм се колебал нито за миг", категоричен бе Лазаров.

"Казаха ми да отида на самоковското шосе и аз излязох от къщата", обясни стопанката Надежда Пашкурова, в чийто дом бил арестуван беглецът.

Зашев е бил свален от тавана около 9,30 часа и въпреки че е оказал съпротива, по него няма и драскотина, коментира още Лазаров. Предстои да му бъде повдигнато обвинение за опит за убийство на повече от един човек при опасен рецидив. Ще му бъде направена и алкохолна проба.

"Това е изключително обществено опасен и много арогантен човек, с агресивено поведение,заяви Лазаров.

По думите му зад гърба си Зашев има опит за убийство, криминални регистрации, свързан е с организираната престъпност, както и данни, че е участвал в наказателни бригади на Баретата за разчистване на наркопазара.

Името на Зашев нашумя, като подсъдим заедно със Златомир Иванов-Баретата за наркогрупа. Той обаче бе оправдан при първото гледане на делото в градския съд заедно с още 10-ина души от групата за разлика от Баретата.

Зашев бе и свидетел срещу Тихомир Георгиев-Боксьора за убийството на Емил Герасимов.