Транспортното министерство: Конструкцията на "Дунав мост 2" не е застрашена

https://www.24chasa.bg/novini/article/2403110 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Дефектите констатирани на моста „Нова Европа" ("Дунав мост 2") при Видин - Калафат нямат нищо общо със здравината на мостовата конструкция. Инспекцията на новото съоръжение бе разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов през месец октомври, заради появили се напуквания в асфалтовата настилка. Комисията е установила сериозни проблеми, но ако те бъдат отстранени качествено и в срок, няма да се отразят на бъдещето експлоатиране на моста, съобщиха от правителствената пресслужба.

Припомняме, че по-рано "Евронюз" разпространи информация, че "Дунав мост 2" е построен със сериозни дефекти.

Към момента слаби места в настилката са се появили и в двете ленти на моста. Техническа проверка от български специалисти установи, че това се дължи на повърхностна вода от дъждовете, която прониква под настилката в следствие на тежкотоварния трафик. Вече са започнали действия за подобряване на отводнителната система на моста. На този етап деформациите са само по износващия слой на асфалта, който е с дебелина от 4 см (настилката е с обща дебелина 10 см) и трябва да бъдат взети спешни мерки за отстраняването им преди началото на зимния сезон, когато водата може да замръзне и да нанесе сериозни щети на настилката.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева 

В началото на ноември ще бъдат преасфалтирани всички проблемни места. Ще бъде въведена временна организация на движението по моста, като трафикът и в двете посоки ще се извършва върху платното посока България - Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията категорично отрича появилите се в публичното пространство информации, че мостът „може да падне". Невярна е и изнесената информация, че следствие на дефектите е проникнала вода в конструкцията на моста, където са разположени кабели и комуникации. Проверката показа, че на места е проникнала вода, следствие на незатворени технологични отвори в конструкцията, които ще бъдат затворени до края на ноември 2013.

Съгласно подписания договор, всички констатирани дефекти по моста до края на 2013 г. се отстраняват за сметка на изпълнителя. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще наложи строг контрол по качественото изпълнение на всички действия по тяхното премахване, защото след изтичане на този срок всички бъдещи проблеми ще бъдат отстранявани за сметка на смесеното българо-румънско дружество за експлоатация и поддръжка на съоръжението.

Десислава Терзиева: Целите на Дунавската стратегия са включени в Споразумението за партньорство

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева участва на 28 и 29 октомври във втория годишен форум за Стратегията на ЕС за Дунавския регион, който се проведе в Букурещ, Румъния.

В рамките на срещата между министрите на регионалното развитие с участието на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан, министър Терзиева сподели българския опит при подготовката на Споразумението за партньорство. В България, при извеждането на стратегическите приоритети за следващия програмен период се отчита и значението на Стратегията за ЕС за Дунавския регион, каза в своето изявление г-жа Терзиева. При разработването на оперативните програми, специално внимание се обръща на приноса към целите на Дунавската стратегия и ключовите проекти. Министърът подчерта, че България прилага интегриран подход за регионално развитие.

Проектът „Подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на р. Дунав" е приоритетен за страната ни, заяви министър Терзиева. Реализирането му ще съдейства за развитието на инфраструктурата по протежение на транспортния коридор, за редуциране на риска при корабоплаване и ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на икономиките на България и Румъния. Съвместният проект между двете държави е предвиден за финансиране от Инструмента за свързаност на Европа (CEF).

Програмите за териториално сътрудничество - трансгранични, транснационални и междурегионални ще имат допълващ ефект спрямо националните програми. Те обаче ще имат съществен принос за изпълнение на целите на Дунавската Стратегия, подчерта г-жа Терзиева.

В заключителния документ, приет по време на срещата на министрите на регионалното развитие, се призовават потенциалните партньори и бенефициенти да разработват проекти базирани на трансграничното, транснационалното и интеррегионалното сътрудничество. Подчертава се необходимостта от тясно сътрудничество между националните структури отговорни за Дунавската стратегия и Управляващите органи на оперативните програми, както и включването на целите на Дунавската стратегия в подготвяните от страните-членки Споразумения за партньорство с ЕК.