Скитник нападнал Вики за 300 лева (обзор + видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/2412790 www.24chasa.bg
Вики

Имигрантът, който нападна с нож 20-годишната студентка Виктория Христова, водел скитнически начин на живот, като всеки ден се местел от едно място на друго, научи "24 часа" от разследващите.

Дългогодишната танцьорка във фолклорен ансамбъл "Гоце Делчев", която е студентка втори курс в специалност "Политология", бе наръгана 10 пъти в денонощен магазин на столичната ул. "Пиротска" в нощта срещу събота.

От 1 г. девойката работела там като продавачка. Тя още е в болница, но състоянието й е стабилно и опасността за живота й е отминала.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,00 до 4 лева   

Според оперативните данни нападателят е от арабски произход и е влязъл в страната ни в началото на годината. Заради него десетки чужденци бяха проверени, а хосписи, където са настанени - претарашени, но без успех.

До редакционното приключване на броя нападателят не бе арестуван. Според МВР обаче самоличността му е установена. Първоначално той е бил в дом за временно настаняване на чужденци в Хасково, но го преместили в София.

В столицата имигрантът се подвизавал без документи, имал статут на кандидат за бежанец. Той бил известен на полицията, защото е прибиран в районните няколко пъти при проверка на съмнителни лица.

"Със сигурност нападателят се крие в столицата или покрайнините, няма данни да е избягал от страната. Въпрос на време е да бъде задържан", заяви източник от полицията.

Ужасяващото нападение е заснето от камера, монтирана в магазинчето
на столичната ул. "Пиротска".

Записите били прегледани от полицаите и на базата на тях мъжът бил идентифициран, въпреки че кадрите не са в особено добро качество.

При масовите проверки на чужденци полицаите вече са открили приятел на беглеца, при когото грабителят е спал в последните две нощи преди нападението. В столичните районни само за няколко часа бяха проверени 59 човека. 13 от тях са арестувани, защото са без документи за самоличност.

Нападението над студентката стана причина за два паралелни протеста в София вчера. Едното шествие бе на "Атака", а другото на ВМРО, чийто централен офис е на метри от обрания магазин. (Виж карето долу).

"Ако го видя, непременно ще го разпозная", казала Виктория пред криминалистите при един от първите си разговори с тях. Тя обяснила, че чужденецът не влизал за първи път в магазина.

"Виждала съм го и преди по улицата, влизал е и друг път да си взема разни неща", споделила още Виктория.

"Вероятно нападателят я е дебнал от известно време, за да избере подходящ момент за атаката си", коментира криминалист.

Във фаталната нощна смяна Виктория била на работа сама. Към 2 ч чужденецът влязъл в магазинчето за кафе и цигари и на развален български и с нож в ръка креснал: "Давай парите".

Виктория не се е съпротивлявала и казала, че ще даде оборота. Въпреки това чужденецът й налетял и замахнал с ножа. Ръгал където свари.

Виктория опитала да се предпази. Успяла да мине от другата страна на гишето и излязла от магазина, за да потърси помощ. В ужаса си не успяла да натисне паникбутона в магазина. Обляна в кръв, тя отишла при охранителите от съседния дом на юристите, откъдето се обадили за помощ на тел. 112. През това време нападателят се промъкнал до касата и задигнал наличния до момента оборот от около 300 лв., а после изчезнал в тъмното.

Виктория била откарана в "Пирогов" с порезни рани по тила, ръцете и главата.
Според хора, които живеят на "Пиротска", чужденците винаги се придвижват на групи от 3-4 човека. Този път обаче мъжът с арабски произход е бил сам. "Умишлено е действал така, за да прибере парите за себе си", коментира жител от съседна кооперация.

Приятелите на Вики са в шок. "Трябваше ли да се случи това с Вики, за да се вземат някакви мерки срещу прииждащите чужденци", попита Маргарита Недкова от ансамбъл "Гоце Делчев", където Виктория танцува от 9-годишна. "Израснала е с нас. Живее само на метри от магазина, където бе нападната. Не се страхуваше, защото приемаше мястото за сигурно", казва Недкова.

Виктория била приета да учи в три университета във Франция, но е предпочела да остане в България. "Запазила е любовта си към българското културно наследство", казват приятелите й.

Виктория била една от най-важните танцьорки в състава, имала участия почти през ден на различни места в столицата.

Според Недкова Виктория е със силен дух, борбено и всеотдайно момиче. Завършила е Френската гимназия. Работи, докато учи, защото не искала да натоварва бюджета на семейството си.

Момичето е в стабилно състояние, за момента не се налагат операции. Вчера вечерта протестиращите студенти решиха да дарят 500-те лева, дарени им от дядо Благой Петров за лечението на Вики.

ВМРО и Атака протестираха срещу имигрантите

Протестни шествия в София срещу нелегалните имигранти в България проведоха вчера "Атака" и ВМРО. Повод за демонстрациите бе инцидентът, при който 20-годишната Виктория бе наръгана с нож от лице от арабско-африкански произход.

"Атака" събра поддръжниците си по обед пред сградата на МВР. Партията настоява за незабавно затваряне на границите и експулсиране на всички нелегални имигранти. Волен Сидеров подчерта, че е отправил предупреждение към вътрешния министър Цветлин Йовчев да промени политиката към тях. "Нелегалните имигранти се гонят, а не се настаняват", подчерта Сидеров и допълни, че със сегашната си политика президентът Росен Плевнелиев може да си заслужи имприйчмънта.

Шествието на "Атака" пое към Джамията, където нямаше чужденци. Полицейското присъствие в района бе засилено.

Протестиращите от ВМРО носеха листове с надписи "Вики" и развяваха националния трибагреник. "Криминалните лица от алжирски произход, които са в центъра на дирекция "Миграция" в Бусманци, трябва да се репатрират", заяви зам. лидерът на ВМРО Ангел Джамбазки. Той постави ултиматум към властта за активни действия по проблема с нелегалните имигранти и допълни, че всеки бежанец може да дойде в България, но "през КПП-тата, а не през храстите". Протестното шествие на националистите стигна до Министерския съвет.

"Индипендънт": Кризата в Сирия удари Българи

Британският в. "Индипендънт" пусна репортаж за положението на сирийските бежанци в България под заглавие "Българската човешка бомба със закъснител - сирийската криза удари най-бедната страна - членка на ЕС".

В България бежанците са в безопасност от снайперистите, бомбите и танковете, но жалкото съществуване в най-бедната страна-членка на ЕС, която не може да им осигури дрехи, храна и медикаменти и дори достатъчно легла, не е това, заради което са рискували живота си, пише вестникът.

Сирийските бежанци в България носят послание към европейските лидери, които отложиха дискусиите за цялостната политика за бежанците за идния юни, като се надяват, че двата милиона сирийски бежанци ще си останат в Турция, Йордания и Ливан. Фактите в България обаче показват друго.

Сирийската война изглежда нескончаема и хората искатпо-постоянни жилища от палатките в пустинята, пише вестникът. Хуманитарни организации в България предупреждават другите страни да се подготвят по-добре. Тъй като страната не може да им предложи добри условия, очаквайте ги скоро при вас, предупреждава активистка. (24 часа)