Местан: Меко казано е, че съм изненадан от оставката на Бисеров (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/2414788 www.24chasa.bg

„Вчера следобед към 15:00 ч. г-н Бисеров поиска среща с мен и с почетния председател на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Към 15:30 срещата се състоя. Проведохме среща, на която Христо Бисеров ни информира за категоричното си, абсолютно неотменимо решение да подаде оставка като зам.-председател на ДПС, зам.-председател на 42-то Народно събрание и председател на правната комисия", с тези думи Лютви Местан откри пресконференцията на Движение за права и свободи свикана по повод оставката на Христо Бисеров.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева 

„Всеки акт на отказ от позиция има политически последствия, но не винаги има политически мотиви", с това изказване председателят на ДПС подкрепи тезата си, че Христо Бисеров не е имал политически основания да напусне поста си.

В писмото си до него и официалния съвет, с което официализира акта на подаване на оставка като зам.-председател на партията и член на централния съвет, Бисеров изразява воля, че замразява членството си в Движение за права и свободи.

Местан заяви, че причините са от личен характер и не са от политическо естество, т.е не засягат политиката на ДПС. Той подчерта също, че е крайно изненадан от случилите се събития и, че няма информация за здравословни проблеми, които да са мотив за оттеглянето на Бисеров.

Бисеров заявил, че няма да сподели с никого личните си мотиви. Местан увери, че няма вътрешнопартийни конфликти, също така не е била поискана оставката на вече бившия зам.-председател на партията.

„Оставката не е провокирана съзнателно или несъзнателно от представителите на партията, нито от други членове на национално и местно ниво. Съображенията на Бисеров стоят извън политиката. В този акт не може да се чете нито пряка, нито косвена оценка за ДПС, защото причините за напускането на партията не са политически", поясни още Местан.

Не се очаква промяна в курса на ДПС след изненадващото оттегляне на Христо Бисеров. Лютви Местан увери, че няма да има сътресения във вътрешнопартиен план.

На въпроса защо не е изказал благодарности на Бисеров, както се очаква, Местан обясни, че не се е разделил с г-н Бисеров и не е поискал да се случи тази раздяла. В момента, в който чуе мотивите за оставката, тогава ще генерализират оценката за работата на Бисеров.

„За мен казусът не е приключил", добави Лютви Местан.

Утре председателят на ДПС ще направи официално посещение на Европейската комисия и Европейския парламент в Брюксел. Заедно с Лютви Местан на визитата ще присъстват и заместник-председателите на ДПС и народни представители Рушен Риза, Алиосман Имамов, Филиз Хюсменова, заместник-председател на партията и член на Европейския парламент и Камен Костадинов, заместник- председател на ПГ на ДПС и член на ЦОБ.

ДПС ще се срещне с комисар Нели Круз, зам.- председател на Европейската Комисия, представител на АЛДЕ в Европейската комисия, с лидера на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстад и сър Греъм Уотсън - президент на Партията на европейските либерали АЛДЕ.

Лютви Местан каза, че на европейската среща ще бъде обсъдена ситуацията с бежанците, мораториумът за продажба на земя на чужденци и разбира се ще бъде политическата ситуация в страната.