Сирийката Сафа: Момчето ми отиде за храна, а се върна прободен

https://www.24chasa.bg/novini/article/2417834 www.24chasa.bg
Само на метри пред бежанския лагер във “Военна рампа” е бил нападнат 17-годишният Али. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Момчето ми отиде за храна, а го наръгаха с нож, едва разказва сирийката Сафа Мохамед Саман. Тя е майка на 17-годишния младеж, който бе нападнат с нож на метри пред бежанския лагер в кв. "Военна рампа" в понеделник вечерта.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева

Инцидентът срещу Али Хюсеин ал Джесин стана само 4 дни, след като алжирец наръга 10 пъти 20-годишната Виктория Христова в центъра на столицата. За нападението се издирва алжирецът Аладин.

Няма опасност за живота на Али, съобщиха от "Пирогов" и допълниха, че раната му е в поясната област, но за щастие не са били засегнати органи.

"Али тръгна към спирката да вземе нещо за храна. Бяхме оставили вече багажа, току-що бяхме пристигнали. Тогава двама едри мъже, които говорят български или кюрдски, го нападнаха. Ние не сме видели нищо, защото бяхме вътре, но знаем, че Али с нищо не ги е предизвикал, не е говорил с тях, не са се карали", обясниха роднини на момчето.

17-членното семейство на Али пристигнало в България преди 15 дни.
"Идваме от град Алепо, бягаме от войната. Бяхме в Харманли, но решихме да се преместим заради по-добрите условия тук, а то какво стана", разказа майката на момчето.

Фамилията пристигнала в понеделник вечерта в центъра на столицата. Отишли направо в района около джамията, защото там се надявали бързо да намерят свои сънародници, които да ги упътят къде да отидат. Така и станало. Араби ги посъветвали да се настанят в лагера във "Военна рампа". Така сирийците се отправили към този район на столицата заедно с багажа си.

Пристигнали в лагера и започнали да стоварват чантите си. След като приключили, Али тръгнал да търси нещо за храна. Тогава бил нападнат.

"Беше доста страшно. Раната на Али кървеше много. Целият му гръб бе раздран, беше му лошо. Веднага извикахме охраната да помогне. Линейката дойде след около половин час", разказа чичото на момчето.

След атаката повечето обитатели на общежитието излезли, за да разберат какво се е случило.

Роднините казали на майката Сафа 2 часа след инцидента, защото ги било страх как ще реагира.

Жената наскоро преживяла инфаркт.

Сафа има още 7 деца. След случилото се притеснената майка се чула със сина си по телефона. После тръгнала към второ РПУ да дава показания. По-късно от болницата разбрала, че състоянието на детето е стабилно и ще го изпишат от болницата след 3 дни.
"Не можем да говорим, че има намушкване на това дете. По-скоро е станало сбиване, в резултат на което сириецът е получил порезна рана, но тя не е опасна за живота", каза пред Нова телевизия вътрешният министър Цветлин Йовчев вчера сутринта. По неговите думи е имало конфликт и това е довело до инцидента.

"В момента работим за установяване на извършителите на нараняването", коментира още той. До редакционното приключване на броя обаче те не бяха задържани.

"Трудно ми е да си представя как 17-годишно момче с майка, която е прекарала инфаркт и се грижи за малко дете, ще тръгне да провокира", коментира пък главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Според него момчето било уплашено и не можело да даде адекватни данни пред разследващите.

Има вече много напрежение, откакто бе ранено българското момиче, категорични са бежанците в лагера. "Понякога припламват искри заради новодошлите. Хората тук си пазят територията със зъби и нокти, защото е много малка.

Новите ограждат с чаршафи импровизираните си стаи.

Тежко е, но в сравнение с други места е добре", обяснява комендантът на лагера Пепи Джуренов. Според него непрекъснато пристигат семейства с малки деца и той не може да ги върне, въпреки че капацитетът на лагера отдавна е надхвърлен.

Джуренов допълни, че бежанците са много културни хора, сред тях имало и висшисти, но условията били много тежки. Семейството на ранения Али вече било настанено в лагера, а когато момчето бъде изписано от болницата, също ще бъде прието там.

Йовчев в Телиш: Бъдете патриоти, нека интегрираме бежанците

Бъдете патриоти - действайте за народа и държавата си. Нека решим като българи. Трябва да интегрираме бежанците, които останат у нас. Така те ще могат да се самоиздържат - ще изкарват прехраната си и ще дават своя принос в социалните системи.

Това призова вицепремиерът Цветлин Йовчев в плевенското с. Телиш вчера след близо 3 ч разговор с хората. Телиш се разбунтува в понеделник с блокада на магистралата. Местните категорично отказват бившето военно поделение да се превръща в бежански лагер.

Лагерът ще е от затворен тип - там ще се изчаква решението на Държавната агенция по бежанците и дали имат право на закрила. Издадат ли им документите, те ще могат да се движат свободно. Лагерът ще е с гарантирана охрана, ще има медицинско обслужване, магазини, ще се отворят и работни места. Ще се направи така, че хората от Телиш и в региона да имат полза с доизграждане и укрепване на инфраструктури. Ще бъдат преразгледани и активирани замразени проекти, увери Йовчев.

 Той обеща при решение на МС да обсъди с хората как ще бъде гарантирана сигурността им.
В Телиш Йовчев огледа огромното празно и почти разрушено хале на военното поделение. Не се знае колко бежанци ще приюти и колко ще струва преустройството, но експерти считат, че сумата едва ли ще е голяма. При критична ситуация можело да се вдигнат временно и палатки.

Жена видяла нападателя на Виктория в Благоевград

ТОНИ МАСКРЪЧКА

Благоевградчанка вдигна на крак полицията да търси издирвания алжирец Салахедин бин Аладин, който нападна 20-годишната студентка Виктория Христова в София.

Притеснена жена се обадила и съобщила, че на автобусна спирка в кв. "Еленово" непознат младеж се опитал да я заговори на чужд език. Бдителната гражданка вече била видяла снимката на издирвания нападател на Вики и обяснила на криминалистите, че непознатият много приличал на Салахедин.

Веднага е започнало претърсване на района, проверявали се квартири на чужденци, разпитвали се домоуправители на блокове за настанени нови наематели или забелязани външни лица. "До момента не сме стигнали до някаква категорична следа, която да ни насочи, че издирваното лице действително е в града. Колегите работят още от деня на обявяването му за издирване, както всички в страната", каза говорителят на местната полиция Йорданка Шаркова.