Разрешението за оръжие ще бъде като лична карта

https://www.24chasa.bg/novini/article/2420463 www.24chasa.bg

Разрешението за оръжие, което се издава от служба КОС, съвсем скоро ще започне да се прави под формата на лична карта. То ще бъде универсално за ловното, за бойното и за спортното оръжие, а не както досега да има различни видове.

Това стана ясно вчера при представянето на нова единна информационна система на огнестрелните оръжия и боеприпасите в ГД "Национална полиция".
Разрешителните ще бъдат под формата на пластика, а описанието на притежаваното оръжие ще е на друг документ, обясниха от служба КОС.

Предстои скоро хората да подават документите си за разрешително и по интернет, като се използва и електронен подпис.
От 1 ноември МВР ще издава и европейски паспорт за оръжие, който ще струва 110 лв.

Паспортът ще се издава при случаи на международен лов или спортни състезания, обясни шефът на КОС Божидар Василев. Освен това в ГД "Национална полиция" ще се издават и още няколоко вида разрешителни, които също са изцяло по европейски стандарт.


Чрез системата ще могат да се правят различни онлайн справки. Дори само по част от номер на открито оръжие ще може да се влезе в базата данни и да се индентифицира притежателят му. Ще имаме и информация за това в коя страна се намира оръжието, каза още Василев.