Прокуратурата разследва Бисеров за банкови преводи към Сейшелите

https://www.24chasa.bg/novini/article/2421589 www.24chasa.bg
Христо Бисеров

На 6 ноември 2013 г., следобяд, главният прокурор Сотир Цацаров е получил от председателя на ДА „Национална сигурност" писмена справка, съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система. Информацията касае лицата Христо Бисеров и Ивайло Главинков, съобщи прокуратурата на своя сайт.

Ивайло Главинков е доведен син на Бисеров.

Получените данни са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри посочените по-горе лица. Последвали са извършване на влогове (срочни депозити), теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (Сейшелски острови), се казва в съобщението.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева  

По разпореждане на главния прокурор, информацията незабавно е изпратена по компетентност на Софийската градска прокуратура. С постановление от днес, 07.11.2013 г., е образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, както и за документно престъпление срещу Бисеров /представяне на декларация с невярно съдържание пред Сметната палата/.

Разследването е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура - София. Разпоредено е възлагане на пълни данъчни проверки на двете физически лица и на търговски дружества. Постановено е разкриване на данъчната и банковата тайна. Предстои отправяне на запитвания по реда на международната правна помощ до компетентните власти на поне две европейски държави относно основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т. н. От ДАНС ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях.

С оглед на това, че част от информацията в изпратената до главния прокурор справка е класифицирана, към този момент прокуратурата няма да представи повече факти от изложените в това съобщение до медиите.

Още по темата:

- Овчаров: Бисеров може да имал бизнес в енергетиката, но не знаех за това

- МВР не знае дали Бисеров е напуснал страната

- БНР: Бисеров е напуснал страната

- Скандалът с Бисеров влезе в световните новини

- Местан пита: Откъде Цветанов има класифицирана информация по казуса "Бисеров"

- Борисов: Кой предупреди ДПС да се отърве от политика Бисеров?

- Изземват документи от офисите на Бисеров и доведения му син

- Цветанов знаел от по-рано за случая с Бисеров

- Местан: Случаят с Бисеров вече е в полето на разследващите органи, не на политиката

- Прокуратурата разследва Бисеров за банкови преводи към Сейшелите

- ГЕРБ няма да издига своя кандидатура за зам.-шеф на парламента

- Цацаров: Сигналът за Бисеров от ДАНС е за финансови и данъчни престъпления (обновена)

- Прекратиха депутатските пълномощия на Бисеров, от ГЕРБ гласуваха "против"