Бареков: Борисов с офшорка в Кипър, назначил си автомонтьор за шеф

https://www.24chasa.bg/novini/article/2422161 www.24chasa.bg
Снимка и видео: ЕЛЕНА ХАДЖИПОПОВА

ЕЛЕНА ХАДЖИПОПОВА

Бившият премиер на Република България Бойко Борисов е имал офшорна фирма в Кипър от 1994 година. По този повод Николай Бареков представи днес разследване на журналистката Диляна Гайтанджиева, в което се твърди, че бившият премиер е бил съдружник в офшорна фирма, регистрирана в столицата Никозия.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева   

Борисов, заедно с Цветелина Бориславова, Мирослав Дерменджиев и Живко Делчев са регистрирали фирма „Химтекс“ - "CHIMTEX (CYPRUS) LIMITED" , която е с предмет на дейност внос, износ, търговия и инвестиционно посредничество.
 
Дружеството не е декларирало финансови отчети за дейността си пред местните власти. За негов директор акционерите назначили автомонтьор на преклонна възраст, показа репортажа на телевизията от Никозия.

Проверка в Търговския регистър на Кипър установи, че дружеството е регистрирано на 10 октомври 1994 г. с капитал от 5000 кипърски лири.От репортажа, направен от Диляна Гайтанджиева става ясно, че дружество със същото име „Химтекс“- АД четиримата регистрират по същото време и в България – с предмет на дейност търговия с химикали и нефтохимически продукти с капитал от 1 милион лева.

Бареков попита защо ще се дублират две дружества – едното в България, а другото в Кипър „Има два възможни отговора,всеки друг отговор е научна фантастика. Първият отговор е да си крие печалбата, просто подписваш един консултантски договор и цялата печалба се източва към офшорното дружество,без да се плащат данъци – това е нарушение. Втората е, ако се занимаваш с неразрешена от закона дейност в България и пращаш парите в Кипър" , допълни той.

Бойко Борисов и Цветелина Бориславова се въздържаха от отговор по обвиненията пред ТВ7. Бившият премиер заяви, че няма спомени да е участвал в такава фирма.Бориславова се оправда с това, че не е политическо лице, и не се чувства длъжна да коментира случая.

Бареков: Борисов с офшорка в Кипър, назначил си автомонтьор за шеф