Бареков иска НАП да провери всички политици и висши чиновници

https://www.24chasa.bg/novini/article/2432669 www.24chasa.bg
СНИМКА: АРХИВ

Гражданско сдружение "България без цензура" иска незабавно гласуване на закон в Народното събрание, който да задължи Национална агенция за приходите (НАП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да бъдат извършени пълни данъчни проверки на всички лидери на политически партии (ПП) и движения, става ясно от блога на Николай Бареков.

Движението настоява да бъдат проверени също заместниците на лидерите, министри, зам. министри, областни управители, председатели на парламентарни комисии, висши държавни служители, включително съдебната и президентската институция, ръководителите и членовете на висшите регулаторни органи в държавата.

Проверката на по-горе изброените лица да включва източниците и размерите на получените доходи и придобитото с тях движимо и недвижимо имущество както от тях самите, така и от техните съпрузи и лицата, с които същите се намират в родство по права линия (низходящи и възходящи роднини, без ограничения в степените) и по съребрена линия (до четвърта степен включително), съгласно действащата нормативна уредба в Република България.

Да се инициира и проверка по отношение на свързаните с тях лица, посредством фирми и сдружения, както и лица, които споделят общи жилищни площи и земеделски парцели, настоява движението.

Законът да включва възможността да бъдат извършвани ревизии, които да установяват съответствията, както и сравнителен анализ на декларираните доходи от момента на заемане на съответната висша държавна длъжност и извършените от този период хипотетични плащания, направени от гореизброените лица, както и възможност за разкриване на т.нар "банкова тайна" спрямо същите, при съмнение за извършено престъпление против финансовата и данъчната система на Р България.Движението настоява също за изготвянето и приемането на Закон за лустрация за заемане на висши държавни длъжности доживот от лица, участващи или участвали в създаването или в състава на силови криминални групировки и структури в периода от 1990 г. до сега, както и на висши държавни длъжности за лица, които са осъдени с влезли в сила съдебни решения за престъпления от общ характер.

Движение "България без цензура" изразява готовност да предостави експертния си и юридически потенциал за нуждите на Комисията по правни въпроси към Народното събрание на Република България, с цел бързото съставяне и прилагане на закона.

"Декларираме своята пълна решимост при спечелването на бъдещи парламентарни избори и съставяне на правителство да проведем операция "Държава" /"Чисти ръце"/, която завинаги да отстрани офшорките, СИК и ВИС от българската политика и да върнем обратно в държавата ограбените от политиците на прехода милиарди български левове", се казва още в съобщението.

Николай Бареков даде Борисов и Килърите 4 на главния прокурор, става ясно от блога на Бареков. Днес той изпрати сигнал до Сотир Цацаров, задействана е процедура по изпращането на документа и до европейските институции, става ясно от блога на Бареков.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

"Поводът да се обърна към Вас е обстоятелството, че от сериозен източник, когото не мога да назова, защото ще застраша неговата сигурност, получих информация, че се подготвя физическото ми унищожение, целящо изолирането ми като личност от обществения и политически живот в Република България", обяснява в документа Бареков.Той твърди, че детайлните данни за подготовката и хода на изпълнение на готвения атентат са доказателство за достоверността на информацията. В писмото той посочва, че според наличната му информация Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата са поръчители, а за фактически извършители са ангажирани членовете на организираната престъпна група, ръководена от Йосиф Йосифов, с прякор „Йоско Костинбродския".

"Считам, че Борисов и в момента разполага със сериозен ресурс, за да влияе и насочва политическия живот в удобна за него посока. Още повече, познавайки стила му на „работа" през последните години, считам, че в този, засега неуспешен акт, насочен срещу мен, прозира стремеж за „окончателно решение" спрямо политически неудобни хора", убеден е Бареков.

Обяснява, че разкритията, които той е направил през последните месеци като журналист и представител на национална медия за Борисов и негови приближени, са дискредитирали доверието на обществото към лидера на ГЕРБ и партията му. Ако тези разследвания не бяха станали публично достояние, българското общество нямаше как да узнае за офшорния бизнес на Борисов и на бившия министър на регионалното развитие и благоустройство и настоящ президент Росен Плевнелиев.

Вероятно Борисов не е бил подготвен за тези разкрития и не е очаквал вълната от обществено недоволство, която те предизвикаха и която стана причина за изолирането му от политическата сцена у нас, анализира Бареков. Според него Борисов е решил да го елиминира, за да се отърве от конкуренцията на гражданското движение "България без цензура", което се радва на нарастващо обществено доверие.