Борисов: Офшорката ми трябва отдавна да е закрита

https://www.24chasa.bg/novini/article/2438496 www.24chasa.bg
Бойко Борисов

Офшорната фирма трябва отдавна да е закрита. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод информация, че е имал офшорна фирма в Кипър.

„През 1994 година съм бил бизнесмен до 1996 година. Имам една четвърт от тази фирма. Събрах симпатизантите и им го обясних. На кой да отговоря? Въобще не е работила. Сега чакам. Говорих с Цветелина да поиска там от адвокатите да покажат до кога, как е работила, има ли транзакции, защото съм убеден, че няма. На тази поредна лъжа, както и за снимките, както и за всичко останало, се оплетоха, ще се оплетат и там", обясни Борисов, явно имайки в предвид снимката пусната от Николай Бареков, на която се твърдеше, че е той с „ядрото на мафията", но после се оказа, че го няма на фотоса.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

На въпроса - дали сега ще закрие офшорната фирма, Борисов заяви: „Тя трябва отдавна да е закрита. Просто чакам по тази тема. Аз работя с документи. Да изчакаме няколко дни, ще бъда любезен да се явя пред вас с документи".

„Една четвърт от една офшорна фирма. Я питайте колко имат тези, които плащат масрафа на всички медии, които са тук", коментира той. „По това време съм бил бизнесмен. И това е нормално нещо. Ако погледнете дори медиите - в голяма част всички са структурирани на по няколко нива офшорни компании. Това не е незаконно", посочи Борисов.

На въпрос дали трябва да остане в закона възможността зад медии да стоят офшорни фирми, Борисов заяви: „Трябва да се знае собственикът на медиите. В това отношение ще работим много. Абсолютно сме за на всички лидери да отворят каквито сметки имат, където и по света".

ДПС е знаело за Христо Бисеров, аз - не, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод оставката на зам.-председателя на парламента и воденото срещу него досъдебно производство.

На въпрос - дали като премиер от предишен мандат е знаел за разработка на ДАНС или ГДБОП по Христо Бисеров, Бойко Борисов заяви: „Доколкото знам, вече тече следствие. Масово хора, които бяха категорично против избора на сегашния главен прокурор и колко пъти вие сте ме питали дали ние сме предложили, дали ние стоим, че манипулиран бил изборът за сегашния главен прокурор, ще видите, че точно тези хора бяха най-против него. А сега му се подмазват. Защото той действително действа безапелационно срещу всички, което е правилно и показва, че изборът му е абсолютно правилен за този пост. Аз съм сигурен, че ДПС е знаело за Бисеров. ДПС е знаело, аз - не. Не случайно Бисеров беше най-остър срещу мен. Ако съм знаел нещо, щях да му отговоря".

На въпрос дали се е чул с Ахмед Доган за оставката на Бисеров, Борисов каза: „Не съм се чувал с никой. Не съм го чувал, не съм го вижал". На напомняне, че са били близки с Доган, Борисов уточни: „Преди 10 години".

„Никога като премиер не съм използвал ДАНС като оръжие срещу някой. Дори си спомняте, когато един гражданин ми донесе доклада, аз една минута, две свиках пресконференция, защото не исках да стои този горещ картоф в моите ръце без да съм го обявил. Ако не го бях направил, щяха да кажат, че съм скрил доклада. Това го направих публично и ясно", каза Борисов.