Тайна любов на българин и хърватка крие 70-годишна пощенска картичка

https://www.24chasa.bg/novini/article/2460476 www.24chasa.bg
Внукът Милуш Живкович, който търси истината за българския си дядо.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Това казва 39-годишният внук на сръбкинята Паулина - Милош Живкович от Белград. “24 часа” е последната ми надежда. Няма да намеря покой, ако знам, че не съм направил всичко възможно за разплитането на загадката”, казва внукът - известен сръбски автор и журналист.

След като напразно се ровил в няколко архива и регистъра (виж карето долу), той се надява историята на тази мистериозна любов да прозвучи познато на някого в България.
“Дядо ми съществува и знам, че е българин. Доскоро мислех, че се казва Александър Иванов или Александър Костов. Така поне се подписал на мистериозната картичка, която пратил от Трън на баба ми Паулина през 1942 г. Но след 2-годишно търсене на няколко места не открих и следа от такъв човек. Започвам да мисля, че може да е ползвал фалшиво име”, казва внукът.

Той чул мистериозната история за първи път през 2001 г., 8 г. след смъртта на баба си, която всички наричали Лина. Възрастната сестра на Паулина - Йованка, разказала на Милуш и майка му Весна за тайната любов на сръбкинята с българина Александър. Според шокиращата изповед тъкмо Александър бил баща на майката на Милуш.По думите на възрастната леля Александър, който бил роден през 1902 г. във или близо до София, пристигнал в Хърватия около 1940 г. Местните го наричали Аца. Казал, че е пътуващ търговец, и се установил в Славонски брод, известен като Брод на Сава. Представял се с името Александър Иванов и живеел на ул. “Широка” в центъра на Брод.
На същата улица семейството на Паулина имало дърводелски цех. Там българинът за първи път срещнал очарователното момиче, което било с 20 г. по-младо от него. Двамата се влюбили един в друг.

Скоро след това започнала войната, Хърватия обявила независимост от Югославия. Била създадена независима хърватска държава. Един ден Александър се появил в офицерска военна униформа. Според сестрата на Паулина това била хърватска униформа. Но според 92-годишен работник в цеха, когото Милуш открил жив наскоро в Брод, униформата на Аца била на български майор или лейтенант. Пак според свидетели Александър казал на Паулина, че е разузнавач.

Семейството на Паулина било сръбско. “Но по онова време сърбите не били добре дошли от режима на Павелич. Много сърби са пратени в концентрационни лагери и убити”, обяснява Милуш. Александър се разтревожил, че същата съдба може да сполети семейството на любимата му и използвал влиянието си, за да ги спаси. “Успял някак си да подмени документите им и да съкрати фамилните им имена от Вргович на Вргов. После дал показания пред властите, че са българи. Така те останали в безопасност до края на войната”, обяснява Милуш.

През октомври 1942 г. на Александър неочаквано се наложило да замине за България. “Тогава не знаел, че Паулина е бременна Скоро след това пратил  картичка от град Tрън, която подписал с червено мастило като A. Kostov. Това е единственото нещо, което имаме от него - никакви писма, никакви снимки - баба ми унищожила всичко, когато се омъжила. Само тази пощенска картичка от Трън била запазена напълно случайно от сестра ”, казва внукът.

Когато научила, че е бременна, Паулина опитала да търси българина, но напразно. През 1943 г. родила момиченце - Весна - майката на Милуш.

Дълго време никой не знаел какво се случва с Александър. Той не се обаждал, не пращал писма. През 1944 г. Паулина се омъжва за друг, който отглежда малкото момиченце. Дори майката на Милуш не знаела до 2001 г., че това не е истинският  баща.

През 1945 г. Александър се появява изведнъж в Брод. Търси Паулина. Разбира, че има дете, и се опитва да я види. “Доколкото знам, никога не са му позволили”, казва внукът.
За последен път българинът опитва да се обади на любимата си през 1951 г.

Телефона вдига съпругът й. Той заплашва българина, че ако продължава да притеснява семейството, ще потърсят помощ от югославските власти.

 Когато чул цялата история за първи път, внукът Милуш си спомнил няколко съня от детството, в които се появявал дядо, когото не познава. После решил да се зарови и да търси истината.

Засега обаче удря на камък, но се надява историята да прозвучи познато на някого в България. “Може би Александър е споделил със свои близки, че чака дъщеря в Хърватия”, надява се Милуш.

Ровил за истината в 5 архива в София, Велико Търново и бивша Югославия

Досега внукът търсил истината за българския си дядо в 5 граждански и военни архива в София, Велико Търново, Загреб, Белград и Славонски брод, както и в регистъра на Централните софийски гробища и в дипломатическите архиви в Белград.

“Не намерих никъде такова име. Въпреки това знам, че този човек е съществувал. Доказателство е тази дяволска картичка, която е пратил на баба ми", обяснява Милуш.
Първата му спирка била Комисията по досиетата в София. Оттам получил отговор, че не намират нищо за човек, наречен Александър Иванов Костов.

После напразно търсил в книгата за малките бизнеси в Славонски брод между 1936 и 1943 г. Не открил нищо и в регистъра на погребаните в Централните софийски гробища. На камък ударило и търсенето в два загребски регистъра - на разрешителните за пребиваване на чужденци между 1936 и 1941 г. и на хърватските офицери. От Централния военен архив във Велико Търново му казали, че е необходимо да разполагат с номера на поделението, за да направят проверка.

Милуш търсил напразно и в дипломатическия архив в Белград, където се пазели оцелелите визови регистри на югославското посолство в София. Последната му надежда били паспортните регистри в Централния държавен архив в София, но и там ударил на камък.

Внукът Милуш Живкович, който търси истината за българския си дядо.
Внукът Милуш Живкович, който търси истината за българския си дядо.