Тайната история на брокер №3028986

https://www.24chasa.bg/novini/article/2498825 www.24chasa.bg

Българският топброкер Юлиян Цолов излезе от ареста в Ню Йорк, след като изтърпя 4-годишна присъда.

Това е станало на 4 януари тази година, разкрива регистърът на Федералното бюро на затворите в САЩ.

По закон веднага след освобождаването си 40-годишният българин трябва да е върнат в родината.

“Не желая да говоря”, каза пред “24 часа” съсипаната му майка Калинка, която работи в болница “Лозенец”. Тя обеща да предаде на сина си молбата ни за среща. Неотдавна потвърди, че го е направила, но той отказал. По думите й младият мъж опитва да се съвземе от преживяното.

11 месеца след освобождаването си Юлиян гради живота си отново.

В края на юли е регистрирал фирма в България, в която дели собствеността с фирмата на своя приятел.
Докато бил в ареста, някогашният топброкер в нюйоркския клон на “Креди Сюис” се е разделил по принуда с луксозния си апартамент на 5-о авеню №225 в Манхатън.
 
(Снимки от луксозното бижу - виж тук.)

Дизайнерското жилище било продадено през ноември 2011 г. за 2 926 195 долара по поръчка на американската служба “Маршал” към тамошното министерство на правосъдието.
За сметка на това Цолов няма да връща бонуса от 4,45 млн. долара, получен при назначението си през септември 2007 г. в “Морган Стенли”, където започва работа дни след като доброволно напуска “Креди Сюис”. (Виж долу)

Решението за запазване на бонуса принадлежи на арбитражния борд на американската агенция FINRA - регулационния орган на американската финансова индустрия. Аргументът е, че нарушението на Цолов не е извършено в “Морган Стенли” и се е случило година преди той да започне работа във фирмата.

Според “Уолстрийт джърнал” подобни бонуси, давани на брокерите, обикновено са двойно по-големи от прихода, който са генерирали в предишната фирма, където са работили.
Доста преди тези събития, на 26 април 2005 г., българинът успява да купи за 113 000 евро парцел от 858 кв. м в столичния кв. “Драгалевци”.

През август 2006 г. получава разрешение за строеж на двуетажна къща с разгърната застроена площ 504 кв. м.

Къщата обаче така и не е завършена (виж тук), а на 4 юни 2008 г. Юлиян я дарява на майка си Калинка. Скоро след това, през август 2008 г., жената купува и мезонет 191 кв. м и гараж в нов блок в кв. “Изгрев”, за които брои 282 500 евро без ДДС.

Скоро след дарението и покупката обаче облаците около някогашния отличник от столичната 114-а английска гимназия, който прави впечатляваща кариера на Уолстрийт, се сгъстяват със страшна сила.

На 3 септември 2008 г. Американската комисия по ценни книжа SEC подава оплакване в районния съд в Ню Йорк срещу българина и американския му колега Ерик Бътлър.
В жалбата, която се простира на 18 страници, регионалният директор на SEC Андрю Каламари подробно разказва как поне от февруари 2005 г. до август 2007 г. Цолов и Бътлър са предлагали на клиенти и влагали парите им във финансови инструменти, за които са казвали, че са обезпечени със студентски заеми, гарантирани от правителството. Според оплакването, прилагайки схемата, двамата купили финансови инструменти за поне 1 млрд. долара.

По описанието на Каламари през август 2007 г. обаче повечето от купените инструменти започнали да стават неликвидни.

В резултат на това клиентите се оказали притежатели на инвестиции за поне 817 млн. долара, част от които никой не искал да изкупи.

Така според служителя се стигнало до разкриването на схемата - част от клиентите изразили съмнения, че нещо не е наред, а комисията по ценни книжа назначила работна група, която да разследва случая.

В разследването се включило и ФБР

В оплакването си до съда SEC иска двамата брокери да платят глоба и ако има незаконни печалби, те да бъдат конфискувани.

През септември 2008 г., когато SEC внася жалбата в съда в Манхатън, Цолов е в България, твърдят американски медии. Според публикациите властите го убеждавали да се прибере отвъд океана, за да не бъде обявен за издирване.

Така и става. При завръщането си в САЩ Цолов е задържан, а по-късно пуснат под гаранция срещу 3 млн. долара. За гаранция са заложени жилищата на двама негови приятели. Единият е Димитър Иванов, който също има жилище на Пето авеню - на една пряка от апартамента на Юлиян. Другият приятел - Камен Киряков, залага апартамента си в Маями Норд Бийч.

За изненада на двамата си приятели, на адвокатите и на съдиите обаче, докато чака процеса, назначен за 29 юни 2009 г., Цолов маха електронната гривна, която 8 месеца контролира всяка негова стъпка, и изчезва. В деня на изчезването - 9 май 2009 г., на българина е позволено да напусне луксозното си жилище на Пето авеню два пъти по за един час, за да отиде на фитнес и за да пазарува.

След като не се прибира, прокуратурата алармира съда. Разгневен от постъпката му, съдия Джак Уейнщейн нарежда запор над апартаментите на приятелите в Манхатън и Маями, заложени за гаранцията. “Всичко ще бъде конфискувано. Те ще изгубят всичко”, казва разгневеният съдия, цитиран от американски медии.

Българските власти също са вдигнати на крак.
Алармирана е агенцията за национална сигурност - ДАНС.

Тя от своя страна сезира Националната следствена служба, че “на 4 септември 2008 г. в САЩ е задържан българският гражданин Юлиян Цолов, бивш брокер на “Креди Сюис”, по обвинение в извършване на измами при продажба на ценни книжа в съучастие с бившия му колега - американския гражданин Ерик Бътлър”.

Успоредно с повдигнатите обвинения в САЩ на 15 юни 2009 г. срещу Цолов е образувано досъдебно производство и в България, а на 20 юли Софийската градска прокуратура му е повдигнала обвинение, че през 2008 г. е дарил на майка си имота в “Драгалевци”, за който знаел, че е “придобит чрез престъпление”.

Софийският градски съд налага възбрана върху мезонета, къщата и парцела в “Драгалевци”, които по онова време вече са собственост на майката на Юлиян.

Пет дни преди това, на 15 юли 2009 г., Цолов все пак е открит и арестуван в Марбея, Испания. Според документите по делото това става с активното съдействие на приятеля му Димитър Иванов, който е заложил жилището си като гаранция.

Изплашен от перспективата да го изгуби, Иванов съдейства на полицията за откриването на Цолов.

По онова време Димитър Иванов е директор в Ю Би Ес, Ню Йорк. Според адвоката му тъкмо той съобщил за изчезването на Цолов.

Иванов участва в 8 срещи и конферентни телефонни разговори с ФБР, за да съдейства за откриването на приятеля си. Освен това обявява награда за всяка информация, която може да доведе до намирането му, и провежда около 50 контролирани телефонни  разговора с надеждата да открие Цолов.

След като залавят Юлиян в Испания, му подвигат нови обвинения за опит за бягство от правосъдие.

На 22 юли 2009 г. той се признава за виновен и се съгласява да му конфискуват наличното имущество, както и да стане прокурорски свидетел срещу своя колега Бътлър.

През юни 2011 г. българинът е осъден на 4 г. затвор, 1,5 г. от които - заради изчезването му по време на гаранцията. Това според американски медии е с 2 години по-малко от първоначално очакваната присъда.

Адвокатът му пледира за снизходителност заради сътрудничеството на клиента му към разследването. Освен да възстанови близо 1 млн. долара на потърпевшите, Цолов трябва да плати и 250 000 долара глоба.

Българинът се явява пред съда в сини арестантски дрехи. Със сълзи на очи говори за 89-годишния си болен баща, когото иска да види.

“Страшно съжалявам за всичко, което направих.
Вечер си лягам, сутрин се събуждам и не мога да си прoстя как позволих страхът да замъгли преценката ми и да подведа хора, които се отнасяха към мен честно и професионално. Направих най-колосалната грешка в моя живот”, казал Цолов пред съда, цитиран от агенция Блумбърг.

Той обаче така и не успява да види баща си Цоло Цолов. Съсипан от мъка по сина си, специалистът по урология умира на 29 септември 2012 г., без да дочака момчето му да се върне от затвора.

Днес Юлиян Цолов гледа в бъдещето. Вероятно премисля десетки пъти това, което му се е случило и дали е можел да го избегне. “24 часа” е готов да публикува съветите му към начинаещи брокери как да се предпазят от събитията, които преобърнаха живота му.

Има 9-годишна бляскава кариера на Уолстрийт

Бляскавата кариера на някогашния брокер №3028986 започва през август 1998 г., когато е само на 25 г.

6 години преди това роденият през април 1973 г. Юлиян завършва с отличие 114-а гимназия с преподаване на английски език в София, а после получава бакалавърска степен по финанси и инвестиции в Барух колидж в Ню Йорк.

Докато учи в Ню Йорк, е на ръба на оцеляването. Или поне така твърди американското издание “Файненшъл нюз”, според което през 1994 г. Цолов бил натрупал 7000 долара дълг по кредитната си карта и попълнил заявление да бъде защитен от банкрут заради “финансови трудности и липса на подкрепа от родителите”.

През 1998 г. Юлиян получава регистрация в CIBC World Markets. Държи и два изпита, които са му необходими, за да бъде вписан като брокер в централния регистър на FINRA (Financial Industry Regulation Authority) - регулационния орган на американската финансова индустрия.
В СIBC Цолов остава до март 2000 г. Скоро след това е назначен, а през юни получава и регистрация за брокер в нюйоркския офис на “Лeмън брадърс”.

Там остава до октомври 2003 г., а през ноември е вписан като брокер в “Креди Сюис секюритис”.

Напуска доброволно през август 2007 г. - горе-долу по времето, когато са възникнали съмненията за нередности и е започнало разследването на Комисията по ценните книжа.
Българинът обаче успява да си тръгне навреме от “Креди сюис секюритис”. Той не само започва работа и получава регистрация като брокер в “Морган Стенли”, но и успява да си издейства еднократен бонус от 4,45 млн. долара, който получава при назначението си през септември 2007 г.

Днес брокерството поне в Америка, изглежда, е минало за Юлиян. “Този брокер в момента не е регистриран във FINRA”, пише в регистъра на институцията.

С решение на Комисията по ценните книжа от 22 юни 2010 г. Цолов е лишен от извършване на дейност като брокер, дилър и инвестицонен съветник по американския закон за борсите.

Запазва 4,45 млн. долара бонус, получен при назначението му в "Морган Стенли"

Осъденият български брокер излиза от ареста и от шума, който се вдигна около името му, с 4,45 млн. долара бонус. Космическата сума е получил при назначаването си в “Морган Стенли" през есента на 2007 г., след като доброволно напуска “Креди Сюис”.

След излизането си от затвора той не трябва да връща парите. Такова е решението на арбитражната комисия на Агенцията за регулация на финансовата индустрия - FINRA, взето на 22 юли 2010 г., цитирано от американски медии.

“Разочаровани сме, но такова е решението на комисията и нямаме много свободни ходове", казва пред агенция Блумбърг говорителката на “Морган Стенли" Кристин Полак.

Даването на подобни бонуси е обичайна практика за привличането на млади и надеждни кадри. Това според запознати обаче обикновено се прави под условия, едно от които най-често е оставането на работа за определен брой години. Уникалното в случая е, че Цолов е работил в “Морган Стенли" по-малко от година след напускането на “Креди Сюис" през 2007 г.

През април 2008 г. адвокатът му съобщава на новия му работодател, че има сигнал на SEC за предполагаеми нарушения в дейността му в “Креди Сюис”.

Няколко месеца след това от “Морган Стенли” подават заявление до FINRA за отнемане на бонуса, но без успех. Според анализатори вероятната причина е, че нарушенията, за които е съден българинът, са направени в друга фирма, преди постъпването в “Морган Стенли”.

 Още по темата:

Къща на българин, продадена за 2,9 млн. долара в Манхатън

Вижте още за Юлиян Цолов:

Решават днес за делото на BG брокер беглец

Беглецът Цолов свидетелства срещу колега?

Брокерът Цолов призна, че лъгал инвеститори

Брокерът Цолов ще лежи още 2 години в американски затвор

Брокерът Юлиян Цолов и Доминик Строс-Кан с един и същ адвокат