Къща на българин, продадена за 2,9 млн. долара в Манхатън

https://www.24chasa.bg/novini/article/2498903 www.24chasa.bg
Сградата на Пето авеню, в която се намира луксозният апартамент, който купил Юлиян

20 души са наддавали на търг за луксозния апартамент на българина Юлиян Цолов на Пето авеню №225.

Аукционът, проведен от прочутата агенция за недвижими имоти на Ричард Малц по искане на американската изпълнителна агенция “Маршал”, се състоял на 17 ноември 2011 г. от 7 ч вечерта в жилището на 9-ия етаж в уникалната сграда, където е апартамента на Юлиян.

Малко преди търга Малц разпространява съобщение, че аукционът за апартамента е рядък шанс, защото в уникалната сграда няма други имоти за продажба.

Наддаването е спечелено от Андрю Хийър, главен изпълнителен директор на “Мистрал Икуъти Партнърс”, с цена $ 2,92 млн. Първоначално предложената от него сума от $ 2,75 млн. е най-висока и е с близо $ 800 000 повече от тази, за която Цолов купил апартамента през 2007 г.

Според регистрите българинът сключил договор за луксозния апартамент през 2007 г. на стойност 1 985 587 долара, от които около 1 657 000 долара платил с ипотечен кредит от “Джей Пи Морган”. След това вложил около $ 250 000 за дизайнерско обзавеждане и подобрения като автоматизирани завеси с дистанционно управление, автоматизирана стерео- и тв система, дизайнерска баня със спа съоръжения.

Имотът с площ 150 кв. м, високи тавани и 2 спални с прекрасно южно изложение към парка на Медисън скуеър се намира в знаменита кооперация на пъпа на Манхатън Построената през 1907 г. сграда дълги години се ползва за хотел, но през 2007 г. е превърната в жилищна със 191 апартамента. Тъкмо тогава Цолов инвестира в един от тях.

Сигурността на обитателите е гарантирана от денонощен портиер и охрана. Билдингът разполага с луксозен фитнес, зимна градина и химическо чистене в лобито. Месечната такса на обитателите достига около $ 1700, а годишният данък е между $ 22 000 и $ 27 000. Преди този апартамент Цолов е бил за кратко щастлив собственик на друг имот на стойност около $ 1,5 млн. в прочутия небостъргач The Cielo на 83-а улица-изток в Манхатън, показват публичните регистри в Ню Йорк.

Дарил на майка си къщата в "Драгалевци"

Малко преди септември 2008 г., когато SEC праща жалба срещу Юлиян в Нюйоркския съд, той успява да дари на майка си Калинка недовършената двуетажна къща в “Драгалевци” заедно със земята.

Парцела - около 858 кв. м, недалеч от киноцентъра “Бояна”, Цолов купува за 113 000 евро от 4-ма драгалевчани през април 2005 г. През август 2006 г. получава разрешително да строи модерен дом с разгърната площ 504 кв.м. През декември 2007 г. получава разрешение от Басейнова дирекция за заустване в близката река Дреновичка.

Къщата с модерна разчупена архитектура е вдигната до груб строеж, но на 20 юли 2009 г.
Софийският градски съд налага възбрана върху къщата и парцела, които вече са дарени на майката. Съсипаната от мъка по сина си жена така и не довършва строежа.

Днес планираният като луксозен дом стърчи изоставен на груб строеж в престижния софийски квартал.

Възбрана е наложена и на луксозния мезонет с площ 191 кв. м и гараж в нов блок в столичния кв. “Изгрев”, за които майка му брои 282 500 евро без ДДС през август 2008 г.
Двете възбрани са вдигнати през ноември 2012 г. - 2 месеца преди Юлиян да напусне американския арест.

Прекратено е и наказателното производство срещу него Прокуратурата така и не успява да докаже обвинението, че е дарил на майка си имот, “за който знае, че е придобит с престъпление”.

Дори обратното - при обиск в дома на Юлиян и майка му в “Младост” са намерени документи, от които става ясно, че имотът в “Драгалевци” е купен с напълно законно спечелени от младия мъж заплати, хонорари, печалби, лихви и дивиденти в САЩ, върху които са платени данъци. При това - 3 години преди американските обвинения срещу него.

Съдебна поръчка в Швейцария, където Юлиян имал банкова сметка, доказала същото - “Цолов е разполагал със значителни средства в банковите си сметки и преди инкриминирания период”. Споменава се декларацията му за 2005 г.

Според нея Юлиян е получил като заплати и хонорари общо над 1,2 млн. долара - “достатъчно средства с изяснен и законен произход”, с които да купи парцела в “Драгалевци” през 2005 г., заключава прокуратурата.

Днес планираната като луксозна къща в “Драгалевци” стои заключена с разхвърляни строителни материали по двора. “Не сме виждали собственичката от доста време”, казват съседи на Калинка.

Още по темата

Тайната история на брокер №3028986 

Вижте още за Юлиян Цолов:

Решават днес за делото на BG брокер беглец

Беглецът Цолов свидетелства срещу колега?

Брокерът Цолов призна, че лъгал инвеститори

Брокерът Цолов ще лежи още 2 години в американски затвор

Брокерът Юлиян Цолов и Доминик Строс-Кан с един и същ адвокат