Наказателна бригада преби сирийци с боксове и палки (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/2513912 www.24chasa.bg
Сирийските бежанци бяха пребити пред заведението за бързо хранене. Снимка: Гергана Вутова

Наказателна бригада преби с метални боксове, палки, ножове и колани двама сирийски бежанци и ливанец в столицата в неделя вечерта.

Единият от пострадалите е с 20 шева на главата, другият е със счупен нос, а третият успял да се отърве без сериозни удари, разказа тяхната приятелка Фатима пред "24 часа".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Показната акция се разиграла пред дюнерджийница на улица "Оряхово" край столичния кв. "Захарна фабрика".

Иззети са записите от камери на заведението за бързо хранене, които са заснели нападението.

От МВР съобщиха, че сигналът за побоя е получен в неделя към 21,10 часа. Според полицията основната цел на нападението е грабеж. От единия от пострадалите са задигнати 500 евро и документи, а от другия - около 300 евро.

Проверява се и версията дали единият от чужденците не е замесен в разпространение на наркотици и нападението да е било свързано с разчистване на сметки.
След жестокия побой ранените са били откарани за помощ във Военномедицинска академия, където са били прегледани, раните обработени и тримата освободени.
Късно следобед вчера сирийците и ливанецът бяха върнати обратно на мястото на нападението, за да дадат по-ясни показания. Столични криминалисти направиха следствен експеримент на случилото се. Няколко часа по-рано чужденците разглеждаха фотоси със заподозрени за инцидента.

Зам.-директорът на СДВР Христо Терзийски заяви пред Би Ти Ви, че по данни на потърпевшите и по свидетелски показания нападателите са били 7-8 души, не са били въоръжени и не са носели маски.

"Вървяхме по улицата, когато чухме стъпки след нас. Удряха ме по главата, по бъбреците, докато престанах да ги усещам. Според мен на всеки арабин може да му се случи такова нещо", заяви пред БНР единият от пострадалите - Уласан Салях.

"Побоят стана пред очите на десетки свидетели. Стъпвали са с кубинки по главата на единия от тях, удряли са ги с палки, било е страшно", разказа приятелката им Фатима. Според думите на момичето доста хора са гледали, но никой не е помогнал.
Момчетата са много кротки и спокойни хора, единият от тях живее от повече от година в България, освен това има и статут на бежанец, останалите двама са дошли преди четири месеца, допълни Фатима. Тя сподели още, че всеки ден покрай мястото на побоя минава група от млади мъже, облечени в черно и с нахлупени шапки, които крещели и сипели закани срещу арабите.

Според зам.-директора на полицията в столицата Терзийски по медиите "много настървено и едностранчиво" се разпространява ксенофобската версия, която не се изключва от разследващите, но за момента няма данни, които да я потвърждават.
"Нападението е заради ксенофобия и расизъм. Това е поредният инцидент с нападнати араби по улиците на София", категорична е обаче Фатима. Тя твърди, че е имало поредица от случаи на насилие над чужденци, за които изобщо не е било съобщавано в медиите.

"Доста от пострадалите не знаят български и изобщо не казват в полицията", коментира и съпругът на Фатима Наурас Рашдан. "Само няколко часа преди това нападение имаше пребити араби на Женския пазар, но отново не бе съобщено", твърдят още Фатима и съпругът й.

Побоят на тримата араби е поредният инцидент в София, свързан с бежанци. Напрежението ескалира, след като алжирец нападна 22-годишната Виктория Христова в магазин на ул. "Пиротска" в столицата. Още следващия ден националистически формации организираха протест в София. В началото на ноември на спирка край центъра за временно настаняване във "Военна рампа" беше намушкан 17-годишният сириец Али. Двамата му нападатели още не са намерени.

Жертва на нападение стана и 28-годишният българин от турски произход Метин. При задържането на биячите единият от тях признал, че са "се объркали".