Проф. Кръстьо Петков: Успеят ли протестите, идва нова олигархия

https://www.24chasa.bg/novini/article/2526775 www.24chasa.bg
Проф. Кръстьо Петков изнесе лекция на тема "Разединената нация, обединената плутокрация" в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив. СНИМКА: Радко Паунов

Нов олигархичен модел - плутархия, ще се установи в България, ако исканията на студентите за нови избори и незабавна оставка успеят. Това изтъкна проф. Кръстьо Петков в лекция по случай 70-ия си рожден ден, която изнесе в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Според него режимът на плутархията представлявал паралелно съществуване на олигархия и плутокрация. Петков препоръча да се създаде институция на посредниците, които да подготвят новия обществен договор.

Най-голямата аудитория на Европейския колеж се препълни за лекцията на проф. Крюстьо Петков по случай 70-ия му рожден ден.
Най-голямата аудитория на Европейския колеж се препълни за лекцията на проф. Крюстьо Петков по случай 70-ия му рожден ден. СНИМКА: Радко Паунов

"Въпреки нестабилната обстановка у нас, интересът на чужди инвеститори от Австралия, Близкия Изток, Китай, Индонезия и Бразилия към България не спира. Не можем да им кажем да чакат, докато си подредим къщичката", отбеляза Петков. Той прогнозира, че изборите за Европейски парламент през май щели да са свирепи, тъй като в тях ще участват две нови вълни политици - националистите и евроскептиците. "Усещаме, че се заражда ново крило, което не се вмества в представите за ляво и дясно", твърди председателят на Съюза на икономистите.

Според него предстоящата зима може да се окаже като онази от 1996 г., ако не се овладее колапсът в енергийния сектор. "Той е в състояние на фалит. Ако се случи, тогава февруарските протести от т.г. ще бъдат бледо копие на това, което ни очаква", обобщи професорът.