Полицията е използвала палки и сила, за да овладее бунт сред алжирците

https://www.24chasa.bg/novini/article/2559316 www.24chasa.bg
Част от алжирците.

Полицията е използвала палки и сила, за да потуши бунт на алжирци в дома за временно настаняване на бежанци в Любимец, а случаят е от 30 ноември, признаха от МВР, цитирани от БНР. За случая първи вчера съобщи "24 часа".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Комисар Йотко Андреев, началник на домовете за бежанци в МВР обясни, че алжирците са замервали полицаите с части от решетки и метални предмети:

„Голяма група от алжирски граждани, над 120, имат претенции от дългия си престой в дома и желаят да го напуснат възможно най-бързо. Искат обяснение от органите на МВР, защо продължават да стоят дълго време. След като им е отговорено какви са процедурите за тяхното извеждане, че са незаконно пребиваващи и трябва да си подадат декларации доброволно, за да си тръгнат, те са обявили гладна стачка.

Обяснено им е, че имат право да гладуват, но не трябва да възпрепятстват процеса на другите да се хранят. Те са се опитали да спрат другите чужденци, от други националности да се хранят, като са затворили етажа и не са ги допускали. Полицията се намесва, естествено, без използване на всякаква сила, прави кордон и поетапно всички чужденци, желаещи да се хранят, слизат. Една група от хора, особено по-активни двама-трима се държат арогантно, обиждат полицаите. Нашите ги локализират, като ги отделят от основната група и се настаняват в индивидуална стая за мерки.

Другите чужденци започват масово да викат, да се бунтуват, да блъскат по металните врати и решетки, шкафчета, да обръщат легла. Полицаите се опитват да овладеят ситуацията с наличните сили, 11 полицая са били на разположение в блока. Успяват само да ги вкарат в спалните помещения. Те започват масово да трошат вътре - стъкла, решетки да се къртят, всичко, което е вътре започва да се обръща. Това налага извикване на допълнително сили и използване, естествено на помощни средства и физическа сила, са овладели в рамките на 10 минути всички тези безчинства техни, които са прави до този момент".

Комисар Йотко Андреев допълни още, че към момента в домовете на МВР в Бусманци и Любимец има 495 алжирци, други 491 са пуснати на външни адреси, но в момента в Агенцията по бежанците нямат информация къде са тези хора и с какво се занимават.