Повод за сблъсъка в Любимец: Имигрантите искали незабавно да излязат от дома

https://www.24chasa.bg/novini/article/2572454 www.24chasa.bg
Снимка: Нова телевизия

"Няма случаи на полицейско насилие и счупване на ръце, което се тиражира в медиите, а става въпрос за грубо нарушаване на вътрешния правилник на центъра. Повод за сблъсъка е, че имигрантите са искали незабавно да излязат от дома".

Това пред Нова телевизия заместник-директорът на Дирекция „Миграция" към МВР комисар Йотко Андреев.

"Няма как да се прикрие нещо такова. Виждат се нараняванията на снимките, но не всички те са причинени от служители на МВР", споделя той.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева    

 В медиите се появиха слухове за бой между имигранти и полицаи в центъра за настаняване на нелегално пребиваващи в Любимец. За това сигнализира посланикът на Алжир у нас.

"МВР никога не е искала да прикрива такива случаи. За тях се изготвят документи, минават през определени звена. Случката се развива в събота и е разпоредена проверка, както на служителите на МВР, така и на вандалските прояви на настанените в лагера имигранти", каза Андреев.

„Всички настанени в лагерите са нелегални и заловени на територията на нашата страна. Те не са проявили желание да станат кандидат-бежанци и затова се налага задържането им в нашите центрове. Всеки ден те настояват да излязат навън", каза той, като призна, че наистина има въведени жетони за храна, но не те са причина за пререканията.

"Пререканията идват от група хора, които се определят за алжирски граждани. Подчертавам „определят", защото ние нямаме документи, с които да го докажем. Излезе информация, че алжирци са били бити в центровете, а ние дори още не знаем какви са те", категоричен бе Андреев.

"Ние сме страна членка на ЕС и сме длъжни да заловим всички незаконно преминали границата ни. Всички, които минават през „зелената" граница са нелегални. Трябва обаче да разграничим двете групи, за които се говори напоследък.

Едните са бежанците от войната, останалата група от 43-47% са хора, които влизат нелегално и искат да излязат навън. Те нямат право на здравно осигуряване и трудови договори", каза още зам.-директорът на агенция "Миграция".

Андреев коментира и нападението, извършено от нелегалния имигрант Аладин в София, като обясни, че той е бил прехвърлен от лагера в Любимец след надхвърлен капацитет и се възползвал от възможността да подаде документи за статут на бежанец.

В репортаж на Нова телевизия от Хасково се вижда, че в дома за временно настаняване в Любимец често има напрежение между представителите на различните националности и служителите. Обикновено това се дължи на липсата на добра комуникация и не до там доброто отношение на охранителите към чужденците.

Мохамед Хомси и съпругата му са сирийци, които до преди месец са били в дома за временно настаняване в Любимец. Мъжът разказва, че в затворения център, който прилича на затвор, често има напрежение.

„Докато ние бяхме в дома не се е стигало до конфликти, но напрежение има. Причината, е че другата група - алжирците смятат, че има някаква дискриминация в отношението към тях и към сирийците. И те търсят реванш - защо към тях отношението не е добро и от там идва напрежението", казва Мохамед.

Причината за напрежението Мохамед обяснява най-вече с езиковата бариера. Макар отношението към сирийците да е по-добро от това към другите чужденци, Мохамед разказва, че служителите често повишават тон. Той обаче отрича да е ставал свидетел на полицейско насилие.