Йовчев: Няма алжирци със счупени глави и ръце в Любимец

https://www.24chasa.bg/novini/article/2574500 www.24chasa.bg

Проверката за инцидента в дома за бежанци в Любимец все още не е приключила. Имаме първоначално данни, които стават ясни и са безспорни - изнесеното в медиите не отговаря на истината. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред Фокус.

 Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Няма хора със счупени глави и ръце. На камерите се вижда какъв е бил поводът за инцидента - и той не е такъв, какъвто беше изнесен в медиите. Нека изчакаме да свърши проверката, каза още Йовчев.

Той посочи, че в ситуацията, в която се намираме, всички ние и чуждестранните представители у нас трябва да внимават в изказванията си, защото всяко изказване може да доведе до ескалация.

Относно преминаването на нелегални имигранти на границата, Йовчев заяви: „Потокът е такъв, че е оптимистичен. От началото на месеца имаме 100 души преминали нелегално границата. Ако вървим с тези темпове, ще достигнем до това, което сме си поставили за цел", каза Йовчев и добави, че нещата в Държавната агенция за бежанците също са оптимистични.

С новия Закон за МВР министърът няма да влияе на разследвания

С новия Закон за МВР министърът няма да има възможност да влияе на водени разследвания и посоката, в която поемат, заяви министър Йовчев. 

В новия закон се залага нова идеология - министърът няма пряко да има изпълнителни правомощия, по отношение на структурите на министерството. Разграничаваме ясно функциите на политическото и професионалното ръководство, обясни Йовчев.

"Нищо по отношение на полицейските правомощия не е променено в закона за МВР от 90-та година насам. Абсолютно нищо не е променено, и в сегашния закон и в новия закон. Досега имаше ли случай, аз като министър, да съм забранил протеста? Защо смятате, че сега ще го направя? То е същото, което е и преди. Полицейските правомощия не са променени от 90-та година до сега", каза Йовчев.

За решението за начина на назначаване на главен секретар на МВР, министър Цветлин Йовчев заяви: „Това, което е заложено в сегашния закон за МВР, е заложено веднага след прехода и тогава МВР беше военизирано. Главният секретар беше с генералско звание, и беше необходим указ от президента. Няма никаквa логика в момента в Министерството на вътрешните работи професионалната фигура да се назначава от президента", каза Йовчев.

Съкращаваме само администрация, повтори вътрешният министър относно съкращенията в МВР. Той не очаква протести на синдикатите. „Ние имаме много добра комуникация. Подписахме съвсем наскоро едно споразумение със синдикатите. Те са уведомени за това и са част от този процес. Правим необходимото за това - да се предприемат реални стъпки за подобряване на условията на труд и заплащането на нашите колеги и мисля, че те осъзнават това нещо", каза още той.