Измамници точат сметки с фалшиви пълномощни от Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/2585679 www.24chasa.bg
Пред гишетата на банките всекидневно застават десетки хора, които представят пълномощни, за да им бъдат направени преводи. Новата измама с използването на документи от чужбина набира скорост най-много в големите градове. СНИМКИ: АРХИВ

Теглене на пари с фалшиви пълномощни от Лондон е най-новият трик, с който мошеници успяват да заблудят банкови служители и да източат крупни суми от сметките на непознати в последните три месеца, разкриха полицейски източници пред "24 часа".
Измамната схема набира скорост у нас, защото разкриването изисква повече време. Освен това фалшификатите се засичат трудно, тъй като нямаме регистри и база данни, в които да се провери истинността на документите.

В столицата вече има над 10 случая на пълномощни менте от Лондон, предупреждават разследващите. Фалшивите документи са с печат и знак на нотариални камари. Доста от тях са 

върху оригинална бланка на
пълномощни от Великобритания

Апаши използват хитри начини, с които да източат банкоматите, пълни с пари.
Апаши използват хитри начини, с които да източат банкоматите, пълни с пари.

Разследващи са изумени как измамниците са успели да подготвят ментетата с толкова добри и почти оригинални защити, които са трудно разпознаваеми и затрудняват максимално служителите в банките. На някои чужди документи дори имало фалшиви заверки от посолството ни във Великобритания.
Английските пълномощни пристигат у нас по куриер.

В схемата с ловката измама са замесени основно българи, които живеят от години във Великобритания. Те работят със свои хора тук,

ползват ги основно като мулета

Това са хората, пратени в банките да приберат парите. Обикновено те са слабограмотни и безработни и не знаят изобщо точно за какво става дума. Наети са срещу дребни стотинки да свършат работата, коментира полицай, запознат с разследването.
Когато пълномощното пристигне, подставеният човек го носи за легализация у нас. Услугата се извършва в някоя преводаческа фирма, като по този начин документът изглежда по-достоверен и не буди съмнение.

Следващата стъпка на мошениците е да посетят по-малки клонове на банки и да заявят теглене на високи суми.

В повечето от случаите банките признават документите и изплащат парите. По-късно установяват, че са приели фалшификати, но престъпниците вече са далече.
При един от последните разкрити случаи на измама мнителна банкова служителка в София хванала ментето на място, след като се усъмнила и поискала пълна проверка.
Оказало се, че е открадната истинска бланка на пълномощно на човек, който въобще не подозирал за случилото се. Той разбрал какво става едва когато полицията го потърсила, за да му съобщи за спряната измама.

Българинът живеел от няколко години в Лондон и подписал пълномощно за продажба на имот. Мошениците обаче сменили текста и решили да използват данните на човека, за да приберат парите му от банката. "Проверява се и версията, че самият той може да е участвал неволно по някакъв начин в схемата", заяви полицай.
Измамите с пълномощни у нас отдавна са проблем и затова Нотариалната камара предложи преди време

да се въвеждат в общ компютър
всички пълномощни

По този начин служителите на трезорите ще имат безплатен достъп до базата данни и ще проверяват за секунди документите. Тази мярка обаче няма да може да включи пълномощните, които напоследък заливат пазара. След бум на измами във Франция друг много популярен начин за източване на сметки е навлизащата с голяма бързина у нас т. нар. румънска вилица.

Този инструмент е от гъвкав и нечуплив метал, дълъг около 20 см, който накрая

 завършва със зъбци, прегънати
 навътре

Когато атакуват банкоматите, апашите пъхат “вилицата” внимателно заедно с картата в “устата” на устройството. Целта им е да задържат картата в междинно състояние, така че да не може да влезе изцяло вътре.

Специалистите коментират, че банкоматите са направени така, че първо се вкарва картата, след това клиентът набира кода и сумата, устройството изважда картата и тогава човек взема парите.

Крадците се възползват от тази последователност и ловко придърпват картата да не влиза изцяло, като през това време изтеглят парите. Софтуерът обаче отчита, че трансакцията не е направена, и от сметката не се вземат пари, въпреки че

в ръцете на крадеца вече има пачка с банкноти

Десетки са случаите на такива кражби и затова банките започват поетапно да променят софтуера си, за да се справят с проблема, защото щетата винаги е за тяхна сметка.
Само за последните месеца в 3-о и 4-о РПУса хванати няколко банди измамници, ползвали “вилици”.

Разбитите групи са от българи и румънци. За да прибират пари, на крадците е необходима голяма доза ловкост и умения, които нашенците и аверите им усвоявали в северната ни съседка.