Някой иска да скрие ДС агентите приватизатори

https://www.24chasa.bg/novini/article/2602869 www.24chasa.bg

- Г-жо Бончева, законът от 2006 г., с който бе създадена комисията по досиетата, бе приет от същото мнозинство като днешното - БСП и ДПС. Защо сега оттам идват гласове тя да се закрие или да се преформатира?- Атаките за закриване на комисията идват от БСП, макар че няма официално становище на партията. Има само изказвания на отделни депутати. Темата за разкриването на досиетата и прочитът на тази страница никога не са били кауза на БСП. През 2006 г. тя прие закона заради външен и вътрешен граждански натиск и заради подкрепата от Европарламента. А за акцията сега има няколко причини - едната, че започнахме да изваждаме информация за най-чувствителната част на прехода - икономическата. Обявихме принадлежност към ДС на банкери, кредитни милионери. На второ място, от документите, които показахме, се видя размерът на ДС и колко много хора са пострадали от нея. А тази истина също боли. И на трето място - две от важните служби - Националната разузнавателна служба и "Военна информация" с изключително бавни темпове предават документите. Т.е. някой се опитва да скрие хора на високи позиции. Имам съвсем неофициална информация, че тъй като предстои по закон да излезем с документи за приватизацията на общинските и държавните предприятия, хора, свързани с ДС, и приватизатори се организират срещу комисията и търсят политическа подкрепа. Това е една от причините да се говори за закриване или за преформатиране на комисията.

- Кога ще видим имената на приватизаторите, работили за ДС?

- Не мога да кажа кога, но предстои, а кой приватизира и какво стана с предприятията, е чувствителна тема за хората.

- Как ще отговорите на шефа на вътрешната комисия Атанас Мерджанов, че законът и комисията се използват за политически цели?

- Това практически е невъзможно. Ние сме 9-има членове, номинирани от различни партии. Кой от нас би могъл да направи сговор с останалите 8. Второ, който познава работата на комисията, вижда, че ние всяка седмица излизаме с решение и спазваме последователността, дадена от закона. На всеки 6 месеца се отчитаме пред парламента и до този момент няма забележки към нас. По този начин отговарям на още една безсмислица - че сме били безконтролни.

- Така отговаряте на политиците, но хората не разбират как човек има бележка, че не е работил за ДС, а при нова проверка се оказва, че има досие.

- Когато издаваме документ, пишем... на базата на документите до този момент.

- А кога ще получите всичките документи?

- Не питайте мен. Питайте двете служби - НРС и "Военна информация". И когато премиерът Орешарски казва да побързаме с работата - да го каже на тях, не на нас.

- По закон имате право на административна санкция при отказ от предаване на документите.

- С двете служби имаме кореспонденция, която може да бъде издадена в томове. Те не отказват документите, а ги пускат на час по лъжичка. Има и друго - ние самите тях не можем да ги проверим.

- Понеже споменаваме премиера, как тълкувате думите му "Оставам с впечатление, че комисията отвори каквото можа. Ако не е, да побърза и да си свърши работата"?

- Аз лично каня г-н Орешарски, когото познавам от времето на СДС, да дойде, ще му покажем какво сме направили и какво още имаме да правим. Не мисля, че той се изказа за комисията със зла умисъл, а просто не е достътъчно информиран. В Германия например мандатът на сегашния комисариат е до 2019 г. с тенденция да се продължи. Защото тези структури са част от една огромна информационна банка. И тук е големият проблем - ние периодично даваме много информация, но тя трябва да се изговаря, да се разпространява и това е работа на историците, на журналистите. Но хората казват - пускате само списъци. При нас всичко е отворено. Погледнете какво става в читалнята в тези дни. Откакто тръгнаха слуховете, че закриват комисията, идват по 25-30 човека, защотоса изплашени, че пак ще им се отнеме правото да прочетат съдбите на семействата си.

- Колко хора сте проверили от 2007 г.?

- Проверени са 165 000 българи, от тях за принадлежност към ДС сме обявили над 600. Събрали сме над 14 км архив. Той обаче още не е готов за предаване, защото трябва да се подреди по съвременните правила и защото не сме получили всички документи.

- Колко е разликата между хората с установена принадлежност към ДС и обявените? И в тази бройка дали са само умрелите, на които досиетата не се разкриват?

- От 5 април 2007 г. досега е установена принадлежност на 8600 души, т.е. разликата е 1000. Сред тях са защитените по чл. 30 - починалите лица.

- В началото на 2011 г. в интервю за "24 часа" пак си говорихме, че законът крие починали агенти, а при тях са силовите босове. Законът обаче не се разшири в тази посока.

- Да, чл. 30 не е отпаднал, но без досиетата на умрелите публични лица, сред които са силовите босове, не може да се направи цялостна характеристика на прехода, пък и на движението на паричните потоци след 1989 г.
Забрана има и по чл. 32 - не се обявяват документи, които са заплаха за лицето или за националната сигурност. За прилагането на този член, получаваме мотивирани предложения от службите. И когато са добре аргументирани, ги уважаваме.

- Това означава, че има скрити агенти - вероятно са от високите нива в ДС? Колко са?

- Не мога да кажа, но почти на всяко заседание гледаме писма по чл. 32. Мотив е, ако човекът в момента е действащ. Личното ми мнение е, че тези хора трябваше да са минали в пенсия.

- Това е още едно доказателство, че все още в чужбина се изпращат старите кадри на ДС.

- Има и хора, които сме обявили, и които са заминали сега на работа в консулствата. Хора от ДС казват, че с обявяването на досиетата има заплаха за техния живот, но защо тогава ги пращат?

- Откакто се е заговорило за досиета, тече спор има ли разлика между щатните и нещатните сътрудници, които общо наричат доносници. Аз не правя разлика, но много са на друго мнение. Някои дори ги героизират.

- Аз също не правя разлика. Всъщност има много интересни разработки, но в жестоката сенчеста страна на ДС те се губят. Няма да забравя една разработка на секретен сътрудник, свързана със ситуацията в Косово преди 1989 г. Информацията беше с логични аргументи и изводи, полезни и днес, и беше изпратена до определеното управление. Отгоре резолюцията беше - да се проучат настроенията във връзка с не знам кой си конгрес на БКП, а не беше обърнато внимание на анализа.

Да, всички са служили на един режим. Но някои хора, т.нар бивши,особено в първите години са били подлагани на жестоки изпитания и са приемали сътрудничество, за да съхранят живота си или семействата си. Как да ги обвиниш тях - не всеки може да е железен.

Питам се обаче защо нито един от 20-ината организации, които са за закриването на комисията, не идва да чете архивите. От толкова години се говори за ДС и част от хората, които сега я героизират, бяха издигнати на ключови позиции, защо не написаха
в CV-то си: Аз съм бил сътрудник на ДС Защо го криха, като е такова геройство?

- Има ли натиск върху комисията от политици, кредитни милионери, богати хора?

- Върху мен - не. Натискът е чрез делата, които се водят срещу нас. За радост, ги печелим.

- Има ли нови дела?

- Атанас Тилев води две дела срещу нас, че сме обявили неговата принадлежност към военното разузнаване като агент Зингер.

- Да, псевдонимът му бе новина. От години се говори, че бившият шеф на НРС Бриго Аспарухов унищожил досието му на агент Румянцев. А този псевдоним не излезе.

- Ние сме обявили Тилев сам о като агент Зингер. В документите, където пише, че е унищожено досието на Румянцев, няма препратки към Тилев.