Цветлин Йовчев: Организаторите на протестите да излязат на светло! (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/2634261 www.24chasa.bg
Снимка: Андрей Белоконски

Нека организаторите на протестите да не се крият зад децата (ранобудните студенти - б. р.), а да излязат на преден план. Нека да се афишират!

Това призова вътрешният министър на МВР Цветлин Йовчев, след като направи отчет на работата на силовото ведомство през 6-те месеца от управлението си.
"Протестът в момента е политически. Исканията са само оставка на правителството и нищо друго. Няма дискусия или пък желание за дебат.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Има голяма разлика с първите спонтанни протести, тогава хората си помагаха с полицията. Затова нека хората, които стоят зад протеста сега, да се заявят и да понесат своята политическа отговорност, защото обществото трябва да знае кои са те," заяви Йовчев.

Министърът отказа да бъде по-конкретен и да назове организаторите.

Според Йовчев сме свидетели на краен политически екстремизъм и това ще доведе до сериозни проблеми в обществото.

"Липсата на обществено осъждане на някои по-агресивни прояви и действия е една от причините за засилването на ксенофобските настроения", коментира още Йовчев.
"Забелязваме значителна агресия срещу полицаите, която не е предизвикана с нищо, до момента има 30 пострадали полицаи, каза министърът. Според него ще се "окаже, че при охраната на протестите са пострадали повече полицаи, отколкото протестиращи."
Йовчев подчерта, че е доволен от работата на полицаите, защото МВР не е допуснало сериозни сблъсъци, няма тежко ранени хора, както и материални щети. Той отчете изминалите 6 месеца като тежки. По думите му пред министерството са стояли три основни предизвикателства, с които то се е справило - кризата с миграционния натиск, реформата в МВР и охраната на обществения ред при протестите.

Главният секретар Светлозар Лазаров пък отчете резултатите от съботния протест, когато бе арестуван студентът Александър Кирицов. Мъжът е задържан, защото е извадил рамото на полицай. Арестуван е за 72 часа и му е повдигнато обвинение за лека телесна повреда на длъжностно лице. Друг протестиращ е задържан за пръскане на полицай със спрей и е глобен с 200 лв. Пострадалият униформен е със затруднено дишане и сълзене на очите. Освен тях други трима са в ареста за неизпълнение на полицейско разпореждане.

По повод обсадата на Йовчев в ресторант на ул. "Кракра" в събота министърът обясни, че така и не е успял да разбере какво точно искат от него протестиращите.

"Вътре имаше хора, които нямат нищо общо с всичко това, имаше малки деца, които не заслужават такова нещо", допълни министърът. Йовчев обясни още, че по време на вечерята му нито един полицай не го е пазил, а охраната е дошла по-късно.

 "Няма да сменяме тактиката на работа. Който наруши закона, ще му се търси отговорност. Ще бъдем готови за всякакви сценарии", каза още министърът по повод изнесени съмнения за организиран метеж на 15 февруари догодина.
МВР е работило за 50 частни фирми за охрана, стана ясно още от изказването на министъра.

За скандалните факти се разбра, след като стана ясно, че има договор за охрана между СДВР и частна фирма "Стронг Ес". "Вече е спряна тази порочна практика в МВР, но резултатите от проверката кой е подписвал всички тези договори ще бъде готова в средата на януари и ние ще я изнесем пред обществото", увери Йовчев.

Според него МВР е обслужвало като подизпълнител над 50 фирми за охрана, като има сключени 660 договора за това.

"Вместо ресурсът на МВР да е насочен към охрана на обществения ред и борба с престъпността, се оказва, че е подпомагало търговската дейност на дружества срещу смешни пари", каза Йовчев.

Вътрешният министър вече по никакъв начин не може да влияе върху подслушванията, подчерта още той и изнесе данни, че използването на СРС е намаляло почти двойно. Към 2012 г. подслушванията са били 5000, сега са 2100. На всеки оперативен работник в ГДБОП се падало да подслушва по 3 телефона.

"Няма да има повече тефтерчета", категоричен бе МВР- шефът. Над 800 били незаконно подслушваните телефони в миналото.
Имаме 490 имота, които са с отпаднала необходимост и МВР харчи само пари за поддръжката им, отчете още Йовчев. Министерството щяло ги преотстъпва на общините.
Според министъра тези имоти генерирали разходи за 600 000 лв. годишно, а от тях нямало полза.

"Имаме също 423 коли, за които МВР е похарчило над 1 100 000 лв. В момента тези щатове са съкратени, но трябва да се уточни, че това по никакъв начин не засяга оперативно-издирвателните или противопожарната служба", допълни Цветлин Йовчев.

Бежанците по границата вече под 300 на месец

При 3126 нелегални имигранти за октомври, през декември те са под 300, има тенденция към намаляването, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.
Според него, ако не са били предприети мерки през ноември, поне 5000 бежанци щели да влязат на наша територия. Йовчев изрази надежда, че до март 2014 г. този процес ще стане устойчив. Същевременно вътрешният министър отбеляза, че са увеличени местата за настаняване, подобрявали се и условията за живот там. По думите му се наблюдава промяна във фокуса на някои европейски политики към нуждата от помощ за страната ни, включително с усилията на България. Положителна стъпка е подписаният с Турция договор за реадмисия, допълни Йовчев.

"България покрива изискванията да влезе в Шенген още преди това правителство. Готови сме и всякакви опасения по отношение на граничния контрол са несъстоятелни", коментира министърът. Йовчев допълни, че страната ни има интерес да влезе в Шенген. "Друг е въпросът дали други държави имат интерес България да влезе в Шенген", добави той. (24 часа)

Заловени 3 групи за мокри поръчки

Три групи за мокри поръчки са били неутрализирани, като са задържани 26 човека за последните 6 месеца, похвалиха се от МВР.

Освен това са разбити и 3 лаборатории за синтетичен наркотик, 2 оранжерии за канабис, 3 лаборатории за незаконни цигари, заловени са над 4 т марихуана и над 24 т канабис.
"Тези резултати бяха постигнати без ГДБОП", подчерта вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той обясни, че с изваждането на специализираното звено за организирана престъпност МВР загубило доста оперативни работници.

"Нямаше изградени структури за работа в тази посока, защото ГДБОП се занимаваше с това. Резултатите са постигнати в условия на тежка криза, бежанска вълна и отделяне на ресурс за протестите", подчерта още Йовчев.

Въпреки добрите резултати той обясни обаче, че очаква негативен доклад от Европейската комисия, защото през този период е имало изключително "тежки клевети по адрес на страната ни и не можем да променим цялостната нагласа".
Сигурно много грешки сме допускали и сигурно ще продължим да допускаме грешки. Убеден съм, че ще направим така, че грешките, които сме допускали, да не се повтарят, каза Йовчев.