20 мутри в ареста за рекет, жертви правят курбан

https://www.24chasa.bg/novini/article/2643858 www.24chasa.bg
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров (в средата) и шефката на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова

20 мутри рекетьори от бандата на Рижите бяха арестувани при спецакция на баретите в Ямбол, Хасково и Бургас в понеделник. Обявени са за издирване още трима души.
Чрез побой и психически тормоз бандитите събирали стари дългове, като респектирали с бухалки и ножове длъжниците.

След зрелищните арести в района доста хора вдигнали банкети и тържества. Вече има няколко курбана след акцията, обясни и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
Групата е действала на територията на Ямбол, Бургас, Елхово, Сливен от 2009 г. до 10 март 2013 г.

Бандитите работели на договор като куриери “под прикритие” за финансовата къща “Кредилайн” ООД, която има официална регистрация в столицата.

На месец фирмата събирала около 1 млн. лв. само от лихвите.

“Кредилайн” отпускала бързи кредити до 1000 лв. за 5 мин само срещу лична карта. Вчера от офиса на фирмата заявиха само, че управителят не е задържан, но отказаха коментар. Неформалният собственик на лихварското дружество бил Камен Желев, който е осъждан. Именно той е организаторът на групата, съобщи шефката на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова.

Срещу 12 от арестуваните вече са повдигнати обвинения, обясни Попова. Някои от задържаните вече се разколебаха и започнаха да ни помагат, допълни Лазаров.
Попова съобщи, че са разпитани общо 80 пострадали хора от района, като 40 от тях са дали показания и пред съдия.

 От домовете, колите и офисите на арестуваните са иззети огромен брой бухалки, ножове, пистолет, както и дебитни и кредитни карти, заедно с пинкодовете, които били собственост на жертвите, разказа Попова.

Симеон Стоянчев - Малката Рижа от Бургас, брат на убития преди 4 г. Калоян Стоянчев - Голямата Рижа е сред задържаните по време на акцията срещу лихварите от “Кредилайн”.

Според запознати Малката Рижа е ръководил наказателен отряд, който е “събирал” дълговете на групировката с насилие и заплахи.

Домът му в жк “Изгрев” в Бургас е бил обискиран вчера от спецполицаи. В ареста са прибрани и четирима от бандата му - всичките криминално проявени.

Докато Калоян Стоянчев - Голямата Рижа, бе жив, по-малкият му брат Симеон бе в неговата сянка.

Братята се занимаваха с рекет и побоища, като според запознати за известно време са изпълнявали поръчки и на несебърския бос Димитър Желязков-Очите.

Голямата Рижа бе застрелян през септември 2009 г. на кръстовище в бургаския кв. “Меден рудник”. Колата на Рижата се засякла с мотора на бившето ченге Петко Лисичков. Рижата вдигнал скандал и тръгнал с нож към Лисичков, но експолицаят го гръмнал със законно притежавано оръжие.

След убийството на брат му Симеон - Малката Рижа, беше задържан за седем денонощия с решение на Бургаския районен съд за това, че е стрелял пиян с газов картечен пистолет пред бургаска фитнес зала.

Часове преди да изтече принудителното му задържане в изтрезвителя, районната прокуратура му повдигна обвинение за закана за убийство към един от полицаите.