Изследовател фалшифицирал данни за ваксина срещу СПИН

https://www.24chasa.bg/novini/article/2759493 www.24chasa.bg

Професор в Университета в Айова фалшифицирал данни от научни изследвания около разработването на ваксина срещу СПИН, с цел да получи помощ от 19 милиона долара от правителството на САЩ, пише в. "Ню Йорк пост".

Професорът по биомедицина Донг Пай Хан добавил към заешки серум проби от човешка кръв с антитела срещу вируса HIV, причиняващ СПИН. По този начин се създавало впечатлението, че ваксината, на основата на заешка кръв, е в състояние да развива защитни механизми за борба с HIV.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Изфабрикуваните резултати от изследванията на Хан и неговия екип бяха публикувани през 2010-2012 г. в няколко медицински списания и привлякоха вниманието на научната общност. За да продължат работата си, учените получили от федералното правителство 19 милиона долара.

Измамата била открита, след като няколко лаборатории безуспешно се опитали да повторят резултатите, постигнати от екипа на Хан.

Заешкият серум бил изследван и се установило наличието на човешки антитела. Кан беше принуден да признае, че резултатите от изследванията му са фалшифицирани и подаде оставка.