По 40 пияни шофьори хващат всеки ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/3109596 www.24chasa.bg
Комисар Антон Антонов

40 пияни мъже и жени всеки ден сядат зад волана. Това сочи статистиката на Пътна полиция за миналата година.

След проверките с дрегер при пътни произшествия из страната и акциите срещу пияни водачи са уловени общо 14 687 употребили алкохол.

Срещу 6455 от тях са образувани наказателни дела, тъй като кръвният им тест е показал, че са карали с над 1,2 промила в кръвта. Тези случаи са с 30 повече от предходната година, обясниха от Пътна полиция.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Анализът ще доведе до засилване на контрола и превенция в малките населени места. Прилага се вече принципът на ротацията, като се пращат патрули в малките населени места и третокласната и общинската пътна мрежа. Целта е с демонстративно полицейско присъствие в тези райони да се продотврати шофирането след употреба на алкохол.
В петък, събота и понеделник са регистрирани 48% от тежките пътно транспортни ПТП. А часовете от 7 ч до 21 ч остават най-опасни за шофьорите и пешеходците.

Всеки трети от загиналите при катастрофи е бил шофьор или пътник в кола, излетяла от пътя.

236 от общо 601 са жертвите при пътнотранспортни произшествия с участието само на един автомобил, който се е преобърнал на пътя или се е ударил в дърво, стълб, скат или друга преграда. Такъв бе случаят с четиримата студенти, които издъхнаха в студените води на р. Чая на 10 декември м.г., след като БМВ-то, с което пътуваха от Бачково към Асеновград, излетя на един от острите и хлъзгави завои.

Ще се засили и видеоконтролът по второкласните пътища, каквито са тези в големите градове, като до два месеца заедно с 159-те стационарни и мобилни камери ще заработят още 14 нови уреда.

Те ще са с вградена инфраред светкавици и ще са монтирани в патрулните коли, така че да засичат нарушителите в неосветени участъци. Ще се инсталират и на местата, които се използват за гонки с коли и мотори. 2158 са сблъсъците между автомобили и камиони
 по родните пътища, при които са ранени над 3000 човека, а 217 са загинали, показват данните на КАТ за м.г. При участие на тирове в тези катастрофи са загинали 18 мъже и жени, предимно пътували в леки коли.

До началото на март ще е ясна новата карта с участъците в страната, в които има концентрация на ПТП. Тя ще бъде качена на електронната страница на МВР. На базата на тези данни пътната агенция ще предприеме мерки за обезопасяване на местата.
Добрата новина е, че загиналите пешеходци са с 30 по-малко в сравнение с 2012 г. От 105-има починали от удар с кола,само 8 имат вина, в останалите случаи тя е във водача на автомобила.

Фатално пострадалите велосипедисти също са по-малко - 29 при 32-ма за 2012 г.
Хората, управляващи каруци, са станали по-предпазливи, като са започнали да поставят задължителните светлоотразяващи знаци на каросериите си. Тежките инциденти с тях са стопени от 12 на 5 за м.г. Високият показател на катастрофи за даден район вече ще носи слаба оценка за пътните полицаи,  отговарящи за него. Това ще става причина за реорганизация на работата им с цел превенция на нарушения и подпомагане движението на добросъвестни водачи, припомниха от Пътна полиция.

Комисар Антон Антонов, шеф на Пътна полиция: Вече не спираме водачи по основните пътища, има камери

- Г-н Антонов, какви са резултатите от проверките с таблетите, с които вече разполагат пътните полицаи?

- Всеки пътен патрул има достъп до базата ни с данни по всяко време чрез таблетите, които бяха въведени в експлоатация през април миналата година. С въвеждане на номера на автомобила или ЕГН на водача веднага може да се установи дали той има валидна “Гражданска отговорност” или неплатени глоби за нарушения на пътя. Системата прави справка и относно валидността на личните документи. Ако едно свидетелство за управление предстои да бъде иззето заради отнети точки или налично наказателно постановление за употреба на алкохол например, се предприемат необходимите действия.

За изминалите 10 месеца с помощта на таблетите са проверени 260 хил. водачи в страната. За 10 хил. от тях е установено, че ползват автомобилите си без сключен договор за “Гражданска отговорност”. На тези водачи им е направен акт по кодекса за застраховане.

- Колко са глобените с фишове и колко са отменените заради обжалване?

- 1 млн. и 75 хил. са санкционираните водачи за различни нарушения. 340 хил. от тях са установени чрез електронни фишове.

Последните са се увеличили през годината с 20%, което означава, че намалява броят на спрените и проверени водачи на пътя.

В 12 хил. от случаите водачите са декларирали, че не те са били зад волана при извършване на нарушението. Данните от централизираната система показват, че съдът е отменил едва 112 от наложените глоби през м.г. За 2012 г . тази цифра е 154, като 16 хил. са оспорили електронните фишове.

Системата на електронните фишове се оказа доста добра. Статистиката показва, че обжалваемостта на тези фишове не е толкова голяма.

Една от промените в Закона за движение по пътищата, който се гледа в момента в Народното събрание, цели въвеждането на система за обмяна на информация с останалите страни от ЕС за извършени нарушения от водачите на МПС. При заснемане на автомобил с чужда регистрация, превишил скоростта, ще можем да искаме и получаваме справка от съответната държава за собственика му. Той ще получава на официалния за страната си език уведомителното писмо заедно с електронния фиш.

- А как се решава проблемът със събираемостта на глобите?

- Нашето задължение е да предпазваме хората от произшествия и да оказваме превенция чрез контрола на пътя. Неплатените глоби се пращат на НАП, която има ангажимент за събирането им.

Анализът ни показва, че около 50-60% от електронните и 50-55% от хартиените фишове за м.г. са платени.

- Къде могат да ни изненадат проверки с радар?

- В момента радари без заснемане трябва да има само в малките населени места и по третокласните пътища. По основната пътна мрежа скоростта се контролира, без шофьорите да бъдат спирани - само с камери. Хората трябва да знаят къде има камери.

На страницата на МВР има файл, който показва координатите и точното им разположение на територията на цялата страна. Работи се изключително по превенция срещу произшествия и улесняване на водачите при движението им по пътищата.