С 1/3 намалели през 2013 г. жалбите срещу държавата в Страсбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/3133353 www.24chasa.bg
Съдът в Страсбург

Две изнасилени жени получиха по 10 хил. лв. компенсация от държавата заради това, че делото срещу насилниците им се влачило над 15 г. из съдилищата. Обезщетенията са присъдени от Министерството на правосъдието преди дни.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS


Общо 309 210 лв. по 101 молби са изплатени за 10-те месеца, през които се прилага вътрешният механизъм за обезщетяване на граждани, жертви на бавно правосъдие.
През този период са подадени 513 молби, като половината от тях са обявени за допустими, съобщиха от правосъдното министерство вчера. В 8 от случаите гражданите са счели, че предложената им сума е ниска, и са се отказали да сключат споразумение с министерството.

Те ще търсят правата си в бъдещ граждански процес по Закона за отговорността на държавата. Новите правила изключват възможността за такива нарушения да се сигнализира съдът в Страсбург. "Около 300 от подадените там жалби са прекратени и пренасочени за решаване у нас", обясни шефката на агентите на държавата в евросъда Милена Коцева.


Това е една от причините жалбите срещу България в Страсбург да намалеят с 36,4% през м.г.

Страната ни вече е на 9-о място, като през 2012 г. сме заемали 7-о. Първи в класацията с най-много жалби са Русия и Италия.

По 25 от делата европейският съд е постановил осъдителни решения през 2013 г., за предната година те са 72.


По едно от последните държавата ни трябва да плати 44 хил. евро на сем. Гуцанови от Варна за полицейски произвол. През март 2010 г. бившият общински съветник и настоящ депутат бе проснат по бельо и арестуван пред очите на двете си невръстни деца.

Той заведе дело срещу държавата веднага след като разследването срещу него за злоупотреби бе прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление.
"Ще пратим решението на евросъда на прокуратурата, МВР и варненския окръжен съд, за да предприемат мерки по препоръките във връзка с нарушенията спрямо жалбоподателите", обясни Коцева.