Заповед ще пази жертви от насилници навсякъде в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/3133361 www.24chasa.bg

Жертви на престъпления ще бъдат защитени от насилника си във всяка страна от ЕС чрез стандартно удостоверение, издадено от съда, постановил мерките за защита, обяви министър Златанова. В момента ограничителните заповеди, издадени у нас срещу съпрузи мъчители например, не се признават навсякъде в чужбина.

Европейската директива ще бъде въведена в началото на следващата година. До 6 месеца гражданите ще могат да си вадят европейско удостоверение за наследници. Така, ако трябва да наследим роднина с чуждо гражданство, няма да се налага да повтаряме в страната му процедурата по доказване на наследствените си права.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

"Съдебните такси за граждани няма да се увеличават", обеща Златанова. Тя обяви още, че адвокатът Георги Сандулов ще е третият заместник в министерството. Очаква се в понеделник той да бъде назначен на поста от премиера.

До две седмици ще е готова стратегията за съдебната реформа за следващите 7 г. Тя предвижда вътрешното разделяне на Висшия съдебен съвет на съдии и прокурори по кадровите въпроси, съобщи правосъдният министър Зинаида Златанова.


Така членовете на съвета от квотата на съдиите ще решават кои от колегите си в съдилищата да повишават, а прокурорите ще се заемат с кариерното израстване на обвинителите. “Има идея в обсъждането и гласуването на дисциплинарни наказания на магистрати да не вземат участие членовете на ВСС, внесли предложението”, обясни Златанова.

По думите  до 2016 г. трябва да е изградена централизирана система за разпределяне на делата, която няма да позволява манипулиране от съдилищата по места. Преди това обаче ще се уеднакви дизайнът на всички съдебни сайтове за улеснение на гражданите при ползването им.