Брюксел пита: Кражба ли са линковете в интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/3153718 www.24chasa.bg
<span class="srcRef">Източник: <a href="http://www.shutterstock.com/" target="_blank" rel="nofollow">Shutterstock.com</a></span>

Мащабно обществено допитване какво да е европейското законодателство в областта на защитата на авторските права е започнала Европейската комисия. Заради огромния интерес, който е предизвикала темата, срокът му дори е удължен до 5 март 2014 г. Първоначално допитването е трябвало да приключи утре.

На база на отговорите на засегнатите страни като автори, продуценти, издатели и граждани, които ползват музика, филми, софтуер, комисията ще прецени дали да изработи общо европейско законодателство, става ясно от комюникето на Европейската комисия, с което върви и наръчник с въпросите.

Питанията на Брюксел са 80.

Едно от тях е насочено специално към това дали споделянето в интернет на линкове към продукти, защитени с авторско право, го нарушава, или не. От отговора на този въпрос реално ще зависи дали ще бъдат взети мерки и срещу всякакви технологии за обмен на пиратски копия на музика и филми като торенти, магнитни линкове и пр.

В момента пред Съда на ЕС са повдигнати няколко случая с искане за тълкуване дали хипервръзките представляват акт на комуникация, откъдето да бъде придобито произведение, обект на защита с авторски права, става ясно от обясненията на Еврокомисията по този въпрос.

Пред съда дори има дело дали кешовете, които компютрите сами правят на информацията в интернет при браузване, не нарушават авторските права. Алтернативата е тези кешове да се възприемат като изключение на защитата на авторските права, тъй като може да се тълкуват и като временно възпроизвеждане на произведение.

В същото време ЕК напомня на гражданите, участващи в допитването, че линковете са в основата на функционирането на интернет и всъщност те подпомагат потребителите да достигат до съдържанието.

Проблемът с комуникацията на аудио-визуални произведения чрез линкове, каквито са и торентите, стана актуален у нас, след като се разбра, че правителството предлага на НС да ратифицира т.нар. Договор от Пекин.

Според него страната ни трябва да предоставя правна защита срещу комуникацията, с която нелегално се придобиват песни и филми. Това според прависти дава оръжие на държавата срещу торент тракерите.

Специален въпрос в допитването на ЕК е и дали предоставянето през интернет на достъп до легално закупена музика и филми също нарушава авторските права.

Смисълът на този въпрос е да установи дали притежателят на легално копие има правото да го разпространява свободно - независимо дали със или без заплащане.

Еврокомисията напомня, че в европейското законодателство за авторските права съществува клауза, че при продажба на копие притежателят на авторските права ги изпуска от свой контрол.

За момента обаче тези текстове важат единствено за физическите копия на дадено авторско произведение, тоест продадените дискове с музика или филми, книги и пр.
Прехвърлянето през интернет на дигитални копия на легално закупен продукт повдига и трудни практически въпроси, обяснява в комюникето си ЕК. Един от тях е как да се попречи на потребителя да запази файл за себе си, след като го е "препродал" на друг потребител онлайн. Тоест как потребителите да бъдат накарани да трият файловете, които са споделили с някого.

Ако не бъде намерено решение на този въпрос, ще бъде създаден огромен пазар на "втора ръка" защитени от авторското право продукти, които не се чупят и късат, за разлика от тези на физически носител, предупреждава ЕК.

Голяма част от въпросите в допитването на Брюксел са насочени и към формирането на дигитални библиотеки и архиви. Според въпросника има нужда и от въвеждането на правила за т.нар. електронно отдаване под наем.

Шведска евродепутатка агитира как да се отговаря, за да се запази свободният достъп 

Hаръчник как гражданите да отговарят на въпросите на Европейската комисия, за да запазят свободния си достъп до музика, филми и книги в интернет, е направила шведската евродепутатка от Партията на пиратите Амелия Андерсдотер.

"В случай че комисията получи много предложения от граждани и неправителствени организации, ще се наложи да признае, че интересът към тази тема е висок. Само и единствено комисията може да стартира законодателни инициативи на европейско ниво, така че трябва да я убедим, че са необходими реформи в закона за авторското право", обяснява Андерсдотер на сайта си.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева

"Лобистите на индустрията разполагат с много повече ресурси, с които да отговорят на едно такова публично запитване. За да бъдат чути гласовете на хората и тази реформа да бъде насочена в правилната посока, е много важно да се постигне равновесие между отговорите, предложени от индустриалните лобита, и различните перспективи на автори и потребители", пише още евродепутатката.

Тя предупреждава гражданите при отговорите си да се фокусират върху въпросите, които ги интересуват, а не да отговарят формално на всички.

"Важно е да се знае, че на въпроси 11-12 трябва да се отговори отрицателно - поставянето на линкове, електронни препратки (hyperlinking) и възможността за преглеждане на уебстраници НЕ трябва да се счита за нарушение на авторското право.

Трябва да има начин това да бъде позволено, в противен случай принципите на интернет се нарушават", съветва Андерсдотер.

"Ако искате да се легализира споделянето на файлове, трябва да наблегнете на това, че споделянето на култура и създаването на копия за лична употреба в интернет трябва да бъде допустимо, когато отговаряте на въпроси 22 до 26. Също така можете да добавите допълнителни коментари относно активирането на законно определена операция на торент тракери във въпрос 80. Традицията в споделянето на принципа "потребител към потребител" в ЕС датира от дълго време и се корени във възможността за сътрудничество на равноправна, симетрична и прозрачна основа. И европейските интернет и копирайт стойности трябва да отразяват това", е друг важен съвет на Андерсдотер.

Министерството на културата: Нищо не се забранява

"В договора от Пекин за аудио-визуалните изпълнения липсва думата забрана, не се предвижда и задължението за въвеждане на санкции срещу действия на ползвателите в интернет. Такива мерки са от компетенцията на НК, а не авторското право", коментира за "24 часа" Георги Дамянов, шеф на дирекция "Авторско право" в Министерството на културата. Според него договорът предлагал решение за намиране на баланс между интересите на носителите на защитени сродни права и обществените такива в тази област.

"Присъствах на подписването и не чух колегите от ЕС да са имали "сериозни притеснения", че така се нарушава свободата на комуникациите в интернет. Всички знаем, че торент тракерите са незаконни и нанасят вреда и на автори, и на изпълнители.

Просто с него се актуализира закрилата на аудио-визуалните артисти и изпълнители на международно равнище като се признават правата на изпълнителите в цифровата среда", допълни Дамянов. Що се отнася до т.нар. морални права, то не изпълнителят има думата дали да се направи кавър на негова песен, а композиторът, носител на авторските права, които са за 70 години.

След ратификацията му в НС тепърва предстои работа по съгласуване на нашия Закон за авторското и сродните права с Пекинския договор, както и с директиви на ЕС - срокът за тях е 2 г.

Искат конфискация на имоти за пирати

Конфискация на част от имуществото да се налага наред с лишаването от свобода и глобата за крадците на интелектуална собственост, предвижда новият Наказателен кодекс.

Наказанието затвор до 5 г. остава непроменено за записване, разпространение и притежание на пиратски филми, музика и компютърни програми. Увеличава се санкцията за онези, у които е открита матрица за възпроизвеждане на чужди записи и предметът на престъплението е в големи размери - от 3 до 10 г. затвор. В момента собствениците на сайтове за пиратски филми са застрашени от 2 до 8 г. затвор.

Носителите на авторски права, станали жертва на пирати, търсят правата си обаче предимно по гражданскоправен път, обясниха адвокати.

Така те могат да получат обезщетение за нанесените имуществени вреди от онези, които разпространяват авторските им филми или музика в рамките на 3 до 4 г.

"Ако първо е сигнализирана прокуратурата за извършеното престъпление и след месеци разследване съдът откаже да образува дело, пострадалият е изгубил ценно време, а понякога и доказателствен ресурс, който ще му е необходим за подаване на иска в гражданското производство", коментираха юристи.

Спрат ли торентите, медиите пускат нова услуга 

"Ако торент сайтовете бъдат спрени, телевизиите и радиата ще могат да предложат нов тип услуги на аудиториите си - съдържание по заявка например", коментираха медийни експерти вчера.

На практика електронните медии у нас от години са готови да предоставят платено съдържание, но никой не им го търси. Затова и услугата "видео по заявка" почти не се предлага, тъй като е изключително нерентабилна.

Тя дава на потребителите каталог от клипове, филми, може и архивни тв предавания, за които всеки плаща определена сума, за да ги гледа вкъщи. Лесният достъп до торентите и пиратстването обаче я унищожават.

Продуцентите на практика са най-уязвими от съществуването на пиратството на интелектуални продукти. Човекът или компанията, платили за създаването на съдържание, не могат по никакъв начин не само да спечелят от него, а дори да си възвърнат разходите.

"Няма права на потребителите, когато се нарушават авторските права", обясняват юристи.

Разбира се, има изпълнители като Бионсе, които пускат синглите си за свободно слушане в интернет. Но авторското право е точно това - то е свързано единствено с волята, желанието и решението на автора да разреши или да не разреши някой да му използва произведението.