Мними полицаи искат пари като доказателство уж да хванат ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/3236233 www.24chasa.bg

Мними полицаи искат по телефона пари като доказателство, за да могат уж да задържат телефонни измамници. Новата схема работи на принципа "Крадецът вика - дръжте крадеца" и става все по-голяма опасност за лековерните хора в големите градове на страната, предупреждават от полицията.

Вече има засечен подобен случай в столицата от началото на годината, когато комбинативните телефонни измамници измъкнали 4000 лв. от жертвата си, разказа вчера Атанас Илков, шеф на криминална полиция в Главна дирекция "Национална полиция".
Чрез новия подход мнимите служители на реда първо казват на човека със сериозен глас, че са от полицията и предупреждават, че в момента има много измамници в района.
"Много е вероятно да попаднат и на вас и ако това се случи, веднага ни звъннете, за да ги хванем. Имаме нужда от помощта ви", обясняват по телефона мошениците. Само след 20-ина минути техен човек се обажда на същата жертва с ревящ глас и разказва, че неин близък е зле и трябват пари, за да го спасят.

Тогава попадналият в мрежата човек веднага затваря слушалката и набира спешния номер 112, тъй като е "предупреден" за измамата. Понеже обаждането е отвън обаче, връзката не прекъсна, защото измамниците разчитат именно на това и умишлено не затварят телефона. Когато притесненият човек набере 112, той чува в слушалката: "Ало, районно полицейско управление."

Гражданинът веднага обяснява как един мъж му се обадил и искал да го измами.
Мнимият полицай първо хвали жертвата, че звъни в МВР, после иска съдействие, за да стигне до престъпниците.

"Ще ни трябват 3000 лв., за да може да им ги дадем и когато ги хванем, да имаме доказателство, а довечера ние ще ви върнем парите. Ако може обаче веднага да ги пуснете през терасата, нашите хора са цивилни и до две минути ще дойдат да ги вземат", обясняват на жертвата в слушалката. Така заблуденият човек веднага съдейства на "органите на МВР" и попада в капана на измамниците.

"Нека хората да не се доверяват на полицаи и лекари, които искат пари по телефона", предупреждават от МВР. Само преди дни полицията извърши мащабна операция срещу телефонните измами, при която бяха арестувани 16 души, за 7 от които е поискана най-тежката мярка "задържане под стража".

Сред арестуваните е и многократно хващаният тартор Димитър Тифитила,
който има доста измами зад гърба си. Според първоначалните данни в Пловдивска област измамниците са ужилили хората с над 150 000 лв. от септември досега. Полицейските справки сочат, че за този период са регистрирани 150 опита и 50 извършени измами.

Не всички от ужилените обаче се оплакват в полицията и затова латентността на този вид престъпност е висока, казват от МВР. Към края на годината са отчетени 523 измами, като в сравнение с предходната са се увеличили значително.
" Вероятно това се дължи на широката информационна кампания, която бе проведена на територията на цялата странапрез миналата година.

Нека хората да подават сигнали в полицията", настоява Илков.
Наглите мошеници са предимно от районите на Горна Оряховица, Левски, с. Ветово, Камен, Павликени, Русе. Няколко са класическите схеми, но все по-често мошениците започнаха да използват и мобилни телефони, предупреждават от МВР. "Мамо, тате, сгазих дете, помогнете ми!", това страшно съобщение чуват пенсионери, а на въдицата на класическата схема се хващат на ден поне по 3-ма.

Продължава да е актуален и патентът на затворника Сашо Пешев, хващан над 10 пъти за различни измами. Според оперативните данни той прави по 2000 лв. на ден в затвора, като звъни на рецепции на хотели и се представя отново за полицай. Казва, че му е необходим човек, който говори английски, защото са арестували Джон Смит например и той трябва да бъде разпитан. Моли съответната служителка да съдейства. След като затвори телефона, пак се обажда, като допълва, че трябва да му осигурят ваучер от 300 лв. и да му продиктуват веднага номера, защото адвокатът на чужденеца в момента пътува.

Моли още да се купят и сандвичи и цигари. Когато рецепционистката отиде в районното да търси чужденеца, парите от ваучера вече са преведени на името на Сашко Пешев в
затвора, а той междувременно презарежда картите на другите затворници, но срещу двойна тарифа.

Най-често жертвите на телефонни измамници са пенсионери. В тези престъпления голяма роля играе психологическият момент. Измамниците влияят пряко върху състоянието на хората, изпаднали в шок, и се възползват от това, коментират специалистите.
Доста пъти излъгани остават и хора с две висши образования, предупреждават още от Националната полиция. Последният пример е от Перник, при който мъж със солидно образование дал доста голяма сума на мошениците. Когато се усетил какво е направил, помолил полицаите да не съобщават на близките му, защото го хванало срам.

Преди години дори известният адвокат Хари Хараламбиев бе измамен и отиде чак до Ихтиман със сандвичи в ръце и с преведени ваучъри за 300 лв. на ало измамници.
Майка пък изостави новороденото си дете само в дома си и хукна да си вземе "спечеления" на томбола плазмен телевизор, след като телефонни измамници я убедиха, че е избрана сред милион участници.