От 500 до 3000 лв. месечно за проверка дали МВР те слуша (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/3307912 www.24chasa.bg
Блогърът Асен Генов стана свидетел и засне ареста на един от клиентите на Първанова близо до мола на бул. “Стамболийски” в София.

Бизнесмени плащали месечен абонамент от 500 до 3000 лв. за информация дали са подслушвани.

Цените определяла служителката от ДАТО (Държавна агенция "Технически операции") Антоанета Първанова в зависимост от мащаба на бизнеса на клиентите и интереса на разследващите спрямо тях.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Чиновничката е арестувана в понеделник на работното си място до компютъра, от който правила нерегламентираните справки, издебвайки моментите, в които никой не я наблюдавал, обявиха на съвместна пресконференция от прокуратурата, ДАНС и ДАТО вчера.

На различни места в центъра на столицата са задържани още зетят на Първанова, който също участвал в схемата, и двама от "абонатите" .
Ръководството на службата за подслушване стигнало до шокиращите разкрития, след като през есента на миналата година била въведена новата система за контрол.

 Освен информации дали се записват телефонни разговори и има ли пусната опашка за проследяване, 50-годишната леля снасяла на абонатите си и какъв е конкретният повод за исканите и разрешени специални разузнавателни средства (СРС).
"С изнасянето на тази класифицирана информация е възпрепятствано не едно разследване", обяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

От справките се ползвали шефове на фирми със среден бизнес, чиито имена не са публично известни, научи "24 часа". Сред тях нямало хора от ъндърграунда, нито бивши и настоящи политици.


"Това не са улични дилъри, а лица на по-високо социално ниво", определи клиентите на Първанова зам. главният прокурор Борислав Сарафов, без да влиза в повече конкретика.
Посредник в сделките с бизнесмените бил зетят на чиновничката. Той оказал пълно съдействие на разследващите след задържането му в понеделник, уточниха от прокуратурата.


Антоанета Първанова работела в службата за подслушване от 2010 г., когато ведомството все още бе позиционирано в МВР. Тя била назначена в отдела, в който постъпват исканията на различните дирекции на МВР в страната за прилагане на СРС по данни за извършени престъпления. Основните функции на Първанова били да проверява дали заявленията са попълнени според изискванията и съдържат ли посочените от закона основания за употребата на СРС, преди да ги вкара в системата.

Между 5 ноември и 25 декември м. г. обаче тя била засечена нееднократно да влиза в базата данни, по които нямала работен ангажимент, обясни градският прокурор Христо Динев. За да се установи целта на упражнявания нерегламентиран достъп, от ръководството на ДАТО изискали разрешение да бъдат подслушвани телефоните на служителката. С това се заели агенти на ДАНС, така че да не изтече информация по проверката.


На 17 февруари пред търговски център на бул. “Алeксандър Стамболийски” в София е арестуван един от клиентите на служителката от ДАТО. По същото време белезници щракнали на ръцете и на още един от абонатите на класифицирана информация, както и на зетя на Първанова.
“Щетите, нанесени от служителката, са неизмерими, защото застрашават националната сигурност”, заяви шефът на ДАНС Владимир Писанчев.
“По тази схема разработвани лица разбират, че са разработвани. Хипотетично така може да се провали разкриването както на криминални, така и на икономически престъпления”, допълни Борислав Сарафов.


В момента се прави пълна проверка на системата в ДАТО,  за да се установи колко нерегламентирани справки е правила Първанова и по отношение на кои хора, обясни още зам. главният прокурор.
 На Антоанета Първанова  е повдигнато обвинение за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна, която  е станала известна по служба, каза градският прокурор Христо Динев. За това престъпление законът предвижда от 2 до 8 г. затвор.
По отношение на останалите задържани засега не е повдигано обвинение, уточниха от прокуратурата.


Късно следобед Първанова е била пусната от столичния арест. Наблюдаващият прокурор няма да иска от съда задържането  под стража, като е взел предвид възрастта на жената и това, че е оказала пълно съдействие на разследващите.