Нови опашки в КАТ след отмяната на фишове от мобилни камери

https://www.24chasa.bg/novini/article/3380286 www.24chasa.bg

Нови опашки пред гишетата в КАТ се очакват в скоро време след решението на Върховния административен съд (ВАС), с което се отхвърля възможността да се налагат глоби чрез електронни фишове от мобилни камери. С решението се връща старият ред, при който полицаите ще спират шофьорите на пътя при констатирана превишена скорост. На място ще им бъдат съставени актове и ще им се отнема талонът.

Така, освен че всеки нарушител ще трябва да тича в офисите на пътна полиция, за да плати глобата и да си вземе талона, се създава възможност за връщане на практиката да се дават рушвети на полицаи срещу опрощаване на актове, коментираха юристи.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

В решението си ВАС посочва, че издаването на електронни фишове е възможно само след заснемане от стационарни камери. В момента в страната работят 134 мобилни и 24 стационарни камери, а на сайтовете на МВР и ежедневно се публикуват точните координати на камерите в цялата страна.

 Според съда обаче това не е достатъчно. "Има случаи, когато мобилното техническо средство е монтирано на автомобил, който няма съответните опознавателни знаци", сочи ВАС. В мотивите пише още, че данните от мобилните камери могат да се манипулират поради наличието на човешки фактор за разлика от стационарните.