Фалшификати ще мигат в сайт с червена светлина

https://www.24chasa.bg/novini/article/3414960 www.24chasa.bg

Въоръжени единствено с таблет, лаптоп или с мобилен телефон, само за няколко минути полицаите ще могат да проверяват дали в заложни къщи, антиквариати или магазини има крадени културно-исторически ценности или предмети на изкуството.

Това ще стане възможно от есента, когато ще влезе в сила новата информационна система за справки и проверка в интернет на културни ценности, станали предмет на престъпление.
В базата данни ще попаднат снимки на всички крадени картини, задигнати от апаши в последните 20 години, както и фотоси на различни археологически и етнографски ценности.

Всяка година
се крадат по
200-300 платна
на известни
майстори,

коментират експертите от ГД "Национална полиция". Въпреки това този вид престъпления намаляват, защото търговците на крадени стоки губят пазара си заради все по-трудното пласиране на този вид стока.

Когато полицай влезе на проверка в антиквариат или заложна къща, в която има над 50 изложени картини, той не може веднага да разбере какъв е техният произход, защото няма информационна база за сравнение.

Въвеждането на данните за нови престъпления ще става до 7 дни след кражбата. По този начин апашите ще загубят възможността да пласират крадената стока, защото всеки потенциален купувач ще може да провери дали си дава парите за крадена картина.
В новия сайт ще може колекционери, търговци, тъжители, както и специализираните служби като Интерпол и МВР, да правят справки само по име на автор на творбата. Докато колекционер се наслаждава на произведение на изкуството, ще има възможност да се провери и дали той няма да стане жертва на измама. Като напише в интернет например името на художника Никола Петров, вместо да даде 16 хил. евро, купувачът ще може да види, че творбата е свалена от изложба като фалшификат и струва не повече от 1000 лв.

Обсъжда се идеята ментетата да бъдат отбелязани с червена мигаща светлина, за

да предпазят
купувачите от
грешни покупки

Всеки, който се интересува от определен художник и напише името му в сайта, ще може да види на екрана всички негови откраднати картини, фалшификати или платна, спрени за износ. Така веднага на границата ще бъдат хващани творби и предмети от национално значение, забранени за износ. Такава е например картината "Хоро" на Мърквичка. Не всеки граничар обаче я познава и знае, че е забранена за износ.

Новата система може да се сравнява с базата данни за издирвани коли, коментират още полицаите.

"Когато някой си купува кола, задължително минава през регистрационен режим в КАТ. Там се прави справка по рама и двигател дали автомобилът се издирва. Ако има съвпадение, колата се спира. Защо голф, който струва 500 евро, може да се проверява, а картина за 10 000 евро не може?", питат експертите. Има обаче колекционери и ценители, според които такъв паралел не е удачен, защото произведенията на изкуството са специфична стока.

Откриват 2 платна на Никола Танев след
поискана регистрация

ЛЮБОМИР ДИМИТРОВ

Експерти откриха две задигнати картини от Националната художествена галерия (НХГ) 11 години след кражбата им.

През 2010 г. търговци поискали от изкуствоведите в галерията да бъдат извършени идентификация и регистрация на две платна на известния български автор Никола Танев. След старателно изследване експертите установили, че това са оригиналите на откраднатите през 1999 г. Нагли бандити задигнали общо 21 платна, от които 19 на Танев от къща музей на Никола Танев. В следващите 11 години били открити общо 10 от откраднатите картини на Танев, но от останалите няма и следа. "Търговците на картини и колекционерите се допитват до експертите на НХГ относно произхода и автентичността на произведенията, които притежават или имат намерение да купят", обясни изкуствоведката Доротея Соколова.

 

Ангел Папалезов, шеф на сектор "Културно-исторически ценности" в ГД "Национална полиция": Малко хора правят снимки на ценностите си

- Г-н Папалезов, какво най-често пропускат хората да кажат, когато апаши им откраднат картините?

- За жалост, много малко от крадените картини и ценности имат снимки и точно описание. Това ни пречи на работата. Така не можем пълноценно да търсим, защото трябват и идентификационни белези като подпис, точни размери, изкуствоведческа експертиза, данни от реставрация, изобщо трябва да е максимално обособен обект. Не може да е нещо само по общи признаци. Съгласете се, че трудно би се пуснал в система за издирване например тъмносив мерцедес с лети джанти, около 2004-2006 г. производство.

Изключително важно е колекционерите и наследниците да си имат собствена база данни за творбите, които притежават, защото не е работа на държавата да им описва имуществото. Хората трябва да се грижат като добри стопани за нея - да имат снимки, описание, размери.

- А музеите имат ли снимков материал на културното наследство?

- И те нямат снимки на по-голямата част на фондовете си. Такъв пример е и последната кражба на музея в Тетевен в края на м. г., когато откраднаха около 500 антични римски монети, един тракийски сребърен съд и дръжка от римски бронзов съд, общо за над 60 000 лв.

- Увеличават ли се кражбите на картини у нас?

- Не, напротив, намаляват. По телефона и по имейла започнахме да предупреждаваме за всяка изчезнала картина колекционери и търговци. Така открихме доста картини. Последният случай е от декември, когато разбрахме за 7-8 картини в столицата.
След като извадихме платната от семейни снимки, ние ги изпратихме на колекционери и търговци, които са склонни да съдействат на МВР.

В момента, когато ги изпратихме, веднага получихме съобщения къде се намират две от тях, накрая от осемте открихме по този начин пет.

- А ментетата вървят ли добре?
- За съжаление, да, правят се много добри ментета на Бенчо Обрешков, на Владимир Димитров - Майстора, както и на Никола Танев. (24 часа)