Вигенин уговаря Катар за нов газов коридор и банка в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/3415524 www.24chasa.bg
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин се срещна с шейх Абдула ал Тани, министър-председател и министър на вътрешните работи на държавата Катар. СНИМКА: МВнР

Предлагаме на Катар да отвори своя банка в София, която ще е в полза на катарските инвестиции не само в България, но и в съседните страни и ще подпомогне развитието на бизнес отношенията, заяви в Доха вчера външният министър Кристиан Вигенин.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Шефът на българската дипломация пристигна на работно посещение в заливното емирство директно от срещата в Будапеща на страните от Вишеградската четворка плюс България, Гърция и Румъния. Предадох на катарската страна идеята на Унгария за нов газов коридор “Юг-север” от Гърция през България и Румъния, която дискутирахме в Будапеща, съобщи Вигенин. Според него идеята представлява интерес за Катар заради намерението на Гърция освен трансадриатическия газопровод да развие и терминал за втечнен природен газ.

България ще домакинства на среща по този въпрос и поканихме нашите катарски приятели да участват в нея, каза още Вигенин. Той бе приет от премиера на Катар и министър на вътрешните работи шейх Абдула ал Тани, а по-късно се срещна последователно и с министрите на външните работи и финансите, както и със заместник-министъра на икономиката. От катарска страна бе проявен интерес какви са условията за придобиване на концесии в България и по-специално в златодобива. По време на срещите бе обсъдена и идеята за създаване на съвместен фонд за насърчаване на малкия и средния бизнес.

Българският външен министър предложи на катарската страна редовни политически консултации и обеща съдействие в ЕС по въпроса за премахване на визите за катарски граждани.

Самите ние ще направим така, че максимално да облекчим визовия режим за Катар, допълни Вигенин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на