Български консул влезе в книгата на "Гинес"

https://www.24chasa.bg/novini/article/3455177 www.24chasa.bg

Българският почетен консул в Бразилия Жоао Жилберто Ваз (48) влиза в рекордите на “Гинес” с най-голямата колекция от бордни карти в света. Самолетните му пропуски от близо 90 авиолинии наброяват 2558. Сеньор Ваз ги е събрал при пътуванията си по света от 1983 г. до началото на 2014 г.

“Имах още между 500 и 700 бордни карти, но майка ми ги изхвърлила попогрешка”, каза сеньор Ваз за “24 часа” от Рио де Жанейро.

Идеята да се кандидатира за книгата на “Гинес” Жоао обмислял от доста време. Но когато научил, че вече има подобен рекорд, който той може да счупи, се въодушевил още повече.

“Винаги съм вярвал, че съм пътник № 1 на планетата с доказани бордни карти. Мнозина летят, но нямат запазени докaзателства за това. В моя случай имах всичко - името ми е на оригиналните бордни документи. Сега най-после получих формално признание, че съм
авиопътник №1.

Мисля, че е много хубаво почетният консул на България в Бразилия да е удостоен с такава чест”, споделя сеньор Ваз.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Статистиката на “Гинес” показва, че с 6 от компаниите, с които е летял Ваз, има повече от 100 полета. Изчислил още, че е правил средно по 7,6 полета на месец, или по 91,35 полета на година.

Процедурата по кандидатстването за рекордите на “Гинес” и окончателното признание му отнели около месец. “Първо трябваше да заверя клетвени декларции на 3-ма свидетели за броя и оригиналността на бордните карти. След това ги изпратих в офиса на рекордите на “Гинес” във Великобритания”, разказва перипетиите си бразилецът.

И свидетелите, а по-късно - и експертите на прочутата класация, се уверили лично, че за тези 29 г. той е
летял до повече
от 100 страни.

“Трудно ми е да пресметна колко мили съм навъртял, но със сигурност са милиони”, казва сеньор Ваз.

Вълнуващата новина, че ще бъде записан в рекордите на “Гинес”, го достигнала отново на път - в Сантяго, докато сменя полета за Сидни.

Майка му, жена му Клаудия и 4-те му деца, които често се налага да оставя сами, били kа седмото небе от радост. “Голяма чест е човек да влезе в Книгата за рекордите на “Гинес”. Надявам се, че признанието ще компенсира и извини до известна степен отсъствията ми от дома”, казва Жоао.

Сеньор Ваз вече е получил сертификат от офиса на “Рекордите на “Гинес”. Засега в сайта все още стои старият рекорд, който принадлежи на италианеца Гидо Барбаза - с 1764 бордни карти, трупани от 14 април 1991 г. до 11 октомври 2013 г. “Въпрос на техническо време е да бъде вписан моят рекорд”, казва бразилецът.

Вписването в рекордите на “Гинес” не е изненада за тези, които познават латиноамериканския му темперамент. Миналата година той обяви чрез “24 часа”, че
иска да лансира
българското кисело
мляко на бразилския
пазар
.

За негово огромно разочарование не му се обадил нито един български млекопроизводител, а само един сънародник, който живее в САЩ.

“Явно българите нямат самочувствието, че една малка балканска страна може да стъпи на пазара в петата по големина икономика в света, която е топпроизводител на селскостопански продукти. “А защо не?”, казва Жоао и показва българско кисело мляко с японски йероглифи, произведено в Страната на изгряващото слънце.

После обяснява, че сега в бразилските магазини се намира само гръцки йогурт. “Когато съм в България, винаги ям кисело мляко, и то по много, но не искам да го пропускам и у дома”, настоява той.

При едно от последните си пътувания зад граница поръчал на жена си Клаудия да има кисело мляко, като се върне. За негова изненада на масата го чакал гръцки йогурт. Така му хрумнала идята да се обърне към българските производители на мляко.
Има самочувствие, че може да им помогне в Бразилия не само защото е почетен консул в латиноамериканската страна, а и защото е предприемач със сериозен успех. Компанията му “Арена ду Бразил” е сред най-големите оператори на стадиони на бразилския пазар. Освен това е президент на АБРАРЕНАС - Бразилската асоциация на операторите и доставчици за стадиони, в която членуват едни от най-големите компании, изграждащи или управляващи стадиони.

Преди да се захване със стадиони, той е работил в няколко големи космически, сателитни и отбранителни проекти за компании от САЩ, Канада, Япония, Германия и Холандия.

Всъщност тъкмо  НАСА събрала Жоао и България преди около 15 г. Бившият пилот на боинг в гражданската авиация бил от десетина години в космическия бизнес със своята компания “Бразсат”, когато се озовал във Вашингтон. Там с НАСА работел по проект за космическо сътрудничество между Бразилия и САЩ. В края на срещата вторият човек в НАСА - Арналд Никогосян, му предложил да го запознае с българката Таня Иванова - специалист по космически програми в БАН.

После тогавашният български посланик в Бразилия Чавдар Николов го предложил за почетен консул на България в латиноамериканската страна. “Когато казах на майка ми, тя изпадна в паника. Като дълбоко религиозна католичка недоумяващо ми каза:
“Как ще ставаш
консул на страна,
която е искала
 да убие папата?”

След време й занесох материали, които опровергаваха това, и тя се поуспокои”, спомня си със смях Жоао.

Според него 9-те бразилски самолета “Ембрайер”, които България е купила в последните години, не са достатъчни за взаимоотношенията между двете страни във време, когато има изключително стечение на обстоятелствата - президентката на Бразилия има баща българин, а легендите в световния футбол Стоичков и бразилецът Ромарио са приятели. Смята, че тези факти биха били чудесна реклама на още български стоки в Бразилия. Например - нашенското вино. “Сега внасяме вина от Аржентина, Чили и Испания. Защо да не внасяме и от България?”, казва почетният консул.