Английските социални служби отказват ново проучване на семейството на Меган, европейските правила не били задължителни

https://www.24chasa.bg/novini/article/3544314 www.24chasa.bg
Елисавета с дъщеря си Меган, преди социалните служби да я отнемат.

Българката Елисавета Попова и майка йМарийка продължават да се борят с английското правосъдие, за да си върнат 2-годишната Меган.

В момента те оспорват осиновяването на момиченцето от британско семейство пред административното отделение на Кралския съд в Лондон, като искат преразглеждане на делото, с което бяха отнети родителските права от майката.

Сагата на нашата сънародничка започва в началото на 2012 г. Тя е бременна от англичанина Шон Пейви и живее с него, когато разбира, че той гледа порнографски филми с деца в интернет. Основният мотив на Попови, с който ще атакуват пред последната възможна инстанция, е, че негативният доклад за бабата и дядото е изготвен, без да се информират за това българските власти.


 “Социалните работници от Питърбъроу са пристигнали в България инкогнито от Националната агенция за закрила на детето и Министерството на правосъдието (като централен орган в съответствие с Хагската конвенция). Те не са поканили Агенцията за труда и социалните грижи, за да участват в оценката най-малкото като свидетел, ако не като активна страна”, пише във фейсбук вчера сестрата на бабата - Таня Петрова.

"Обърнахме се към английския централен орган по европейския регламент 2201 с предложение да бъде извършено ново социално проучване на бабата и дядото. Във връзка с това поискахме още да бъдем сезирани за изготвянето му. Отговориха ни, че посочената разпоредба не задължава местните служби, отговорни за грижи над деца в Англия, да уведомяват централния орган на своята или на друга държава членка, че дете с чуждо гражданство е обект на закрила", обясни в интервю за "24 часа" Милена Първанова, директор на "Международна правна закрила на детето и международни осиновявания” към правосъдното министерство.

Какво още казва Първанова по казуса Меган Пейви четете утре.