Английският съд дава Меган за осиновяване, въпреки че условията при баба й у нас са добри

https://www.24chasa.bg/novini/article/3544365 www.24chasa.bg

Българката Елисавета Попова и майка ѝ Марийка продължават да се борят с английското правосъдие, за да си върнат 2-годишната Меган.

В момента те оспорват осиновяването на момиченцето от британско семейство пред административното отделение на Кралския съд в Лондон, като искат преразглеждане на делото, с което бяха отнети родителските права от майката.

Сагата на нашата сънародничка започва в началото на 2012 г. Тя е бременна от англичанина Шон Пейви и живее с него, когато разбира, че той гледа порнографски филми с деца в интернет.

Социалните служби в Питърбъроу се намесват и подписват споразумение с майката, в което тя се задължава да напусне бащата и да не се среща с него. Два месеца след раждането на Меган социалните отнемат бебето от Елисавета. Според тях тя излагала на риск детето, като продължавала да се среща с Шон.

Три съдебни инстанции на Острова решават, че детето не може да остане при майка си.
Магистратите са категорични, че то не може да бъде отглеждано и от нейните родители в България на базата на негативен социален доклад за сем. Попови, изготвен от британски социални работници. В края на февруари т.г. започна процесът за осиновяването на Меган от английското приемно семейство, при което тя е настанена. Попова обжалва, но молбата  е отхвърлена.

Основният мотив на Попови, с който ще атакуват пред последната възможна инстанция, е, че негативният доклад за бабата и дядото е изготвен, без да се информират за това българските власти.

 “Социалните работници от Питърбъроу са пристигнали в България инкогнито от Националната агенция за закрила на детето и Министерството на правосъдието (като централен орган в съответствие с Хагската конвенция). Те не са поканили Агенцията за труда и социалните грижи, за да участват в оценката най-малкото като свидетел, ако не като активна страна”, пише във фейсбук сестрата на бабата - Таня Петрова.

Интервю с Милена Първанова директор на “Международна правна закрила на детето и международни осиновявания”

 - Г-жо Първанова, към днешна дата какви са шансовете английският съд да присъди Меган Пейви на нейната баба в България?

- Окончателното решение за това, че детето се обявява за осиновяване, влезе в сила в края на миналата година. Производството е минало през три съдебни инстанции. В момента тече дело по молба на кандидат-осиновители, което майката оспорва. За съжаление, съдът преди дни е отхвърлил молбата.

Според нас шансовете не са големи, тъй като повечето аргументи вече са представяни на различните съдебни инстанции. Естествено е обаче роднините на детето да използват всяка възможност.


- Как ще отговорите на критики, че България не е направила нищо, за да защити правата на майката, бабата и детето, което е с двойно гражданство?

- Дирекция “Международна правна закрила на детето и международни осиновявания” е използвала всички възможни, международно регламентирани способи за действия по случая. През февруари 2013 г. се обърнахме към централния орган по регламент 2201 на Англия с предложение да бъде извършено ново социално проучване на бабата и дядото. Във връзка с това поискахме още да бъдем сезирани за изготвянето му. Отговориха ни, че посочената разпоредба не задължава местните служби, отговорни за грижи над деца в Англия, да уведомяват централния орган на своята или на друга държава членка, че дете с чуждо гражданство е обект на закрила.


- Т.е. британската служба е отказала да приложи европейския регламент?
- Бих казала по-скоро, че изразиха различно тълкуване на разпоредбата, според което това не е задължение, а само възможност.
През ноември 2013 г. сезирахме централния орган по Хагската конвенция от 1980 г. в Англия да приеме молбата на сем. Марийка и Ганчо Попови да получат право на лични отношения с Меган. На 17 декември 2013 г. бяхме информирани, че молбата е получена и е определен адвокат на г-жа Попова, който да я представлява и подпомага. Към момента няма движение по молбата, тъй като английският адвокат е заявил, че не може да се свърже със сем. Попови

Отправихме и запитване до английското министерство на образованието относно възможностите за международно осиновяване на Меган Пейви от бабата и дядото по майчина линия. Отвърнаха ни, че според становището на местните служби Меган Пейви не е достъпна за осиновяване, тъй като бабата и дядото са били обследвани в производството за родителски права и предоставяне за отглеждане, но не са оценени като подходящи.


Българите, които избират чужда държава за обичайно местопребиваване, трябва да са наясно, че социалните служби там са компетентни да решат има ли риск за детето в средата, в която живее. Правомощие на местния съд пък е да реши трябва ли да се отнемат родителски права и да се наложи мярка за закрила, дори и осиновяване.
Различно щеше да бъде положението, ако майката ни бе сигнализирала за предупреждението, което е получила от социалните служби, още докато е била бременна. Щяхме да я консултираме за сериозността на възникналия проблем и възможностите за действия според международните актове. Дори да я посъветваме да се върне в България. За съжаление, г-жа Елисавета Попова не е потърсила помощ от Министерството на правосъдието нито преди, нито по време на съдебното производство, започнало през 2012 г.

- Кога разбрахте за случая?
- Уведомиха ни от Министерството на външните работи през февруари 2013 г. По това време първото дело за родителските права на детето бе приключило с решение, че то не може да остане при родителите си, нито при баба си в Тервел, а следва да бъде предоставено за осиновяване в Англия.


Решението е на базата на подробен и като цяло неблагоприятен доклад от социални работници, посетили дома на бабата и дядото и направили интервюта с тях. От социалната служба в Тервел също е изготвен доклад. Той е представен и взет под внимание като доказателство. Но съдът се е произнесъл, че добрите битови условия не са достатъчни за присъждане на родителските права, тъй като бабата не е способна да реагира адекватно в рискови ситуации и впоследствие би допуснала неприемливо въздействие от страна на дъщеря си Елисавета.


Въпреки това направихме опит да поискаме изготвяне на нова оценка на бабата и дядото, което не бе прието от английските власти. Представителят на посолството ни в Лондон на съдебния процес също е представил становище по делото, че може да се направи ново проучване, но и това не е повлияло на съда.


- Кога социалните служители са поставили ултиматум на Елисавета да напусне съпруга си и да не се вижда с него?
- Още преди раждането на детето, може би в началото на 2012 г. Майката е била бременна, когато са се появили индикации, че в семейството има риск.


- Кой е подал сигнал, че бащата гледа детско порно?
- Според наличните данни Елисавета е споделила притеснения за съпруга си пред своята акушерка, но информацията за бащата е сведена до минимум. Факт е, че социалните служби в Англия са сметнали още преди раждането на детето, че има висок риск бебето да остане в дома заедно с баща си. Те са предприели действия за защита на бъдещата майка, а впоследствие и на новороденото, като са изискали тя да подпише споразумение, че няма да се среща с бащата. Оттам твърдят, че Попова няколко пъти не е спазила изискването. Като резултат детето е било настанено в приемно семейство и започва дело за родителските права и определяне мерките за закрила на Меган.


- Може ли у нас при подобна хипотеза да се отнеме дете от майка му - чужд гражданин?
- Казусът с Меган Пейви не се различава съществено от такива у нас.
Наскоро 10-годишно момиченце, което е гражданин на Словакия, бе настанено в приемно семейство.


- Родителите му какви граждани са и защо е отнето от тях?
- Майката също е гражданин на Словакия, но от доста години живее в България, а бащата е неизвестен. Неподходящи условия за отглеждане на детето и честа смяна на партньорите на майката са сред основните причини детето да бъде настанено в приемно семейство. Чрез посолството на Словакия са потърсени роднини на жената, но се оказало, че те нямат възможност да се грижат за детето.


- Може ли това дете да бъде осиновено от българско семейство?
- Да. В момента се проверява какви са изискванията на законодателството в Словакия, преди да се пристъпи към вписването му в регистъра за осиновявания.