Съдят 3-ма за най-голямата измама с имот в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/3585307 www.24chasa.bg
Петър Драшков

Трима души ще бъдат съдени за най-голямата измама с общински имот в София, в която бе използван фалшив подпис на бившия кмет Бойко Борисов. Наскоро прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт срещу Петър Драшков, Даниела Малинова и Ивалина Трифонова.

Мъжът е брат на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, предприемач, някога директор на БОДК (Бюро за обслужване на дипломатическия корпус). През 2008 г. Малинова е служителка в старата архива на Софийския районен съд, Ивалина Трифонова тогава се водела безработна.

Пострадал от триото според прокуратурата е бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, който изтеглил кредит от “Пиреосбанк”, за да купи парцела с площ 14 дка в кв. “Стрелбище”.

Аферата гръмна през октомври 2008 г., когато кметът Бойко Борисов оповести, че общински имот е бил продаден с измама, като е фалшифициран подписът му.

Той се оказа прав и това по-късно се доказа от графологична експертиза.
По случая бе сезирана прокуратурата и започна разследване. То първо се наблюдаваше от районната прокуратура, после го прехвърлиха в градската. Там се смениха няколко екипа, делото бе разделено на три. Накрая две от делата отново бяха пратени в районната прокуратура, която ги внесе в съда. Третото дело - за пране на пари, остана в градската прокуратура и все още не е стигнало до съд.
Какви са фактите според прокуратурата? В края на 2007 г. Петър Драшков търсел да купи изгодно общински имот, който после да препродаде с печалба. По това време общината продавала имоти на търг на цена, доста под пазарната.

Тогава Петър Драшков бил собственик на капитала и управител на търговското дружество “Сида - С” ЕООД, което щял да използва при покупката на имота. Бизнесменът се запознал с Ивалина Трифонова, която му се представила за общинска служителка с фалшивото име Мира Димитрова, твърди обвинението. Ивалина-Мира предложила да уреди Драшков да купи изгодно общински имот. Прокуратурата смята, че към онзи момент Драшков е повярвал на намеренията на Ивалина-Мира, но решил да се застрахова и помолил свой човек на име Илийчо Илиев, бивш военен, да проучи “служителката”.

 Мъжът, който ще бъде разпитан като свидетел в процеса, имал контакти в разни ведомства и познавал доста хора. След като направил справки, Илиев обяснил на Драшков, че въпросната “Мира Димитрова” не може да му съдейства да купи имот.

Нещо повече -
такава жена не
работела в
общината
и никой там не я познавал.

Според прокуратурата по-нататък историята се развила по следния начин. На 18 януари 2008 г. Драшков и Ивалина Трифонова се срещнали във виенската сладкарница до столичната община. Бизнесменът  обяснил, че знае, че тя не е общинска служителка. Попитал я обаче дали може да му осигури документ за собственост за терена в кв. “Стрелбище”, на който по това време имало постройка, отредена за детска градина “Златното пате”. ?

Трифонова се съгласила да подготви договор между кмета и Драшков като управител на дружеството “Сида - С”, в замяна на което той да  плати услугата, твърди прокуратурата.

Ивалина-Мира се сдобила с такъв договор, датиран от 18 януари 2008 г., който външно имал всички отличителни белези на истински документ - подпис на кмета Борисов, печат на общината, за които по-късно експертизи ще кажат, че са фалшиви. Цената била 973 000 лв. Ивалина-Мира дала договора на Драшков във виенската сладкарница, а той  платил сумата по договора.

Контрактът трябвало да бъде вписан в службата по вписванията и за това Ивалина се обърнала към Даниела Малинова, която като служителка на старата архива на СРС познавала хора от тези среди, сочи обвинението.

Договорът бил вписан, без да има необходимата съпътстваща тръжна документация - решение на общинския съвет за продажбата му, заповед на кмета за назначаване на тръжна комисия и др. Вписването било извършено от обвиняемите Трифонова и Малинова, която по-късно осигурила на Драшков и констативен нотариален акт за имота, твърди прокуратурата.

Договорът е заверен и вписан от съдия Павлета Тасева, а констативният нотариален акт - от нотариуса Емануил Каракашев на 17 април. Той обяснява, че
документът му е
бил занесен от
адвоката
Стефан Конакчиев и е имал всички необходими аксесоари на вписването и придружаващи документи като скица, данъчна оценка и др.

През април 2008 г. Драшков предложил имота на Радослав Стоянов, управител на етрополската фирма “Медикет”, който привлякъл в сделката своя роднина Емил Димитров. По това време бившият депутат от ГЕРБ бил собственик на фирмата “Симеон 2”. Драшков и Димитров се спазарили за цена от 10 млн. евро за имота.
Купувачът се договорил с банка “Пиреос” да финансира сделката. За да отпусне заема, банката поискала имотът да бъде ипотекиран, а сградата върху него да бъде съборена. Драшков уверил Димитров, че сградата била построена незаконно и подлежи на събаряне. От 1 април до 4 август 2008 г. били водени множество разговори между Драшков и Димитров около сделката, част от тях пред свидетел, сочи прокуратурата.

По съвет на юрист Емил Димитров решил да придобие имота, като купи чрез фирмата си “Симеон 2” дружеството на Драшков “Сида - С”, чийто единствен материален актив бил парцелът в кв. “Стрелбище”.

Ексдепутатът
превел 5 млн.
евро
- половината от
договорената
сума,
а парцелът бил ипотекиран в полза на банка "Пиреос". Сделката била финализирана на 4 август 2008 г.

Останалите 5 млн. евро трябвало да бъдат преведени, след като се събори сградата и се разчисти теренът. Именно когато са прави искане до ДНСК за събарянето, се разкрива и измамата. “Сида - С” получава отговор, че имотът не е неин, а публична общинска собственост.

Петър Драшков е знаел през цялото време, докато преговарял с Димитров, че имотът е прехвърлен на фирмата му незаконно, ще пледира в съда прокуратурата. Той ще бъде съден като извършител на измамата, а Трифонова и Малинова като помагачи.

Драшков обяснява пред разследващите, че е потърпевш от измамата. Ивалина Трифонова твърди, че е била отвлечена и заплашвана от неизвестни хора, които я принудили да участва в мошеническата схема. Обясненията  обаче според запознати са “непоследователни и понякога нелогични”. 

Малинова се възползва от правото си да не дава обяснения. Тя е разследвана по сигнал на своя колежка още преди да гръмне аферата с имота в “Стрелбище”. Имало подозрения, че помага на имотни измамници, и я задържат на 20 май 2008 г. на излизане от казино. Същия ден е арестуван и адвокатът Стефан Конакчиев - същият, за когото нотариусът Каракашев твърди, че му занесъл документите за имота в “Стрелбище”.

Срещу Малинова и Конакчиев прокуратурата преди месеци е внесла в съда друго дело за имотна измама. Става дума за апартамент в “Зона Б 5”. Когато умира собственикът, който няма наследници, полицията запечатва жилището. Според прокуратурата Даниела Малинова
уредила
удостоверение
за наследник
на някой си Петър Дерменджиев, който се издирва и ще бъде съден задочно. Малинова, новоизпеченият наследник и полицай от поделението “Сигма” разпечатали апартамента и сменили патрона. По-късно Дерменджиев продава жилището на българския турчин Танер Хашимов.

 Както и Ивалина Трифонова, Малинова отдавна е на свобода - започнала работа като касиерка във фирма за парични преводи и платежни услуги.

 Драшков: Не съм мутра, а дипломат  

Петър Драшков бе задържан на 27 ноември 2008 г. на Калотина на влизане в страната, след като преди това бе обявен за издирване и има европейска заповед за арест.

Пуснат е 4 дни по-късно от районния съд без никаква мярка за неотклонение, а градският потвърждава това решение. Обвиняемият всъщност е бил измамен, мотивираха се тогава магистратите.

Аз по професия съм дипломат, а не мутра, заяви пред съда Драшков, който постъпва в МВнР през 1978 г. и е работил в посолствата ни в Норвегия, Виетнам и Германия, а от 1994 до 1998 г. е шеф на БОДК.

Задържането си тълкувам като психологически натиск да не кажа нещо, каза тогава Драшков. Той научил от свои познати, че жена, която се представяла като общинската служителка Мира Димитрова, може да уреди продажбата на два общински парцела в кв. “Стрелбище”.

Не знаел, че истинското  име е Ивалина Трифонова, и смятал, че документите по сделката са изрядни. “Невинен съм, вярвам на съда”, каза Драшков. Тогава на делото бе дошъл да го подкрепи брат му Иван Драшков, който бе уволнен година преди това като зам.-шеф на ДАНС, но съдът по-късно го върна на работа.

 

 Общината построи училище, но още води дело

Столичната община води дело срещу фирма “Сида-С” ЕООД за имота в кв. “Стрелбище”. Последното заседание по делото е било на 10 февруари и вече се очаква решението на Софийския градски съд, научи “24 часа”.
Общината настоява договорът за покупко-продажба на имота да бъде обявен за нищожен от съда. Според юристите той не е подписан от тогавашния кмет на София Бойко Борисов. Освен това документът имал невъзможен предмет, тъй като в устройствения план имотът е отреден за изграждане на училище и детска градина.

 Парцелът е публична общинска собственост и като такъв не може да бъде предмет на прехвърлителни сделки и договорът е сключен в противоречие на закона.
Юристите на кметството настояват съдът да отмени и констативния нотариален акт от 2008 г. за собственост на имота с титуляр “Сида-С”. Документът е бил издаден на основание на спорния договор за покупко-продажба.

В хода на делото са били назначени почеркова и техническа експертиза за подписите и печатите по договорите. Според тях подписът не е бил положен от тогавашния кмет Бойко Борисов, а печатите върху документите не отговарят на нито един от кръглите печати на общината.

Назначената техническа експертиза за имотите пък е установила, че към момента на сключване на въпросния договор те не са се намирали в посочената местност, не са в посочените граници, нямат указаната квадратура и не са отредени за мероприятието, посочено в документа.

Още през 2011 г. общината завърши училището, което беше започнато преди 20 г. в спорния имот, като инвестира няколко милиона лева. В момента там се помещава Втора английска езикова гимназия. Училището е първото ново в столицата за последните 25 г. До него преди това беше построена и детска градина.

 

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да